EXPUNERE DE MOTIVE

privind reluarea activității societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A.

 

În conformitate cu prevederile Legii nr. 490, din 11 iulie 2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 65/2001 privind constituirea și funcționarea parcurilor industriale, parcul industrial reprezintă o zonă delimitată în care se desfășoară activități economice, de cercetare științifică, de producție industrială și servicii, de valorificare a cercetării științifice și/sau de dezvoltare tehnologică, într-un regim de facilități specifice, în vederea valorificării potențialului uman și material al zonei.

 

Constituirea parcului industrial se bazează pe asocierea în participațiune, denumită în continuare asociere, dintre autoritățile administrației publice centrale și locale, agenții economici, institutele de cercetare-dezvoltare și/sau alți parteneri interesați.

 

Parcul industrial este administrat de o societate comercială înființată în conformitate cu prevederile Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, republicată, cu modificările ulterioare, ai cărei acționari pot fi asociații prevăzuți la alineatul precedent.

 

Principalul obiect de activitate al acestei societăți va fi administrarea infrastructurii rezultată în urma implementării proiectului, iar în prima etapă, obținerea titlului de parc industrial conform prevederilor legale. Obținerea acestuia va permite accesul rezidenților parcului industrial la facilitățile acordate de legislația românească în vigoare, referitoare la aceste infrastructuri. 

 

În cazul Parcului Industrial Mureș, obiectiv finanțat în cadrul Programului PHARE 2001 Facilitatea Suplimentară pentru Investiții, componenta RO 0101.03, infrastructura finanțată prin proiect trebuie să rămână în proprietate publică cel puțin 5 ani de la emiterea Certificatului de Recepție a Lucrărilor, conform Reglementărilor Uniunii Europene referitoare la finanțarea unor asemenea investiții.

 

Având în vedere cele de mai sus, în anul 2003 a fost înființată societatea comercial㠓 PARC INDUSTRIAL MUREȘ “ S.A., ai cărei acționari sunt:

1.       Consiliul Județean Mureș având un număr de 720 acțiuni, respectiv o cotă de participare de 72%;

2.       Consiliul Local Ungheni având un număr de 150 acțiuni, respectiv o cotă de 15%;

3.       Consiliul Local Sînpaul având un număr de 80 acțiuni, respectiv o cotă de 8%;

4.       Consiliul Local Luduș având un număr de 25 acțiuni, respectiv o cotă de 2,5%;

5.       Consiliul Local Iernut având un număr de 25 acțiuni, respectiv o cotă de 2,5%.

 

Această structură a acționariatului noii societăți comerciale este rezultatul contribuției autorităților publice implicate  în promovarea proiectului, respectiv Consiliul Județean Mureș în calitate de promotor și principal co-finanțator al acestuia și Consiliile locale ale orașului Ungheni și comunei Sînpaul, care au pus la dispoziție suprafețele de teren pe care se construiește infrastructura necesară bunei funcționări a Parcului industrial.

 

În ceea ce privește Consiliile locale Luduș și Iernut, s-a avut în vedere faptul că aceste două localități intră în zona de influență directă a acestui proiect cu caracter regional, și de asemenea ele fac parte conform HG nr. 399/2001 privind concentrarea fondurilor PHARE 2001 - componenta Coeziune Economică și Socială - și a fondurilor de co-finanțare corespunzătoare de la bugetul de stat, ca zone de restructurare industrială cu potențial de creștere economică.

 

Datorită faptului că lucrările de execuție ale obiectivului de investiție erau prevăzute a fi finalizate doar în cursul anului 2005, în luna august 2003 Adunarea Generală a Acționarilor societății a hotărât suspendarea activității acesteia, fapt comunicat Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș.

 

Termenul de predare a Parcului industrial către beneficiar este 6 iulie 2005, dată după care întreaga responsabilitate privind operarea și paza acestuia va revenii administratorului desemnat.

 

Cheltuielile de funcționare ale societății administrator pentru semestrul II al anului 2005 sunt estimate și prezentate în următorul tabel:

 

Nr. crt.

Categoria de cheltuieli

Număr de unități

Rata pe unitate

(mii lei)

Valoare

(mii lei)

1.

Personal

 

 

1.260.000

 

- de conducere

Director executiv

Director marketing

 

1 x 6 luni

1 x 6 luni

 

35.000

35.000

 

210.000

210.000

 

- de execuție

Economist

Consilier juridic

Responsabil relații publice

Administrator

Muncitor calificat

 

1 x 6 luni

1 x 6 luni

1 x 6 luni

1 x 6 luni

3 x 6 luni

 

25.000

25.000

25.000

20.000

15.000

 

150.000

150.000

150.000

120.000

270.000

2.

Dotării

-

740.000

740.000

3.

Utilități

6 luni

100.000

600.000

4.

Pază

6 luni

65.000

390.000

5.

Marketing și publicitate

6 luni

70.000

420.000

 

TOTAL

 

 

3.410.000

 

Aceste cheltuieli sunt prevăzute a fi acoperite din veniturile obținute din concesionarea terenurilor, precum și din alte venituri din servicii acordate locatarilor.

 

Având în vedere faptul că în prima etapă, până la încheierea unor contracte de concesiune pentru loturile din Parcul industrial, societatea administrator nu va avea venituri proprii, propunem, ca soluție de acoperire a acestor cheltuieli aferente semestrului II 2005, majorarea capitalului social al societății comerciale cu suma totală de 3.410.000 mii lei, din care Consiliul Județean Mureș, conform cotei sale de participare de 72%, trebuie să contribuie cu suma de 2.455.200 mii lei.

 

Datorită modificărilor survenite în componența Consiliului Județean Mureș, în urma alegerilor locale din iunie 2004, precum și a prevederilor articolelor 87 și 88 din Legea nr. 161 / 2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției referitoare la incompatibilitatea dintre calitatea de ales local și funcția de acționar sau membru în consiliul de administrație, este necesară modificarea componenței Adunării Generale a Acționarilor societății și numirea reprezentaților în Consiliul de Administrație a societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A.

 

Ca atare, propunem numirea ca reprezentant al Consiliului Județean Mureș în Adunarea Generală a Acționarilor societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A. doamnei ing. Maria ȘERBAN în locul domnului Virag Gyorgy.

De asemenea, propunem acceptarea numirii în Consiliul de Administrație al societății a următoarelor persoane:

·          ec. KADAR Katalin;

·          ing. Carmen PĂTRAN;

·          ing. SUCIU Călin;

·          jr. Paul COZMA;

·          Director executiv (ce urmează a fi angajat prin concurs).

Față de cele prezentate propunem aprobarea reluării activității societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A.  

 

 

 

 

VICEPREȘEDINTE,                         DIRECTOR,                           ȘEF SERVICIU,

 

    Alexandru Petru FRĂTEAN                   BARTHA Iosif               Valer BĂȚAGA

 

 

 

 

 

 

 

Întocmit: Călin SUCIU

_______________________________________________________________________________________________________

 

 

 
               ROMÂNIA                                                             PROIECT                 

         JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

HOTĂRÂREA nr. ___

din __ __________ 2005

privind reluarea activității societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A.

 

 

 

          Consiliul Județean Mureș,

         Văzând Expunerea de Motive nr.3379/29.03.2005 a Direcției Buget – Finanțe și

Asistență Economică, privind reluarea activității societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A.,

          Potrivit prevederilor Legii nr. 31 / 1990 privind societățile comerciale, cu modificările și completările ulterioare,

          În temeiul prevederilor art. 104 și art. 109 (1) din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală,        

h o t ă r ă ș t e :

 

          Art.1. Se aprobă reluarea activității societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A.

          Art.2. Se aprobă numirea doamnei ing. Maria ȘERBAN ca reprezentant al Consiliului Județean Mureș în Adunarea Generală a Acționarilor a societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A. Se acceptă propunerea numirii ca reprezentanți ai Consiliului Județean Mureș în Consiliul de Administrație al societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A., a următoarelor persoane:

·          ec. KADAR Katalin;

·          ing. Carmen PĂTRAN;

·          ing. SUCIU Călin;

·          jr. Paul COZMA.

          Art. 3. Se aprobă contribuția Consiliului Județean Mureș la majorarea capitalului social al societății comerciale „Parc Industrial Mureș” S.A., în valoare de 2.433.600 mii lei.

          Art. 4. De ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri răspund Direcția Administrație Publică și Direcția Buget – Finanțe și Asistență Economică.

 

 

                           PREȘEDINTE,

 

                       Lokodi Edita Emöke

 Avizat pentru legalitate

                                                                             SECRETAR GENERAL,

 

          Togănel Ioan