R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 187
din 19 decembrie 2013
privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2013 la R.A. "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.24549/19.12.2013 a Direcției Economice la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2013 al R.A. "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, adresa nr.6818/09.12.2013 a R.A. "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, precum și avizul comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art.4. alin.(1) lit. "a" și art.10 alin.(1) și (2) din Ordonanța Guvernului nr.26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară,
Luând în considerare prevederile Ordinului Ministrului Finanțelor Publice nr.214/2013 privind aprobarea formatului și structurii bugetului de venituri și cheltuieli întocmit de către unii operatori economici, precum și a anexelor de fundamentare a acestuia,
Având în vedere Legea nr.78/2013 privind aprobarea O.U.G. nr.61/2011 pentru reglementarea unor măsuri privind finanțarea regiilor autonome aeroportuare, Hotărârea Consiliului Județean Mureșnr.107/2011 privind încredințarea serviciului de interes economic general Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, precum și Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.76/2013 pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr.107/2011 privind încredințarea serviciului de interes economic general Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș,
În temeiul dispozițiilor art.91 alin.(2) lit."d" și ale art.97 alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. (1) Se aprobă bugetul de venituri și cheltuieli rectificat pe anul 2013 al R.A. "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, conform anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Documentele din anexă modifică și înlocuiesc anexele 1,2 și 5 la Hotărârea Consiliului Județean nr.44/2013.
Art.2. Prezenta hotărâre se comunică R.A. "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Mureș, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.24549/19.12.2013

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2013 al R.A. "Aeroportul Transilvania" Tg.Mureș

În conformitate cu prevederile articolului 4 alin (1) lit."a" din Ordonanța Guvernului nr.26/2013 privind întărirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici ori majoritari sau dețin direct ori indirect o participație majoritară, bugetele de venituri și cheltuieli ale operatorilor economici la care unitățile administrativ-teritoriale sunt acționari unici sau dețin o participație majoritară se aprobă prin hotărârea autorității tutelare.
De asemenea, art.10 alin (2) din OG nr.26/2013 prevede că operatorii economici pot proceda la rectificarea bugetelor de venituri și cheltuieli prin hotărârea consiliului județean, atunci când din motive temeinic justificate sunt necesare modificări ale nivelului unor indicatori economico-financiari aprobați.
Legea nr.78/2013 de aprobare a O.U.G nr.61/2011 pentru reglementarea unor măsuri privind finanțarea regiilor autonome aeroportuare cu specific deosebit, de interes local, aduce modificări la ordonanță, în sensul în care serviciile de handling la sol, serviciile de stingere a incendiilor, serviciile de urgență și serviciile de siguranță, fac parte din categoria serviciilor de interes economic general, putându-se astfel aloca compensații și pentru aceste servicii. Actul normativ original excepta handlingul la sol de la această posibilitate de finanțare. Urmare a acestei modificări legislative, apărute în cursul anului bugetar, se impune și restructurarea bugetului de venituri și cheltuieli aprobat prin HCJ nr. 44/2013.
Prin adresa nr. 6818/2013 R.A. "Aeroportul Transilvania" Tg. Mureșprezintă spre aprobare propunerea de buget rectificat pe anul 2013.Se propune diminuareacu suma de 961mii lei a veniturilor totale programate,aferente activităților comerciale.Spațiile adecvate pentru închiriere, au fost afectate de prelungirea termenului de execuție a lucrărilor de investiții efectuate în zona de pasageri, generând și lipsa de interes pentru închiriere. Suprafețele de parcare și a celor aferente fluxului de pasageri din aerogară, în mare parte au fost ocupate, aproape în tot cursul anului, influențând semnificativ încasarea veniturilor.
De asemenea, prestarea serviciilor de degivrare a aeronavelor, cu pondere însemnată în realizarea veniturilor, a fost influențat de condițiile meteo din ultimele luni, cu temperaturi mai ridicate comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Veniturile preliminate a se încasa din prestarea acestui serviciu sunt mult mai mici , comparativ cu veniturile realizate în aceeași perioadă a anului precedent. La estimarea veniturilor pentru anul curent au fost luate în calcul realizările din anul precedent.
Potrivit prevederile art.10 alin (1) lit. b) din OG nr.26/2013,în cazul în care se înregistrează depășiri sau nerealizări ale veniturilor totale aprobate, se pot efectua cheltuieli totale proporțional cu gradul de realizare a veniturilor totale, cu încadrarea în indicatorii de eficiență aprobați.În bugetul rectificat, propus spre aprobare, prevederile cheltuielilor totale se diminuează cu suma de 961 mii lei.
În programul de investiții și în bugetul inițial aprobat , au fost prevăzute sume având ca sursă de finanțare a investițiilor din credite bancare. Deoarece nu au fost demarate procedurile de contractare a unui împrumut și având în vedere și prevederile art.10 alin (1) lit. b) din OG nr.26/2013, potrivit căruia, în cazul în care se înregistrează nerealizări ale surselor de finanțare a investițiilor aprobate se procedează la reconsiderarea angajamentelor aferente și la efectuarea tuturor demersurilor legale pentru ca recepția de servicii, lucrări și bunuri să fie efectuată la nivelul surselor de finanțare recalculate, se propune diminuarea prevederilor bugetare aferente investițiilor cu suma de 5.885 mii lei, respectiv includerea în buget a sumei de 820 mii lei, aprobat prin HCJ nr. 173/2013.
Bugetul de venituri și cheltuieli pe anul 2013 al R.A. "Aeroportul Transilvania" Tg.Mureș respectă forma și structura aprobată de OMFP nr.214/2013. Anexele nr.1, 2 și 5 la HCJ nr. 44/2013 care suferă modificări, se înlocuiesc.

Față de cele expuse mai sus, propunem spre aprobare prezentul proiect de hotărâre.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre

DIRECTOR
Bartha Iosif