ROMÂNIA                                                                         

                     JUDEȚUL MUREȘ

                  CONSILIUL JUDEȚEAN

 

                                                         

 

 HOTĂRÂREA  NR. 146

din 5 septembrie 2013

 

pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean nr.46 din 27 martie 2008

privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea serviciului de transport

public de persoane prin curse regulate în județul Mureș

 

 

Consiliul Județean Mureș,

Văzând expunerea de motive a Direcției Economice nr.16590/ 29.08.2013 , precum și avizul comisiilor de specialitate,

Având în vedere prevederile:

-Legea serviciilor de transport public local nr.92/2007, cu modificările și completările  ulterioare;

-Ordinul ministrului internelor și reformei administrative nr.353/2007 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii serviciilor de transport public local nr.92/2007, cu modificările și completările ulterioare;

-Ordinul ministrului transporturilor nr.972/2007 pentru aprobarea Regulamentului-cadru pentru efectuarea transportului public local și a Caietului de sarcini-cadru al serviciilor de transport public local;

-Ordonanța Guvernului nr.27/2011 privind transporturile rutiere;

-Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii nr.980/2011 pentru aprobarea Normelor metodologice privind aplicarea prevederilor referitoare la organizarea și efectuarea transporturilor rutiere si a activitatilor conexe acestora stabilite prin Ordonanța Guvernului nr.27/2011 privind transporturile rutiere;

-Legea serviciilor comunitare de utilități publice nr.51/2006, cu modificările și completările ulterioare;

În temeiul prevederilor art.97 și a drepturilor conferite prin art. 115 alin.(1) lit.c) din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

hotărăște:

 

Art.1. Anexa nr.1 la Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.46/2008 privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea serviciului de transport public de persoane prin curse regulate în județul Mureș, se modifică și se înlocuiește cu anexa care face parte din prezenta hotărâre.

Art.2. Se aprobă delegarea gestiunii serviciului de transport public pe traseele cuprinse în programul județean de transport rutier public de persoane prin curse regulate, aprobat prin H.C.J. nr.150/2012, operatorilor de transport rutier deținători de licențe de transport eliberate de Autoritatea Rutieră Română, în conformitate cu procedurile legal stabilite pentru atribuirea traseelor prin licitație publică.

Art 3.  Prezenta  hotărâre  se  comunică  Autorității  județene  de  transport din cadrul Direcției Economice a Consiliului Județean Mureș.

 

        

                       

                  PREȘEDINTE                                                                 Contrasemnează                                                                                                                                            SECRETAR

                  Ciprian Dobre                                                       

                                                                                                   Aurelian - Paul Cosma

 

 

 

 

          R O M Â N I A                                                                                                          

   CONSILIUL JUDEȚEAN                                                              

        JUDEȚUL MUREȘ

         Direcția Economică

       Nr.16590/29.08.2013 

 

 

 

 

EXPUNERE DE MOTIVE

 

la proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea

Hotărârii Consiliului Județean nr.46 din 27 martie 2008

privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea serviciului de transport

public de persoane prin curse regulate în județul Mureș

 

 

În conformitate cu prevederile art.16, alin.(1), din Legea serviciilor de transport public local nr. 92/2007, cu modificările și completările ulterioare, consiliile județene sunt obligate să asigure, să organizeze, să reglementeze și să coordoneze prestarea serviciilor de transport public desfășurat pe raza administrativ-teritorială a acestora.

Între atribuțiile ce revin consiliilor județene, potrivit Legii serviciilor de transport public local nr.92/2007, cu modificările și completările ulterioare, și conform normelor de aplicare a legii, aprobate prin Ordinul ministrului internelor și reformei administrative nr.353/2007, cu modificările și completările ulterioare, se regăsesc și cele de aprobare a regulamentului serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, a caietului de sarcini al serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, inclusiv de stabilire a stațiilor publice utilizate la transportul județean de persoane și a modalității de atribuire în gestiune pentru executarea serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate.

Alin.(7) al art.20 din Legea serviciilor de transport public local nr.92/2007 stabilește competența autorităților județene de a realiza regulamente de organizare și funcționare a fiecărui serviciu de transport public local, în conformitate cu prevederile regulamentelor-cadru existente, cu prevederile legii serviciilor de transport public local și cu alte reglementări în vigoare.

Drept urmare, prin Hotărârea nr.46 din 27.03.2008, Consiliul Județean a aprobat Regulamentul pentru efectuarea serviciului de transport public de persoane prin curse regulate în județul Mureș.

Regulamentul definește modalitățile și condițiile ce trebuie îndeplinite pentru efectuarea serviciilor de transport public județean de persoane prin curse regulate, indicatorii de performanță, condițiile tehnice, precum și raporturile dintre operatorii de transport rutier de persoane și utilizatorii serviciilor.

Proiectul de hotărâre propus, pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean nr.46/2008, are în vedere actualizarea dispozițiilor regulamentului pentru efectuarea serviciului de transport public prin curse regulate de persoane, în concordanță cu prevederile actelor normative adoptate după aprobarea regulamentului.

De asemenea, proiectul de hotărâre vizează modificarea caietului de sarcini al serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate în Județul Mureș, anexă la regulament, precum și stabilirea autogărilor și stațiilor publice utilizate pentru îmbarcarea/debarcarea persoanelor transportate prin curse regulate în trafic județean, conform art.4, lit.b) din Normele de aplicare a Legii serviciilor de transport public local nr.92/2007 și potrivit Programului județean de transport rutier public de persoane prin curse regulate, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean nr.150/2012.

Caietul de sarcini stabilește condițiile de efectuare a serviciului, nivelurile de calitate și condițiile tehnice necesare executării acestui serviciu în condiții de siguranță.

Stațiile publice și autogările pe care le propunem sunt cele comunicate de către autoritățile administrației publice locale, respectiv de către Autoritatea Rutieră Română-A.R.R.

 

 

 

 

Regulamentul și, anexa la regulament, caietul de sarcini al serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate, vor sta la baza atribuirii și ulterior a desfășurării serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate.

Referitor la serviciul de transport public de persoane prin curse regulate, Guvernul României a stabilit prin Ordonanța de Urgență nr.30/2013 prelungirea valabilității actualelor programe de transport până la data de 31 decembrie 2013.

Pe cale de consecință, potrivit dispozițiilor legale în vigoare, preconizăm că ședința de atribuire a traseelor cuprinse în noul program de transport, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean nr.150/2012, va avea loc la sfârșitul lunii septembrie/ începutul lunii octombrie 2013.

               Premergator ședinței de atribuire este necesară stabilirea modalității de atribuire în gestiune a serviciului de transport public județean de persoane prin curse regulate.

Serviciul de transport public local de persoane prin curse regulate se atribuie de către autoritățile administrației publice locale, pe bază de hotărâri de dare în administrare sau de atribuire în gestiune delegată sau prin alte modalități prevăzute de lege.

Întrucât condițiile stabilite prin lege privind atribuirea în gestiune directă sau în gestiune delegată, cu contract de delegare a gestiunii fără licitație (prin acordare directă), nu pot fi îndeplinite; modalitatea de atribuire propusă este gestiunea delegată, prin licitație.

Față de cele prezentate, propunem spre aprobare proiectul de hotărâre pentru modificarea și completarea Hotărârii Consiliului Județean nr.46 din 27 martie 2008 privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea serviciului de transport public de persoane prin curse regulate în județul Mureș.

 

 

 

 

         P R E Ș E D I N T E                                                       

                     Ciprian Dobre                                                                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Întocmit: Matei Marcel

Verificat: director Bartha Iosif