ROMÂNIA                                                                    

                     JUDEȚUL MUREȘ

                  CONSILIUL JUDEȚEAN

 

                                                         

 

 

 

 

 HOTARÂREA  NR. 144

      din 5 septembrie 203

 

 

privind aprobarea Raportului de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2012 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia

 

 

 

Consiliul Județean Mureș,

          Văzând expunerea de motive nr.13212/22.VII.2013 a Direcției  Amenajarea Teritoriului și Urbanism privind Raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2012 și stabilirea  măsurilor de optimizare a acesteia, precum și avizele comisiilor de specialitate,

Având în vedere prevederile art.15, lit. c) din Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor,

În temeiul dispozițiilor articolului 97, alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată cu modificările și completările ulterioare, cu respectarea procedurilor reglementate de Legea privind transparența decizională în administrația publică nr.52/2003, cu modificările și completările ulterioare,

 

hotărăște:

 

          Art.1. Se  aprobă Raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2012 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia, prevăzut în  anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

          Art.2. Prezenta hotărâre va fi publicată în Monitorul Oficial al județului Mureș, va putea fi accesată pe site-ul www.cjmures.ro și se va comunica, în format electronic, autorităților administrației publice locale din județ.

 

 

 

                  PREȘEDINTE                                                       Contrasemnează                                                                                                                                    SECRETAR

                  Ciprian Dobre                                                     

                                                                                      Aurelian - Paul Cosma

 

                                                          

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ROMÂNIA

JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ

DIRECȚIA AMENAJAREA TERITORIULUI ȘI URBANISM 

Nr. 13212/22.VII.2013

 

 

 

EXPUNERE DE MOTIVE

privind aprobarea raportului de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș  pe anul 2012  și stabilirea  măsurilor de optimizare a acesteia

 

 

          Apărarea împotriva incendiilor constituie o activitate de interes public național, cu caracter permanent, la care sunt obligate participe, conform legii, atât autoritățile administrației publice locale, cât și toate persoanele fizice și juridice de pe raza județului Mureș.

          Consiliului Județean, ca autoritate a administrației publice locale de interes județean, potrivit Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, îi revin următoarele obligații principale:

    a) aprobă planul de analiză și acoperire a riscurilor aferent județului sau municipiului București, după caz, și stabilește resursele necesare pentru aplicarea acestuia;

    b) instituie reguli și dispoziții de apărare împotriva incendiilor pentru domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale;

    c) analizează anual capacitatea de apărare împotriva incendiilor și hotărăște măsuri de optimizare a acesteia;

    d) asigură, pe baza programelor de dezvoltare, cuprinderea în planurile de amenajare a teritoriului a sistemelor de alimentare cu apă, precum și a căilor de acces pentru intervenție în caz de incendiu;

    e) prevede și aprobă în bugetul propriu fondurile necesare pentru realizarea acțiunilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor;

    f) hotărăște, în condițiile legii, înființarea unor centre de formare și evaluare a personalului din serviciile voluntare de urgență, cu acordul Inspectoratului General;

    g) sprijină organizatoric, material și financiar organizarea și desfășurarea concursurilor serviciilor de urgență și cercurilor de elevi Prietenii pompierilor;

    h) îndeplinește orice alte obligații prevăzute de lege.

 

         

           În cele ce urmează prezentăm pe scurt stadiul realizării acestor obligații :          

           În anul 2012 Consiliul Județean a alocat suma de 32.000 lei pentru: organizarea și premierea serviciilor voluntare pentru situații de urgență participante și câștigătoare a fazei județene a concursului profesional în domeniul apărării și stingerii incendiilor, pentru premierea elevilor participanți la concursurile Prietenii Pompierilor și cu Viața mea apăr viața, pentru editarea nr.16 a revistei „Pompierii Mureșeni”  cu prilejul „Zilei pompierului” din luna septembrie 2012 precum și pentru editarea de pliante sau alte informații tipărite prin care se aducă la cunoștința populației factorii de risc generatori de situații de urgență sau alte dezastre precum și cunoașterea modului de acțiune în cazul apariției sau producerii unei situații de urgență.

           Consiliul Județean sprijină consiliile locale și primăriile din județ în vederea  îndeplinirii atribuțiilor ce le revin din actele normative ce reglementează activitatea în domeniu pentru prevenirea și stingerea incendiilor și coordonează în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgenț㠄HOREA” al județului Mureș activitatea SVSU - urilor din județ.

           În programul Centrului de perfecționare pentru personalul din administrația publică se prefigurează includerea activității de formare și evaluare a personalului din serviciile voluntare pentru situații de urgență din județ.

          Prin documentațiile de urbanism și amenajare a teritoriului se prevede asigurarea  căilor de acces pentru intervenție în caz de incendiu.     

         Măsurile de optimizare a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș  pe anul 2013,  urmăresc :

-        reorganizarea sectoarelor de competență  ale SVSU - localitățile care au avut în dotare autospeciale vor fi arondate sectoarelor de competență învecinate dotate cu autospeciale, respectând Criteriile de performanță pentru S.V.S.U.

-        deschiderea unui nou punct de lucru ale I.S.U. „HOREA” al județului Mureș la Bălăușeri, după modelul celor de la Deda și Râciu, care sunt deja operaționale.

-        Menținerea gradului de prezență la Centrul Național de Perfecționare a Pregătirii pentru Managementul Situațiilor de Urgență Ciolpani și la centrele zonale de pregătire, a personalului planificat în activitatea reglementată prin O.M.I.R.A. nr. 673/2008 pentru pregătirea în domeniul situațiilor de urgență.

-         Atestarea cadrelor tehnice cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor de la localități, mai ales că în momentul de față la absolvirea cursului de cadru tehnic cu atribuții pe linia apărării împotriva incendiilor se obține un atestat fără termen de valabilitate.

-        Operaționalizarea  Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență dotate cu autospeciale prin încadrarea corespunzătoare cu personal și asigurarea permanenței la sediu SVSU.

-         Implicarea consiliilor locale și a primarilor din toate localitățile județului pentru acordarea drepturilor ce se cuvin voluntarilor.

-        Stabilirea cuantumului indemnizației care se acordă personalului serviciului pentru timpul efectiv de lucru la intervenții și celelalte activități prevăzute în programul serviciului, în conformitate cu HGR 1579/2005.

 

         În ședința Consiliului Județean Mureș din luna august 2013 se propune spre aprobare  Raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2012 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia.

 

 

 

         Având în vedere cele prezentate mai sus, propunem aprobarea  proiectului de hotărâre privind Raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2012 și stabilirea  măsurilor de optimizare a acesteia precum și a anexelor 1,2,3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                  VIZAT

          VICEPREȘEDINTE                                                       ARHITECT ȘEF

             Ovidiu Dancu                                                        ing. Preotu Mariana

 

 

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       Întocmit   : ing.  Baciu Andreea

       Verificat   : Șef Serviciu, Platon Cătălin