ROMÂNIA                                                         PROIECT

      JUDEȚUL MUREȘ

  CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

HOTĂRÂREA NR.______

                                                 din _____februarie 2005

 

privind administrarea Palatului Culturii din Tîrgu Mureș

 

 

         Consiliul Județean Mureș,

         Văzând Expunerea de motive nr.1228 din 3 februarie 2005, a Secretariatului General al Județului Mureș, prin care se propun noi reglementări cu privire la administrarea Palatului Culturii din Tîrgu Mureș,

         Ținând seama de prevederile art.104 litera „f”, „g” și „m” și ale art.125 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

         În temeiul prevederilor art. 109 (1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală

 

hotărăște:

 

         Art.1 Palatul Culturii din Tîrgu Mureș face parte din patrimoniul public județean și este administrat de Administrația Palatului Culturii, serviciu public subordonat Consiliului Județean Mureș.

         Art.2 În Palatul Culturii își desfășoară activitatea: Biblioteca județeană, Filarmonica de Stat, Muzeul județean (secțiile arheologie, artă și patrimoniu) Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Național Mureș și Administrația Palatului Culturii. Instituțiile de mai sus sunt scutite de plata chiriei.

         Art.3 Instituțiile și organizațiile care au sediul în Palatul Culturii au următoarele obligații:

-         să utilizeze spațiile și dotările încredințate conform destinației stabilite de Consiliul Județean;

-         să nu intervină cu modificări structurale în arhitectura clădirii;

-         să asigure întreținerea și igienizarea spațiilor date în folosință;

-         să utilizeze dotările în conformitate cu reglementările privind prevenirea și stingerea incendiilor și a pazei bunurilor încredințate;

-         să verifice instalațiile tehnico – sanitare și electrice la închiderea programului, semnalând orice nereguli care ar putea afecta integritatea bunului.

Art.4 Administrația Palatului Culturii are obligația să asigure buna funcționare

a instalațiilor și dotărilor și să  realizeze lucrările de reparații curente și capitale ale clădirii, conform programelor anuale aprobate de Consiliul Județean Mureș.

         În perioada  2005 – 2007 la Palatul Culturii se vor realiza următoarele obiective de investiții: „instalația de aer condiționat în Sala Mare, Sala Mică și Sala de oglinzi”, „Modernizarea instalației electrice” și „Centrala termica”.

         Art.5 Cheltuielile comune pentru energie electrică, energie termică, apă canal și salubritate se asigură prin Administrația Palatului Culturii.

         Instituțiile care  au sediul în Palatul Culturii suportă cheltuielile pentru curățenie în spațiile pe care le folosesc, telefonie, rețele PC, TV cablu, Internet și abonamente radio TV.

         Art.6 Sala Mare și Sala Mică vor fi utilizate cu prioritate pentru următoarele activități:

-         concerte și recitaluri de muzică și poezie;

-         spectacole de varietăți, balet și teatru;

-         spectacole de cântece și dansuri populare și alte programe artistice.

Instituțiile județene de cultură au prioritate în utilizarea sălilor  de spectacol, pe

baza programului comunicat anual și la începutul fiecărei luni la Administrația Palatului Culturii.

         Pentru utilizarea sălilor de spectacol în scopul menționat la alin.1, de către alte instituții de cultură din țară sau din străinătate, chiria aferentă este de 15% din valoarea încasărilor realizate, dar nu mai puțin decât tariful orar stabilit prin hotărârea Consiliului Județean.

         Art.7 Consiliul Județean, Prefectura Județului Mureș, Consiliul municipal Tîrgu Mureș și Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Mureș pot organiza în Sala Mare și Sala Mică a Palatului Culturii simpozioane, conferințe, colocvii, sesiuni de comunicări științifice, comemorări, festivaluri, adunări cetățenești și ședințe festive, în baza unor programări stabilitate în comun cu Administrația Palatului Culturii.

         Partidele politice au dreptul să folosească gratuit Sala Mică și o singură dată într-un an Sala Mare pentru  evenimente legate de viața de partid  - adunări generale, întâlniri cu cetățenii, întâlniri cu liderii de partid etc. în baza unor programări stabilite în comun cu Administrația Palatului Culturii.

         Sala Mare și sala Mică pot fi folosite gratuit pentru acțiuni de binefacere cu aprobarea președintelui Consiliului Județean.

         Art.8 Acțiunile de genul celor menționate în art.7 alin 1 pot fi organizate și de alte unități în baza unei programări care să nu afecteze programul instituțiilor menționate la art.6 și 7.

         Pentru manifestările prevăzute la aliniatul precedent organizatorii vor achita o chirie, exprimată în lei/oră utilizare, în cuantumul stabilit anual prin Hotărâre a Consiliului Județean.

         Art.9  Palatul Culturii, monument de arhitectură, atât în ansamblul său, cât și prin spațiile cu o arhitectură deosebit㠖 Holul Central, Sala de spectacole și Sala de oglinzi poate fi vizitat de turiști.

         Programul de vizitare a Palatului Culturii, inclusiv a sălii de oglinzi și a expozițiilor Muzeului de Artă și a Muzeului de istorie se realizează conform programului anexat.

         Accesul turiștilor în Palatul Culturii se va face prin intrarea din Piața Trandafirilor în grupuri organizate la anumite intervale de timp în prezența personalului de serviciu, iar ieșirea prin ușa din strada Enescu.

         Accesul personalului angajat al instituțiilor care își au sediul în Palatul Culturii se va face prin intrarea din strada Enescu.

Art.10 Sala de Oglinzi va fi utilizată cu prioritate ca obiectiv turistic pentru a fi vizitată de turiștii din țară și străinătate.

         Cu aprobarea Președintelui Consiliului Județean, Sala de Oglinzi poate fi utilizată, în mod cu totul excepțional și pentru  anumite reuniuni organizate de Prefectura Județului Mureș, Consiliul Județean și Consiliul municipal Tîrgu Mureș, cu participarea unor personalități din țară și străinătate.

Art.11 Se interzice organizarea de mese festive și cocteiluri, precum și consumul de băuturi alcoolice la acțiunile organizate în incinta Palatului Culturii.

Art.12 De executarea prezentei hotărâri  răspunde Administrația Palatului  Culturii, iar de urmărirea respectării prevederilor hotărârii răspunde Direcția Buget Finațe-Asistență Economică.

Art.13 La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă prevederile Hotărârii Consiliului Județean nr.21/1996.

 

        

        

 PREȘEDINTE

 

                 Lokodi Edita Emoke

                                                                                                                                             

                                                                                 Avizat pentru legalitate

                                                                         SECRETAR GENERAL

                                                                                                                Ioan Togănel

 

 

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

 

                                                                           Anexa la hotărârea nr_______/2005

 

 

 

 

 

         Vizitarea Palatului Culturii și a Turnului Palatului  Administrativ se face în baza unui circuit care cuprinde următoarele obiective: Holul și Sala de Spectacole a Palatului Culturii, Sala de Oglinzi, Expoziția de arheologie, Muzeul de Artă și Turnul Palatului Administrativ.

         Accesul turiștilor  se face prin intrarea din Piața Trandafirilor, iar de la Agenția de  bilete se vor cumpăra biletele de intrare pentru fiecare obiectiv în parte, în raport cu solicitarea acestora.

         În holul Palatului Culturii se va constitui grupul de vizitatori, care va fi preluat de personalul de serviciu al instituțiilor în cauză.

         După vizitarea obiectivelor din Palatul Culturii, turiștii, la ieșirea din str. Enescu vor fi preluați de personalul care va asigura vizitarea Turnului Administrativ.

         Programul de vizitare este următorul:

        

 

Luni – închis

Marți – vineri: 9.00 – 16.00

Sâmbătă:   9.00 – 14.00

Duminică: 9.00 – 13.00

 

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

             ROMÂNIA                                                               VĂZUT                            

      JUDEȚUL MUREȘ                                                       PREȘEDINTE

  CONSILIUL JUDEȚEAN

   SECRETAR GENERAL                                            Lokodi Edita Emoke

                    Nr.1228/03.02.2005

 

 

EXPUNERE DE MOTIVE

 

la proiectul de hotărâre privind administrarea Palatului Culturii din Tîrgu Mureș

 

 

         Potrivit prevederilor art.104 litera „f” și „g” din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală Consiliul Județean administrează domeniul public și domeniul privat al județului, iar potrivit prevederilor art.104 litera „g” și art.125 din Legea nr.215/2001 Consiliul Județean  hotărăște darea în administrare, concesionarea sau închirierea bunurilor proprietate publică a județului.

         Ultimele reglementări cu privire la administrarea Palatului Culturii din Tîrgu Mureș se regăsesc în Hotărârea Consiliului Județean nr.21din 28 noiembrie 1996.

         Din analiza efectuată împreună cu Doamna Președinte Lokodi Edita Emöke asupra modului cum se aplică această hotărâre rezultă că o serie de prevederi sunt depășite, iar altele încălcate sistematic.

         Astfel, la data actuală toate cheltuielile comune privind energia electrică, energia termică apă și canal se plătesc prin Administrația Palatului Culturii, nu de fiecare instituție în parte, ca la data adoptării Hotărârii nr.21/1996.

         Reglementările cu privire la folosirea sălilor de spectacol și a Sălii de oglinzi nu au fost respectate în sensul că excepțiile au devenit regulă,  s-au acordat foarte multe scutiri de plata chiriei, s-a aprobat organizarea și a altor activități față de profilul instituției, respectiv s-a aprobat folosirea sălii de oglinzi și pentru diferite manifestări de interes local, a unor instituții asociații și fundații.

         Prin noile reglementări se urmărește creșterea gradului de autofinanțare a Administrației Palatului Culturii prin încasarea taxelor stabilite de Consiliul Județean pentru folosirea sălilor și a dotărilor din palat. De asemenea, se urmărește o mai bună păstrare și punere în circuitul turistic a patrimoniului cultural și arhitectural, precum și respectarea profilului și a destinației Palatului Culturii.

         Față de cele de mai sus propunem aprobarea proiectului de hotărâre anexat.

                                                                                      

                                                                                

                                                     SECRETAR GENERAL

                                                                                            

            Ioan Togănel