ROMÂN              ROMÂNIA                                                      

                    JUDEȚUL MUREȘ                                                  PROIECT

                CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

   H O T Ă R Â R E A  N R._____

din ________________2005

 

privind  aprobarea înființării Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș.

 

 

   Consiliul Județean Mureș,

           Văzând Expunerea de motive privind necesitatea înființării Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, avizele de specialitate ale Comisiei juridică, ordine publică și integrare europeană, ale Comisiei economico-financiare și ale Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor,

Având în vedere prevederile art.9 din Ordonanța Guvernului nr.84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor și ale art.3 din Metodologia privind criteriile de dimensionare a numărului de funcții din aparatul serviciilor comunitare de evidență a persoanelor, constituirea patrimoniului și managementul resurselor umane, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.2104/2004, precum și Regulamentul cadru,

În temeiul prevederilor art. 104 (1) lit. s și art. 109 (1) din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală,

        

                                               h o t ă r ă ș t e :

 

         Art.1. -  Se aprobă înființarea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș, ca instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Județean Mureș, cu sediul în municipiul Tîrgu. Mureș, str. Călărașilor nr.26-28, județul Mureș.

         Art.2. - Se aprobă Structura organizatorică cu numărul total de personal și Statul de funcții a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș conform Anexelor I și II care fac parte integrantă din prezenta.

Art.3 - Se aprobă Regulamentul de organizare și funcționare a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Mureș conform Anexei nr.III care face parte integrantă din prezenta.

Art.4 - Se numește cu delegație director al Direcției de Evidență a Persoanelor Mureș, până la ocuparea postului prin concurs sau, dup caz prin examen, în condițiile legii, domnul Bocică Alexandru.

Art.5. - Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se însărcinează Direcția Juridică și Administrație Publică, Direcția Buget-Finanțe și Asistență Economică și Serviciul Resurse Umane și Consilieri președinte.

 

 

             PREȘEDINTE,

 

         Lokodi Edita Emöke                                      Avizat pentru legalitate

                                                                             SECRETAR GENERAL

                                                                                 Ioan  Togănel


     R O M Â N I A

   JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Nr.541 din 18.I.2005

 

 

EXPUNERE  DE  MOTIVE

 

la proiectul de hotărâre privind înființarea Direcției Județene

de Evidență a Persoanelor Mureș

 

 

         În conformitate cu prevederile art.6 din Ordonanța Guvernului nr.84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea  serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, „se înființează în subordinea consiliilor județene servicii publice comunitare de evidență a persoanelor prin reorganizarea serviciilor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor județene, precum și a formațiunilor teritoriale de evidență informatizată a persoanei.”

         Pentru punerea în practică a dispozițiilor ordonanței a fost adoptată Hotărârea Guvernului nr.2104/2004 pentru aprobarea Metodologiei privind criteriile de dimensionare a numărului de funcții din aparatul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, constituirea patrimoniului și managementul resurselor umanme, financiare și materiale, act normativ în care se prevede c㠄statul de funcții, numărul de posturi și regulamentul de organizare și funcționare a serviciului public comunitar județean de evidență a persoanelor se stabilesc prin hotărâre a Consiliului județean.”

         Posturile necesare funcționării serviciilor publice comunitare județene de evidență a persoanelor se asigură din posturile aprobate potrivit statelor de funcții ale birourilor de evidență a populației din cadrul serviciilor județene de evidență informatizată a persoanelor și din cele aflate în cadrul compartimentelor de stare civilă din aparatul propriu al consiliilor județene.

         Art. 4 din H.G. nr.2104/2004 prevede că numărul de posturi aferent fiecărui serviciu public comunitar local de evidență a persoanelor se stabilește în funcție de numărul populației din unitatea administrativ-teritorială deservită, fiind de cel puțin 35 de posturi pentru o populație de peste 300.000 de locuitori.

         În același timp, alin.4 al art.5 din H.G. nr.2104 prevede că în situația când numărul respectiv de posturi este insuficient acesta poate fi suplimentat prin hotărâre a Consiliului județean.

         Având în vedere complexitatea activităților proprii și a îndrumării și controlării celorlalte 102 servicii publice comunitare de evidență a persoanelor și de stare civilă existente în județ, precum și faptul că populația județului Mureș este la ora actuală de peste 585.000 de locuitori, propunem constituirea Direcției Județene de Evidență a Persoanelor cu un număr de 37 posturi. Menționăm că la ora actuală sunt 11 posturi, din care sunt ocupate doar 9, ceea ce face ca activitatea să se desfășoare în condiții necorespunzătoare. Ocuparea posturilor se va face treptat și prin concurs, conform prevederilor legale.  

         În conformitate cu dispozițiile art.104 alin.1 lit.h din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Județean hotărăște înființarea de instituții publice și  de servicii publice  de interes județean în condițiile legii; numește și eliberează din funție, în condițiile legii, conducătorii instituțiilor și serviciilor publice pe care le-a înființat și le aplică, dacă este cazul, sancțiuni disciplinare, în condițiile legii.

         Față de cele precizate anterior supunem spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre însoțit de prezenta expunere de motive.

 

 

                   PREȘEDINTE                                                         SECRETAR GENERAL

 

              Lokodi Edita Emöke                                                Ioan Togănel

                                                                                    

 

 

 

 

Vezi anexa 1

 

 

 

                                                                                                                 ANEXA 2

 

 

 

 

STAT DE FUNCȚII

AL DIRECȚIEI DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR JUDEȚULUI MUREȘ

 

 

 

 

 

 

Nr.

crt.

Funcția

Clasa

Număr

posturi

De execuție

De conducere

 

FUNCȚII PUBLICE

  1.  

Consilier

DIRECTOR

I

1

  1.  

Consilier

ȘEF SERVICIU

I

2

  1.  

Consilier

ȘEF BIROU

I

1

  1.  

Consilier

 

I

14

  1.  

Consilier juridic

 

I

2

  1.  

Referent de spec.

 

II

1

  1.  

Referent

 

III

13

 

PERSONAL CONTRACTUAL

  1.  

Șofer III

 

 

1

  1.  

Electromecanic III

 

 

1

  1.  

Îngrijitor

 

 

1

                      TOTAL

37

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                        Anexa 3

 

CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ

 

DIRECȚIA JUDEȚEANĂ DE EVIDENȚĂ A PERSOANELOR MUREȘ

 

 

 

                           A P R O B,                                                 A V I Z A T,

PREȘEDINTELE CONSILIULUI                      DIRECTOR GENERAL                            

JUDEȚEAN MUREȘ                      INSPECTORATULUI NAȚIONAL

                                                    PENTRU EVIDENȚA PERSOANELOR                                                                  

                                                                     Comisar-șef de poliție     

                           
             LOKODI EDITA EMÖKE                         LUNCAȘU SILVIU-CRISTIAN

 

 

 

 

 

 

R E G U L A M E N T U L

 

 

                           DE   ORGANIZARE   ȘI   FUNCȚIONARE 
                          A  DIRECȚIEI  JUDEȚENE  DE  EVIDENȚĂ
 A  PERSOANELOR  MUREȘ
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

CAPITOLUL I
DISPOZIȚII GENERALE

 

Art. 1 - Direcția județeană de evidență a persoanelor Mureș se organizează în subordinea Consiliului județean și este instituție publică de interes județean, cu personalitate juridică, constituită în temeiul art.6 din Ordonanța Guvernului nr. 84/2001 privind înființarea, organizarea și funcționarea serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 372/2002, precum și prin Ordonanța de Urgență nr. 50/2004, aprobată prin Legea nr.520/2004.

 

Art. 2 - (1) Scopul direcției județene de evidența persoanelor este acela de a exercita competențele ce îi sunt date prin lege pentru punerea în aplicare a prevederilor actelor normative care reglementează activitatea de evidență a persoanelor, precum și de eliberare a documentelor, în sistem de ghișeu unic.

       (2) Activitatea direcției se desfășoară în interesul persoanei și al comunității, în sprijinul instituțiilor statului, exclusiv pe baza și în executarea legii.

 

Art. 3 - (1) În vederea îndeplinirii atribuțiilor, direcția județeană de evidență a persoanelor Mureș este constituită potrivit prevederilor art.6 alin.(2) din Ordonanța Guvernului nr.84/2001, prin reorganizarea serviciului de stare civilă din aparatul propriu al Consiliului județean și al biroului evidența populației din cadrul Serviciului de evidență informatizată a persoanei a județului Mureș.

      (2) Direcția  județeană  de  evidență   a   persoanelor  are  în componență

 serviciu de evidență a persoanelor, serviciu de stare civilă, compartimentul informatic, compartimentul juridic, resurse umane și relații publice și biroul contabilitate, financiar și administrativ, conform prevederilor art.2 din Metodologia privind criteriile de dimensionare a numărului de funcții din aparatul direcțiilor de evidență a persoanelor, constituirea patrimoniului și managementul resurselor umane, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.2104/24.11.2004 pentru aprobarea.

 

Art. 4 – (1) Direcția județeană de evidență a persoanelor Mureș coordonează și controlează metodologic activitatea serviciilor de evidență a persoanelor din cadrul județului.

         (2) Activitatea direcției este coordonată de Secretarul General al Consiliului județean.

 

Art. 5 – (1) Direcția județeană de evidență a persoanelor este condusă de un director numit în funcție prin hotărâre a Consiliului județean, în condițiile legii, cu avizul Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor, iar eliberarea acestuia se face în aceleași condiții.

 

              (2) Directorul  direcției  are  obligația  de  a   lua  măsuri pentru  îmbunătățirea

activităților din  sfera  sa  de competență  și de a  emite dispoziții  pe toate liniile de muncă.

 

(3) Directorul direcției răspunde, potrivit legii, în fața Secretarului General al Consiliului județean pentru neajunsurile constatate în activitatea direcției.

 

Art. 6 – În îndeplinirea prerogativelor cu care este investită direcția cooperează cu celelalte structuri ale Consiliului județean, ale Ministerului Administrației și Internelor și dezvoltă relații de colaborare cu autoritățile publice locale, societăți, agenți economici, precum și cu persoane fizice, pe probleme de interes comun, potrivit prevederilor actelor normative în vigoare.

 

CAPITOLUL II
ORGANIZAREA DIRECȚIEI

 

Art. 7 – (1) Structura organizatorică și efectivele Direcției județene de evidență a persoanelor Mureș sunt stabilite conform Regulamentului de organizare aprobat prin Hotărârea nr.____din_________2005 a Consiliului Județean Mureș, avizat de Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanelor.

                       (2) Structura organizatorică este următoarea:

 

a)     director

b)     serviciul de evidență a persoanelor

c)      serviciul de stare civilă

d)     compartimentul informatic

e)     compartimentul juridic, resurse umane și relații publice

f)       biroul contabilitate, financiar și administrativ

 

Art. 8 – Activitatea desfășurată de către structurile direcției județene în vederea atingerii obiectivelor propuse, are la bază relații de autoritate (ierarhice, funcționale), de cooperare, de coordonare și de control, potrivit atribuțiilor stabilite pentru fiecare serviciu,compartiment sau birou în parte.

 

Art. 9 – (1) Relațiile de autoritate ierarhice se stabilesc între conducerea direcției județene și structurile subordonate acesteia, în scopul organizării, menținerii și perfecționării stării de funcționalitate a sistemului direcției. Același tip de relații se stabilesc între șefii serviciului și personalul subordonat acestora.

          (2) În cadrul serviciilor se pot organiza compartimente; în cadrul compartimentelor în care nu sunt prevăzute funcții de conducere se stabilesc relații de autoritate funcționale între personalul cu funcția cea mai mare și restul personalului acestor structuri, în vederea îndrumării și îmbinării în mod unitar, în conformitate cu scopurile și obiectivele propuse, a activității acestora și a echilibrării sarcinilor, armonizării eforturilor necesare și asigurării unității de acțiune în îndeplinirea obiectivelor.

 

Art. 10 – Între structurile direcției județene se stabilesc relații de cooperare, pentru îndeplinirea sarcinilor specifice și în vederea integrării obiectivelor în ansamblul atribuțiilor direcției.

 

Art. 11 – (1) La nivelul direcției județene, activitatea de control și coordonare este atributul conducerii și se realizează direct ori prin intermediul șefului de serviciu, de birou sau de compartiment. De asemenea, în activitatea de control, pe linii specifice de muncă, conducerea direcției poate angrena și alt personal specializat din cadrul structurilor proprii.

     (2) Organigrama direcției județene este prevăzută în anexa nr. 1 a prezentului Regulament.

 

CAPITOLUL III
ATRIBUȚIILE DIRECȚIEI JUDEȚENE

        

Art. 12 - Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Mureș are următoarele atribuții principale:

 

a)     actualizează, utilizează și valorifică Registrul de evidență a persoanelor al județului Mureș;

 

b)     furnizează, în cadrul Sistemului național informatic de evidență a populației, date necesare pentru actualizarea Registrului permanent de evidență a populației;

 

c)      coordonează și controlează metodologic activitatea serviciilor locale de evidență a persoanelor;

 

d)     controlează modul de gestionare și de întocmire a registrelor de stare civilă și a listelor electorale permanente;

 

e)     asigură eliberarea certificatelor de stare civilă, a cărților de identitate și a cărților de alegător;

 

f)       monitorizează și controlează modul de respectare a prevederilor legale în domeniul asigurării protecției datelor referitoare la persoană;

 

g)     gestionează resursele materiale și de dotare necesare activității proprii;

 

h)     ține evidența registrelor de stare civilă, exemplarul 2 și efectuează mențiuni pe acestea, conform comunicărilor primite;

 

i)       îndeplinește și alte atribuții stabilite prin reglementări legale.

 
CAPITOLUL IV
CONDUCEREA DIRECȚIEI

        

         Art. 13 – Conducerea  direcției  județene  este  asigurată de directorul direcției.

        

         Art. 14 – (1) Directorul reprezintă direcția județeană  în  relațiile cu șefii celorlalte

structuri din   cadrul Consiliului județean, din cadrul prefecturii, precum și cu șefii unităților din Ministerul Administrației și Internelor, ori cu instituțiile și organismele din afara sistemului Ministerului Administrației și Internelor, potrivit competențelor legale.

            (2) În  aplicarea prevederilor legale de nivel superior, precum și a ordinelor și instrucțiunilor, directorul emite dispoziții obligatorii pentru tot personalul din subordine.

            (3) În condițiile legii și ale reglementărilor specifice, directorul poate delega atribuții din competența sa personalului din subordine.

 

Art. 15 – Directorul răspunde în fața Consiliului județean de întreaga activitate pe care o desfășoară, potrivit prevederilor fișei postului.

 

Art. 16 – Conducerea structurilor direcției este exercitată de șefii acestora, iar în lipsa lor de către o persoană desemnată.

 

Art. 17 – (1) Șefii structurilor subordonate direcției răspund în fața directorului de întreaga activitate pe care o desfășoară.

                (2) Șefii structurilor subordonate direcției județene conduc întreaga activitate în domeniile lor de competență și reprezintă direcția în relațiile cu celelalte structuri ale Consiliului județean, ale prefecturii, alte unități ale Ministerului Administrației și Internelor și autorități din afara ministerului, conform delegării și dispozițiilor primite.

 
CAPITOLUL V
   ATRIBUȚIILE STRUCTURILOR SUBORDONATE DIRECȚIEI JUDEȚENE

   Secțiunea I

         SERVICIUL EVIDENȚA PERSOANELOR

 

Art. 18 – Serviciul evidența persoanelor are următoarele atribuții principale:

 

a)     coordonează și controlează metodologic activitatea serviciilor locale referitoare la soluționarea cererilor de eliberare a actelor de identitate (cărți de identitate, cărți de identitate provizorii), a cărților de alegător, precum și a altor documente  preluate în sistem de ghișeu unic (pașapoarte, permise de conducere, certificate de înmatriculare și a plăcilor cu numere de înmatriculare a vehiculelor);

 

b)     primește cererile și documentele necesare, preia imaginile cetățenilor, actualizează baza de date cu informații referitoare la persoană, generează loturi de producție, actualizează baza de date cu raportul de producție și cu data înmânării, eliberează acte de identitate și cărțile de alegător, pentru rezolvarea unor situații deosebite;

 

c)      verifică condițiile în care s-au eliberat acte de identitate de către serviciile publice comunitare locale, ca urmare a declinării unei identități false ori modalități de contrafacere a actelor de identitate, monitorizarea acestor activități și propunerea de măsuri în domeniul prevenirii acestor situații;

 

d)     colaborează cu structurile subordonate Centrului Național de Administrare a Bazelor de Date privind Evidența Persoanelor, ale Direcției Generale de Pașapoarte, ale Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a vehiculelor pentru realizarea sarcinilor comune, precum și în scopul optimizării activității specifice;

e)     colaborează cu structurile subordonate Inspectoratului General al Poliției Române ori cu alte structuri ale Ministerului Administrației și Internelor pentru realizarea atribuțiilor comune;

 

f)       colaborează cu compartimentul informatic pentru verificarea calității datelor preluate în Registrul permanent de evidență a populației de către serviciile  publice comunitare locale;

 

g)     formulează propuneri pentru modernizarea aplicațiilor informatice, precum și pentru reducerea intervalului de timp necesar eliberării actelor de identitate, în scopul dimunuării birocrației și al optimizării relațiilor cu publicul;

 

h)     colaborează cu autorități ale administrației publice locale, cu atribuții pe linia întocmirii și eliberării documentelor de identitate, mișcarea populației și evidența acesteia;

 

i)       comunică date referitoare la persoanele fizice solicitate de instituțiile cu atribuții în domeniul apărării, siguranței naționale și ordinii publice, justiției, administrațiilor financiare, agenți economici, precum și la cererea persoanelor fizice și juridice în temeiul legii;

 

j)       efectuează verificări operative solicitate de personalul Ministerului Administrației și Internelor cu privire la persoanele care nu au acte de identitate asupra lor și au fost reținute sau arestate, suspecte sau prinse în flagrant, victime ale unor accidente sau infracțiuni, etc.;

 

k)     coordonează organizarea, funcționarea, conservarea și exploatarea evidențelor manuale, deținute de serviciile publice comunitare locale în conformitate cu prevederile legale, ordinele și instrucțiunile care reglementează acest domeniu;

 

l)       asigură soluționarea, în termeni legali, a petițiilor cetățenilor, inclusiv a celor referitoare la activitatea și comportarea personalului serviciilor publice comunitare locale din județ;

 

m)   soluționează cererile cetățenilor prin care se solicită informații de interes public;

 

n)     organizează și desfășoară activități de primire în audiență a cetățenilor pe probleme specifice;

 

o)     ține legătura cu șefii serviciilor publice de evidență a persoanelor locale, pentru cunoașterea nemijlocită a stadiului și modului de rezolvare a sarcinilor și a atribuțiilor ce le revin;

 

p)     pe baza concluziilor rezultate din activitatea structurilor locale, formulează propuneri pentru îmbunătățirea muncii, completarea și modificarea metodologiilor de lucru, extinderea ori restrângerea unor sfere de activitate;

 

q)     centralizează și întocmește situații statistice, precum și rapoarte de analiză întocmite lunar, trimestrial, semestrial și anual de către serviciile publice comunitare locale, referitoare la principalele activități desfășurate în domeniul evidenței populației pe care le înaintează la Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanelor;

 

r)      oferă informații de specialitate în cadrul programului de relații cu publicul;

 

s)      asigură colaborarea și schimbul permanent de informații, în scopul realizării operative și de calitate a atribuțiilor de serviciu;

 

t)       asigură protecția datelor și informațiilor gestionate și dispune măsuri de prevenire a scurgerii de informații clasificate;

 

u)     desemnează un reprezentantt pentru a participa la concursurile pentru încadrarea posturilor vacante din specialitatea evidența persoanelor;

 

v)     asigură constituirea fondului arhivistic neoperativ al serviciului, din documentele rezultate din activitatea de profil.

 

Secțiunea II
 SERVICIUL STARE CIVILĂ

 

 Art. 19 – Serviciul stare civilă are următoarele atribuții principale:

 

a)      îndrumă și controlează conform Metodologiei nr. 1/1997 pentru aplicarea unitară a dispozițiilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, în baza graficului aprobat de Secretarul General al Consiliului județean și avizat de Inspectoratul Național de Evidență a Persoanelor, întreaga activitate de înregistrare a actelor și faptelor de stare civilă, precum și modul de soluționare a lucrărilor de stare civilă întocmite, inclusiv gestiunea certificatelor de stare civilă din județ;

 

b)      urmărește modul de rezolvare a deficiențelor consemnate în procesul-verbal având ca finalitate îndreptarea erorilor din cuprinsul actelor de stare civilă;

 

c)       primește, verifică și distruge certificatele de stare civilă greșit completate și anulate, trimise de direcțiile locale de evidență a persoanelor;

 

d)      asigură prezența unui reprezentant la predarea-primirea gestiunii de stare civilă, la schimbarea din funcție a ofițerilor de stare civilă sau când, din diferite motive, ofițerul de stare civilă trebuie înlocuit pe o perioadă mai mare de 30 de zile;

 

e)      întocmește și expediază întreaga corespondență de stare civilă;

 

f)        întocmește referate cu concluziile rezultate în urma verificărilor și investigațiilor efectuate în dosarele de schimbare a numelui /prenumelui pe cale administrativă și face propuneri motivate de aprobare sau respingere a cererii pe care le prezintă președintelui Consiliului județean spre aprobare;

 

g)      verifică modul de întocmire de către serviciile locale a dosarelor de transcriere a certificatelor de stare civilă procurate din străinătate și le înaintează I.N.E.P., spre aprobare;

 

h)      avizează cererile de reconstituire și întocmire ulterioară a actelor de stare civilă;

 

i)        colaborează cu serviciile de poliție judiciară și criminalistică pentru clarificarea situației persoanelor cu identitate necunoscută;

 

j)        organizează instruirea ofițerilor de stare civilă pentru perfecționarea pregătirii profesionale atât din aparatul propriu, cât și de la serviciile locale, pentru clarificarea tuturor problemelor ridicate cu ocazia dezbaterii principalelor prevederi ale actelor normative care reglementează regimul actelor și faptelor de stare civilă;

 

k)       desemnează un reprezentant care să participe la concursurile pentru încadrarea personalului de specialitate în domeniul stării civile din primării;

 

l)        asigură colaborarea și schimbul permanent de informații, în scopul realizării operative și de calitate a atribuțiilor de serviciu;

 

m)   oferă informații de specialitate în cadrul programului de relații cu personalul specializat în domeniul stării civile din primării;

 

n)      întocmește și transmite situațiile statistice, precum și sintezele ce conțin activitățile desfășurate lunar, trimestrial și anual de către serviciile locale de evidență a persoanelor, pe care le înaintează Inspectoratului Național de Evidență a Persoanelor;

 

o)      asigură protecția datelor și informațiilor gestionate și dispune măsuri de prevenire a scurgerii de informații clasificate;

 

p)      soluționează alte sarcini prevăzute de lege, încredințate de conducerea Consiliului județean.

 

q)      informează Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanelor cu privire la dispariția unor documente de stare civilă cu regim special, “în alb” și participă la verificările și cercetările ce se efectuează în cazul dispariției acestora;

 

r)       asigură sprijinul necesar soluționării spețelor de stare civilă, atipice, sesizate de serviciile locale ale primăriilor;

 

s)       efectuează controale la serviciile locale pe linia asigurării securității documentelor de stare civilă cu regim special, în vederea prevenirii cazurilor de dispariție a unor registre sau certificate de stare civilă, în alb;

 

t)        urmărește punerea în legalitate cu certificatele de naștere a persoanelor internate în unitățile sanitare și de protecție socială, centralizează periodic rezultatele obținute;

 

u)      primește cererile și documentația necesară pentru acordarea dispensei de vârstă și de grad de rudenie, le analizează și propune președintelui Consiliului județean aprobarea sau respingerea motivată a acestora;

 

v)      aprobă, în condițiile legii, modificarea codului numeric personal atribuit sau scris greșit în actele de stare civilă;

 

w)    colaborează cu instituțiile Direcției de Sănătate Publică și cu maternitățile, pentru prevenirea cazurilor de internare a gravidelor a căror identitate nu este cunoscută sau, în cazul în care se constată acest lucru, pentru stabilirea cu operativitate a identității acestora.

 

x)      primește și distribuie în teritoriu listele de coduri numerice precalculate (C.N.P.) și controlează modul de atribuire și înscriere a codurilor în actele de stare civilă;

 

y)      primește, actualizează, păstrează și gestionează registrele și opisele de stare civilă exemplarul II de la oficiile de stare civilă locale, asigurând securitatea și conservarea acestor documente;

 

z)       primește comunicări de mențiuni de la serviciile de stare civilă locale, precum și de la Inspectoratul Național pentru Evidența Persoanelor pe care le înregistrează în registratura proprie, curentă și specială, le operează în exemplarul II, după care le trimite pentru operare și la exemplarul I;

 

aa) înscrie pe marginea actelor de stare civilă mențiuni privind modificările survenite în statutul civil al persoanelor, comunicările fiind clasate în vederea arhivării;

 

bb)identifică actele de stare civilă vizate, întocmește și eliberează extrase pentru uzul oficial al organelor în drept a le solicita (instanțe judecătorești, parchet, poliție, notari publici, primării);

 

cc)  asigură, în condițiile legii, reconstituirea prin copiere a registrelor de stare civilă distruse, parțial ori total, după exemplarul existent, certificând exactitatea datelor înscrise;

 

dd)verifică modul de completare a registrelor de stare civilă, exemplarele I și II, depuse  de serviciile locale după completarea tuturor filelor din registru, după care restituie exemplarul I.

 

ee)  asigură constituirea fondului arhivistic neoperativ al serviciului, din documentele rezultate din activitatea de profil;

 

ff)    soluționează alte sarcini prevăzute de lege, încredințate de conducerea direcției.

Secțiunea III
COMPARTIMENTUL INFORMATIC

 

         Art. 20 – Compartimentul informatic are următoarele atribuții principale:

        

a)     verifică calitatea prelucrării informatice a datelor, efectuate de serviciile locale precum și privind respectarea termenelor în care sunt preluate comunicările de stare civilă;

 

b)     furnizează, în condițiile legii, datele de identificare ale persoanelor fizice către autoritățile și instituțiile publice centrale, județene și locale, agenți economici și către cetățeni, în cazul în care sunt necesare prelucrări de date în sistem informatic;

 

c)      desfășoară activități de studii și documentare tehnică (informatică), în scopul cunoașterii celor mai noi tehnologii în domeniul informatic și a posibilităților de implementare a acestora în cadrul sistemului informatic propriu;

 

d)     colaborează cu specialiștii structurilor informatice interconectate la bazele de date comune ale Ministerului Administrației și Internelor, în vederea asigurării utilizării datelor în conformitate cu prevederile legale;

 

e)     asigură tehnoredactarea, în format electronic, a situațiilor statistice, analizelor periodice întocmite de structurile serviciului;

 

f)       asigură protecția datelor și informațiilor gestionate și dispune măsuri de prevenire a scurgerii de informații clasificate și secrete de serviciu;

 

g)     execută activități pentru întreținerea preventivă a echipamentelor din dotare;

 

h)     execută alte sarcini trasate de conducerea direcției;

Secțiunea IV
COMPARTIMENTUL JURIDIC, RESURSE UMANE ȘI RELAȚII PUBLICE

 

         Art. 21 – Compartimentul  Juridic, Resurse  Umane  și  Relații  Publice  are

următoarele atribuții principale:

 

a)     întocmește sau participă la elaborarea proiectelor de acte normative cu caracter intern ce au legătură cu activitatea direcției;

 

b)     urmărește eficiența aplicării reglementărilor interne în activitatea de profil și face propuneri pentru perfecționarea lor, precum și pentru adaptarea continuă a legislației care reglementează relațiile sociale specifice domeniului de activitate;

 

c)      avizează pentru legalitate actele normative cu caracter inividual emise de directorul direcției județene de evidență a persoanei, potrivit competenței, precum și orice alte acte care pot angaja răspunderea patrimonială a direcției;

 

d)     reprezintă și apără interesele direcției în procesele de contencios administrativ sau de soluționare a plângerilor în materie contravențională, sens în care, prezintă directorului întâmpinări, note de concluzii, precum și cereri pentru exercitarea căilor de atac, asigurând, potivit legii, motivarea lor temeinică;

 

e)     participă la negocierea sau avizarea, potrivit legii, a contractelor, precum și a altor acte încheiate de direcție, care angajează răspunderea juridică a acestuia;

 

f)       urmărește și analizează modul de soluționare și respectarea termenelor legale de rezolvare în domeniul petițiilor adresate direcției privind aspecte ce fac obiectul activității acestuia;

 

g)     verifică modul în care se aplică dispozițiile legale cu privire la apărarea secretului de stat și de serviciu, modul de manipulare și de păstrare a documentelor secrete; asigură protecția datelor și informațiilor gestionate și dispune măsuri de prevenire a scurgerii de informații clasificate;

 

h)     ține evidența ștampilelor și sigiliilor din dotare și verifică modul de folosire a acestora;

 

i)       organizează și asigură primirea, înregistrarea, repartizarea lucrărilor potrivit profilelor de muncă, destinate direcției, precum și expedierea și transportul corespondenței, conform reglementărilor în vigoare;

 

j)       centralizează raportările structurilor locale pentru realizarea analizelor și sintezelor trimestriale și anuale, privind activitățile realizate de direcție în domeniul accesului liber la informațiile de interes public, privind modul de soluționare a petițiilor sau a reclamațiilor cetățenilor, precum și referitor la activitățile efectuate pe linia prelucrării datelor cu caracter personal;

 

k)     înregistrează și ține evidența agendelor de lucru, a caietelor de pregătire de specialitate a personalului, a registrelor și a materialelor cu regim special, precum și a altor documente privind organizarea direcției;

 

l)       organizează și asigură întreținerea, exploatarea și selecționarea fondului arhivistic neoperativ, în conformitate cu dispozițiile legale în materie;

 

m)   pregătește și predă depozitului de arhivă, pe bază de inventar, dosarele create anual;

 

n)     acordă asistență juridică consiliilor de disciplină;

 

o)     coordonează și asigură activitățile privind recrutarea, selecția, formarea, încadrarea,   pregătirea   continuă,   evaluarea,  promovarea   în  carieră,  motivarea,

recompensarea, sancționarea, precum și evidența și prelucrarea autonomă a datelor referitoare la personalul contractual, polițiștilor și funcționarilor publici din structura direcției de evidență a persoanelor;

 

p)     execută măsuri specifice de verificare și cunoaștere a personalului contractual și a funcționarilor publici din direcția de evidență a persoanelor și a funcționarilor și polițiștilor serviciilor teritoriale de evidență a persoanelor;

 

q)     execută activități de verificare a sesizărilor și reclamațiilor privind conduita la locul de muncă și în societate a personalului direcției;

 

r)      organizează și desfășoară concursuri, trimestrial, pentru ocuparea funcțiilor vacante de personal contractual și funcționari publici din cadrul direcției județene de evidență a persoanelor, precum și din cadrul serviciilor locale;

 

s)      întocmește și gestionează documentele de personal (dosarele de personal, fișele de evidență etc.) și emite documentele de legitimare pentru personalul contractual și funcționarii publici din cadrul direcției județene și a serviciilor locale;

 

t)       întocmește și trimite organelor competente documentația necesară în vederea pensionării personalului, în condițiile legii;

 

u)     eliberează, la cererea persoanelor și instituțiilor, adeverințe și alte documente prin care se atestă anumite situații ce rezultă din evidențele pe care le deține;

 

v)     asigură, potrivit reglementărilor în vigoare, acordarea concediilor de odihnă, de studii, fără plată, a învoirilor, a biletelor de odihnă, tratament și recuperare;

 

w)   primește și păstrază declarațiile de avere și de interese, contractele de asigurări de sănătate pentru personalul contractual și pentru funcționarii publici ai direcției județene și ai serviciilor locale;

 

x)     asigură respectarea legalității cu privire la acordarea drepturilor personalului potrivit legii (clase, grade, trepte profesionale, sporuri, indemnizații de conducere, alte drepturi de personal);

 

y)     participă la controale și verificări privind acordarea drepturilor personalului, inspecția muncii și alte probleme de personal;

 

z)      ține evidența polițiștilor detașați și informează conducerea Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor cu privire la modificările intervenite în situația acestora, lunar sau ori de câte ori este nevoie;

 

aa) înaintează conducerii Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor propuneri referitoare la organizarea și desfășurarea concursurilor pentru încadrarea unor funcții vacante de polițiști, în statul “M” și detașarea acestora la direcție și serviciile de evidență a persoanelor;

 

bb)înaintează conducerii Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor propuneri privind sancționarea disciplinară a polițiștilor;

 

cc)  asigură, împreună cu celelalte structuri ale direcției, proiectarea și coordonarea aplicării politicilor și stategiilor de specializare și perfecționare a pregătirii personalului, evaluează starea, performanțele și tendințele de evoluție ale învățământului și de specializare a personalului și propune măsuri de optimizare a proceselor și activităților specifice în scopul îndeplinirii standardelor de performanță cerute;

 

dd)asigură aplicarea reglementărilor legale, în vigoare, cu privire la activitatea de pregătire continuă și reconversia profesională; identifică nevoile de pregătire, pe categorii de personal, în concordanță cu stategia de utilizare a resurselor umane, prioritățile în domeniu;

 

ee) asigură participarea personalului la examenele pe care acestea le susțin în diferite instituții de învățământ superior și la convocările de pregătire din învățământul postuniversitar și coordonează activitatea de completare a studiilor superioare;

 

ff)    elaborează sinteze, lecții și alte materiale documentare necesare procesului de perfecționare a pregătirii personalului;

 

gg)asigură aplicarea reglementărilor în vigoare și a dispozițiilor Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor cu privire la activitatea de perfecționare a pregătirii profesionale a personalului;

 

hh)asigură constituirea fondului arhivistic neoperativ al direcției, din documentele rezultate din activitatea de profil;

 

ii)       soluționează și alte sarcini prevăzute de lege, încredințate de conducerea direcției.

Secțiunea V
BIROUL CONTABILITATE, FINANCIAR ȘI ADMINISTRATIV

 

         Art. 22 – Biroul contabilitate, financiar și administrativ are următoarele atribuții

         principale:

 

a)     asigură organizarea și desfășurarea activității financiar - contabile, în conformitate cu dispozițiile legale;

 

b)     urmărește, periodic, realizarea în bune condiții a indicatorilor financiari aprobați prin bugetul de venituri și cheltuieli al direcției județene de evidență a persoanelor, precum și respectarea disciplinei de plan și a celei financiare;

 

c)      asigură fundamentarea bugetului direcției potrivit metodologiei în vigoare, în colaborare cu șefii serviciilor și compartimentelor din cadrul direcției, urmărind utilizarea eficientă a mijloacelor financiare puse la dispoziție;

 

d)     asigură plata integrală și la timp a drepturilor bănești ale personalului și dispune sau propune măsuri, potrivit legii, pentru soluționarea cererilor, reclamațiilor și sesizărilor referitoare la calcularea și plata acestora;

 

e)     urmărește vărsarea, la termen și în cuantumurile stabilite, a sumelor ce constituie venituri bugetare ori obligații către alte persoane fizice și juridice;

 

f)       comunică, lunar, situația privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli și situația efectivelor și a realizării fondului de salarii, pe elemente componente, la termenele stabilite;

 

g)     face propuneri de modificări de alocații bugetare, pe care le înaintează Consiliului județean;

 

h)     organizează contabilitatea cheltuielilor finanțate din mijloace bugetare și fonduri cu destinație specială, prin care se asigură evidența plăților de casă, cât și a cheltuielilor efective pe structura clasificației bugetare;

 

i)       organizează, la compartimentele logistice și tehnice, evidența prevederilor bugetare aprobate, a deschiderilor de credite și a plăților, potrivit normelor tehnice în vigoare;

 

j)       răspunde de folosirea eficientă a sumelor primite de la buget și a priorităților de finanțare, de ținerea la zi a evidențelor contabile și a indicatorilor programului de cheltuieli aprobați, precum și de prezentarea la termen a dărilor de seamă contabile asupra execuției bugetare și a altor purtători de informații;

 

k)     anlizează și avizează documentația aferentă cu ocazia organizării licitațiilor, perfectării unor contracte sau lansării unor comenzi, prin care se angajează patrimoniul Consiliului județean, cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare;

 

l)       întocmește documentația specifică privind angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata cheltuielilor, precum și organizarea, evidența și raportarea angajamentelor bugetare și legale ale direcției județene de evidență a persoanelor, îndrumă și controlează modul de aplicare a acestora;

 

m)  dispune efectuarea inventarierii la termenele stabilite și în conformitate cu dispozițiile legale;

 

n)     îndeplinește sarcinile ce îi revin pentru păstrarea integrității patrimoniului și recuperarea operativă a prejudiciilor cauzate instituției și a altor debite;

 

o)     asigură întocmirea, circulația și păstrarea documentelor justificative și contabile, precum și gestionarea, folosirea și evidența formularelor cu regim special în conformitate cu dispozițiile legale;

 

p)     aduce la cunoștință personalului, în părțile ce-l privesc, dispozițiile actelor normative din domeniul activității financiar-contabile;

 

q)     asigură îndeplinirea sarcinilor de competența sa cu privire la exercitarea controlului financiar preventiv și a celui ierarhic operativ-curent;

 

r)      efectuează operațiile de încasări și plăți în conformitate cu dispozițiile legale;

 

s)      îndeplinește orice alte sarcini prevăzute de lege și alte acte normative referitoare la activitatea financiar-contabilă;

 

t)       asigură constituirea fondului arhivistic neoperativ al direcției din documentele rezultate din activitatea de profil;

 

u)     gestionează resursele materiale și de dotare necesare activității proprii, sens în care:

-         întocmește, anual, pentru toate serviciile locale, necesarul de registre și de certificate de stare civilă, precum și de cerneală neagră specială, hârtia și folia necesară producerii cărților de identitate și a celor de alegător, pentru anul următor, pe care îl comunică Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor;

-         în baza solicitărilor și a planificării, ridică de la Inspectorat registrele, certificatele de stare civilă, cerneala specială, precum și materialele necesare producerii cărților de identitate și a celor de alegător, pe care le distribuie apoi la serviciile locale din județ; asigură întocmirea formalităților corespunzătoare cu direcțiile de specialitate din cadrul Consiliului județean pentru ridicarea, distribuirea și descărcarea gestiunii acestora;

-         asigură tipărirea formularelor auxiliare necesare în activitatea de stare civilă a serviciilor, achită contravaloarea acestora și le distribuie acestora; asigură întocmirea formalităților cu direcțiile de specialitate din cadrul Consiliului județean;

 

v)     organizează și asigură desfășurarea în bune condiții a activității de primire, depozitare, conservare, întreținere, eliberare și folosire a tehnicii și bunurilor din dotare și ia măsuri pentru gospodărirea judicioasă a bunurilor materiale din înzestrare, creșterea eficienței utilizării acestora și înlăturarea oricăror forme de risipă;

 

w)   stabilește, pe baza indicatorilor prevăzuți, necesarul de tehnică, investiții (construcții și telecomunicații), locuințe, reparații, cheltuieli materiale și servicii pentru întreținere, întocmind în acset sens proiectele programelor logistice ale direcției;

 

x)     asigură evidența de cadastru și ia măsuri pentru completarea tuturor datelor referitoare la imobilele folosite;

 

y)     asigură păstrarea și conservarea patrimoniului imobiliar al direcției, prin menținerea durabilității, funcționalității și siguranței în exploatare a construcțiilor;

 

z)      asigură menținerea curățeniei și ordinii în clădiri și celelalte suprafețe aflate în administrarea direcției;

 

aa) întocmește necesarul de echipament (inclusiv de protecție) pentru personalul direcției și răspunde de distribuirea acestuia;

 

bb)coordonează, îndrumă și controlează încadrarea în prevederile legale a modului de folosire a mijloacelor de transport din dotare, încadrarea conducătorilor auto și a personalului care conduce mijloacele auto din înzestrare, în normele alocate, precum și efectuarea testării periodice în domeniu;

 

cc)  organizează și asigură controlul privind respectarea normelor pe linie de protecția muncii și a prevenirii și stingerii incendiilor;

 

dd)     execută controlul operativ curent privind asigurarea materială și gospodărirea judicioasă a mijloacelor materiale și financiare;

 

ee) asigură efectuarea inventarierii generale și periodice a bunurilor materiale aflate în dotarea direcției, stabilirea vinovaților pentru eventualele lipsuri constatate și luarea măsurilor legale pentru recuperarea pagubelor;

 

ff)    asigură întocmirea formalităților necesare, privind acceptarea unor donații și sponsorizări, pentru a fi înaintate Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor, în vederea obținerii avizelor necesare;

 

gg)răspunde de întocmirea documentelor privind scoaterea din funcțiune, transmiterea fără plată, valorificarea sau casarea bunurilor materiale din dotare;

 

hh)asigură constituirea fondului arhivistic neoperativ al direcției din documentele rezultate din activitatea de profil.

 

ii)     îndeplinește și alte sarcini prevăzute de lege, încredințate de conducerea direcției.

 

CAPITOLUL VI
DISPOZIȚII FINALE

 

Art.23 – (1) Atribuțiile  directorului  direcției județene de evidență a persoanelor și ale celorlalte  cadre  cu  funcții  de conducere sau de execuție sunt prevăzute în fișele posturilor.

   

    (2) În raport de modificările intervenite în structura sau activitatea direcției,  fișele posturilor vor fi reactualizate, cu aprobarea șefului direcției.

             

    (3) Fișa postului directorului va fi reactualizată numai cu aprobarea Consiliului județean și a Inspectoratului Național pentru Evidența Persoanelor.

            

               (4) Pe baza extraselor din prezentul regulament, șefii structurilor subordonate directorului întocmesc fișele posturilor pentru toate funcțiile din structură, pe care le aprobă directorul direcției.

 

Art. 24 – Personalul direcției județene de evidență a persoanelor va fi încadrat în grupa de muncă corespunzătoare, conform reglementărilor în vigoare.

 

Art. 25 – Personalul direcției este obligat să cunoască și să aplice întocmai, prevederile prezentului regulament, în părțile ce–l privesc.

 

Art. 26 – Anexele nr._____ fac parte integrantă din prezentul regulament.

 

        
       DIRECTORUL    DIRECȚIEI   JUDEȚENE   DE
                   EVIDENȚĂ   A   PERSOANELOR   MUREȘ