Casetă text:  

           ROMÂNIA                                        PROIECT     

     JUDEȚUL MUREȘ                                   

CONSILIUL JUDEȚEAN                                

 

 

 

 

H O T Ă R Â R E A   NR.

din                     2004

la proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate, în trafic județean și interjudețean limitrof, pentru anii  2005-2007

 

 

 

Consiliul Județean Mureș,

         Având în vedere art.19 alin.2 din Ordonanța Guvernului nr.19/1997 privind transporturile,

         În baza prevederilor Ordinului nr. 1842/2001 al ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței pentru aprobarea Normelor Metodologice de autorizare și efectuare a transporturilor rutiere și activităților conexe acestora, modificat și completat prin O.M.T.C.T. nr.215/2004,

         Văzând Expunerea de Motive a Direcției Buget-Finanțe și Asistență Economică nr. 9084/01.10.2004

În temeiul articolului 109 alin.(1) din Legea Administrației Publice Locale nr.215/2001,

 

 h o t ă r ă ș t e :   

 

Art.1 Se aprobă Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate, în trafic județean și interjudețean limitrof, pentru anii 2005-2007, conform anexelor 1-7.

         Art.2  Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate, în trafic județean și interjudețean limitrof, va fi completat anual, în funcție de necesități, cu respectarea legislației în vigoare.

 

 

 

   PREȘEDINTE                                  

                                                                       

Lokodi Edita Emöke                                      AVIZAT PENTRU LEGALITATE

                                                                                         SECRETAR  GENERAL

                                                                             

 Ioan Togănel

 

 

____________________________________________________________

 

 

 

 

 

      ROMÂNIA

    JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Direcția Buget-Finanțe și

   Asistență Economică

   Nr. 9084/01.10.2004

 

 

 

EXPUNERE  DE  MOTIVE 
la proiectul de hotărâre privind aprobarea Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate, în trafic județean și interjudețean limitrof, pentru anii  2005-2007
 

 

 

În baza O.M.L.P.T.L.nr.1842/2001, ordin al ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței pentru aprobarea Normelor Metodologice de autorizare și efectuare a transporturilor rutiere și activităților conexe acestora, modificat și completat prin O.M.T.C.T. nr.215/2004, Programul de transport rutier de persoane prin servicii regulate, în trafic județean și interjudețean între județul Mureș și județele limitrofe, se aprobă de către Consiliul Județean, pe o perioadă de 3 ani.

Totalitatea traseelor, cursele necesare pentru acoperirea acestora, graficele de circulație aferente cu indicarea stațiilor și a autogărilor utilizate, numărul de autovehicule și capacitatea de transport a acestora (microbuze, autobuze sau autocare), inclusiv autovechiculele de rezervă, necesare pentru efectuarea curselor sau a traseului, alcătuiesc programele de transport rutier de persoane prin servicii regulate (O.M.L.P.T.L. nr. 1842/2001 – art.28).

         Autoritatea Rutieră Român㠖 ARR – Agenția Mureș, cu adresele nr. 7915, 7916/6.09.2004 ne-a înaintat proiectul Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic județean și interjudețean limitrof, pentru anii 2005-2007 spre aprobare.

         În vederea finalizării noului Program de transport, Consiliul Județean Mureș a solicitat propuneri de îmbunătățire și completare tuturor primăriilor din județ. S-au primit 84 răspunsuri pe care Direcția Buget-Finanțe și Asistență Economică le-a analizat, propunând ca 66 să fie puse în discuție, în vederea introducerii în noul Program de transport. În principal, aceste solicitări se referă la:

-         mărirea numărului de curse;

-         modificarea – adaptarea orelor de circulație la necesitățile de deplasare ale  navetiștilor și elevilor;

-         completarea cu program de transport pentru zilele de sâmbătă și duminică în majoritatea localităților;

-         înnoirea parcului de autobuze (unele au vechime de 30 de ani) cu altele mai noi;

-         posibilități de transport pentru cei 12.400 locuitori și 620 elevi care trăiesc în localitățile izolate (76) din județul Mureș;

-         drumuri degradate, inaccesibile transportului de persoane prin servicii regulate.

         În ședința din 17.09.2004, Direcția Buget-Finanțe și Asistență Economică împreună cu Comisia de servicii publice și reprezentantul A.R.R.-Agenția Mureș, au analizat în mod detaliat posibilitatea de introducere în noul program de transport a solicitărilor menționate mai sus și pe măsura posibilităților de acces a mijloacelor de transport solicitările au fost introduse în program. Pentru situațiile în care este vorba de comune cu mai multe localități izolate și cu număr redus de locuitori, se recomandă organizarea unui serviciu public de transport local, pe raza unei comune nefiind necesară licență de traseu ci numai licență de transport pentru mijlocul de transport sau realizarea transportului pe bază de convenție între  primărie și operatorul zonal.

         În data de 28.09.2004 Direcția Buget-Finanțe și Asistență Economică, împreună cu Comisia de servicii publice și reprezentantul A.R.R.-Agenția Mureș au organizat două întâlniri, una cu reprezentanți ai patronatului transportatorilor și una cu transportatorii din județul Mureș. La ședința cu reprezentanții patronatului s-a discutat solicitarea S.C. Siletina Imprex SRL-SC Transport Local SA – Asociere pentru Transport Urban Tg.Mureș privind înființarea unui traseu Luduș – Sovata cu includere în oferta 21 grupa 15. Acestei solicitări nu i s-a dat curs deoarece functionarea Parcului Industrial, activitatea Aeroportului Tg. Mures  in regim de trafic international si deschiderea autostrazi nu sant de actualitate , solicitarea urmand a fi analizata la momentul oportun.

         La ședința cu transportatorii li s-a înmânat acestora noul proiect de program de transport urmând ca în 24 de ore să vină cu observații dacă este cazul. S-au primit 22 adrese cu solicitări privind modificarea unor ore, completarea cu trasee rămase afară din program, solicitări care în majoritatea cazurilor au fost operate.

Direcția Buget-Finanțe și Asistență Economică consideră că acest proiect este  adecvat și corespunde necesităților actuale și de perspectivă ale cetățenilor din județul Mureș.

         Pe baza celor de mai sus, propunem aprobarea Programului de transport rutier de persoane prin servicii regulate, în trafic județean și interjudețean limitrof, pentru anii 2005-2007, conform anexelor 1-7.

 

 

 

 

 

DIRECTOR GENERAL                                  

                                                                          

             Bartha Iosif                                              VĂZUT                                                        

                                                           VICEPREȘEDINTE

    

                  Emil Groza