ROMÂNIA                                                                                                                                                                                                 

                     JUDEȚUL MUREȘ

                  CONSILIUL JUDEȚEAN

 

 

 

 

  HOTĂRÂREA NR. 138

 din 5 septembrie 2013

 

pentru aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș și Uniunea
Democratică a Tineretului Maghiar, în vederea organizării Festivalului
Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE

 

 

 

Consiliul Județean Mureș,

Văzând solicitarea formulată de Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar prin adresa cu nr.14887/01.08.2013, expunerea de motive nr. 16592/29.08.2013 a Direcției Juridice și Administrație Publică, precum și avizul comisiilor de specialitate,

În exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 91 alin.(1) lit."e" coroborate cu cele ale alin.(6) lit."a" din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

 

hotărăște:

 

Art.1. Se aprobă cooperarea Consiliului Județean Mureș cu Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar în vederea organizării Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, potrivit Convenției de cooperare cuprinsă în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2. Se împuternicește Președintele Consiliului Județean Mureș, domnul Ciprian Dobre, cu semnarea convenției prevăzute la art. 1.

Art.3. De aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri răspunde Direcția Economică și Muzeul Județean Mureș.

Art.4. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice, Muzeului Județean Mureș și Uniunii Democratice a Tineretului Maghiar Mureș.

 

 

                                                            

                  PREȘEDINTE                                                                Contrasemnează                                                                                                                                            SECRETAR

                  Ciprian Dobre                                                     

                                                                                                  Aurelian - Paul Cosma

 

                                                                                                 

 

 

 

 


 

ROMÂNIA

JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Direcția Juridică și Administrație Publică

Nr. 16592/29.08. 2013

 

 

 

 

EXPUNERE DE MOTIVE

la proiectul de hotărâre pentru aprobarea cooperării între Consiliul Județean

Mureș și Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar, în vederea organizării

Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE

 

 

Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar Mureș prin adresa cu nr.14887/01.08.2013 a solicitat Consiliului Județean Mureș sprijinul pentru desfășurarea celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, care va avea loc la Tîrgu Mureș, perioada 06-10 noiembrie 2013.

Din edițiile anterioare s-au desprins acțiuni educative apreciate și critici valoroase pentru nivelul de prezentare în domeniu, dar și pentru capacitatea de organizare a Festivalului, lansat în 1993, care a devenit un forum pentru creații de filme recente ale realizatorilor din întreaga lume, dar mai ales ale celor din Europa de Est. Scopul festivalului este realizarea unei confruntări amicale, generatoare de valori, cu prilejul căreia tinerii regizori din România și din cele peste 60 de țări participante, să își măsoare talentul și cunoștințele într-o competiție internațională, traversând hotare spirituale, culturale și geografice.

Astfel, ca și anul trecut, pentru preselecție sunt așteptate peste 912 filme din 60 de țări: Afganistan, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Bangladesh, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Columbia, Coreea de Sud, Croația, Cuba, Danemarca, Egipt, Elveția, Estonia, Filipine, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hong Kong, India, Irak, Iran, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Kyrgyzstan, Letonia, Liban, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Mexic, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Teritoriile Palestine, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Uganda, Ungaria, Venezuela sau Zambia și România.

Festivalul conferă loc și altor manifestări culturale adiacente: concerte, recitaluri, expoziții, video-instalații și alte programe complementare cu prezentare de selecții din cele mai bune filme ale festivalurilor de acest gen din Europa și din cele mai reușite creații ale studenților de la diferite facultăți cinematografice din țară și de peste hotare (se proiectează peste 150 de filme).

Prin HCJM nr.103/04.07.2013 pentru aprobarea programului de interes public județean "Oamenii, orașul, palatul, strada", autoritatea publică Județeană a aprobat activitățile ce urmează a se derula în cadrul acestuia, structurate pe domeniile de interes ocazionate de celebrarea centenarului Palatului Culturii, astfel încât să contribuie la atingerea obiectivului specific programului.

Având în vedere că în Palatul Culturii a fost amenajat și primul cinematograf din oraș, considerăm că acest festival se va încadra cu succes în rândul evenimentelor prevăzute a fi desfășurate în cadrul acestui program, de Consiliul Județean Mureș.

În considerarea semnificației acestei manifestări, consecință a succesului celor douăzeci de ediții anterioare care și-au subliniat viabilitatea și vizibilitatea prin activitățile desfășurate (forum pentru creații de filme recente ale realizatorilor din întreaga lume), dar și prin posibilitatea de promovare a patrimoniului cultural și a potențialului turistic oferit de județul Mureș, propunem participarea Consiliului Județean Mureș la realizarea acestui eveniment cultural. Astfel, participarea autorității publice județene presupune o contribuție financiară în cuantum de 15.000 lei, respectiv punerea la dispoziția organizatorilor, cu titlu gratuit, a Sălii Mari, a Sălii Mici, precum și a holului Palatului Culturii, pe toată perioada de desfășurare a festivalului, fără a limita sau interzice accesul vizitatorilor la obiectivele din Palatul Culturii.

În acest sens, fată de prevederile art.91, alin.(1), lit."e" coroborate cu ale alin.(6) lit."a" din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora, în exercitarea atribuțiilor privind cooperarea instituțională, consiliul județean poate încheia convenții de cooperare cu alte persoane fizice sau juridice, inclusiv cu parteneri din societatea civilă, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni de interes public Județean, propunem aprobarea cooperării cu UDTM, conform proiectului de hotărâre alăturat.

 

 

 

PREȘEDINTE

Ciprian Dobre

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Intocmit: Letter Erika

Verificat: Adriana Farkas - Șef Serviciu

Verificat: Genica Nemeș - Director Executiv


Anexă

 

R O M Â N I A

JUDEȚUL MUREȘ

CONSILIUL JUDEȚEAN

Nr. ________/_________

UNIUNEA DEMOCRATA A TINERETULUI MAGHIAR TÎRGU-MUREȘ

Nr. ________/___________

 

 

CONVENȚIE DE COOPERARE

 

1. PĂRȚILE

 

1.1. CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ cu sediul în Tîrgu Mureș, Plata Victoriei, nr.1, județul Mureș, având cod fiscal 4322980, cod IBAN R003TREZ47624510220XXXXX, deschis la Trezoreria municipiului Tîrgu Mureș, reprezentat prin Președinte Ciprian Dobre, pe de o parte,

 

și

1.2. UNIUNEA DEMOCRATICĂ A TINERETULUI MAGHIAR – UDTM Mureș, cu sediul în Tîrgu Mureș, Str. Gheorghe Doja, Nr.9/81 , având cod fiscal 5284078, cod IBAN RO36BRDE270SV03087182700 deschis la Banca Romană de Dezvoltare, sucursala Tîrgu Mureș, reprezentată prin Sipos Levente, director, pe de altă parte

au convenit încheierea prezentei convenții de colaborare, cu respectarea următoarelor clauze:

 

2. TEMEI LEGAL

Convenția de cooperare se încheie în temeiul art. 91, alin.(1) Iit."e" coroborat cu alin.(6), lit. a) din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

 

3. OBIECTUL ȘI SCOPUL CONVENȚIEI

3.1. Obiectul Convenției îI constituie cooperarea părților în vederea organizării Festivalului Internațional de Film de Scurt metraj ALTER-NATIVE, în perioada 06 - 10 noiembrie 2013.

3.2. Convenția are drept scop promovarea intereselor comune ale părților, cu ocazia desfășurării Festivalului menționat la art. 3.1, asigurând atât continuitatea unuia din cele mai importante evenimente culturale din domeniul artei cinematografice din România, Festivalul Internațional de Film de Scurt metraj ALTER-NATIVE, cât și atingerea obiectivului specific al programului de interes public Județean "Oamenii, orașul, palatul, strada", aprobat prin HCJM nr.103/04.07.2013.

 

4. OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR

4.1 (1) Consiliul Județean Mureș participă în calitate de partener la manifestările ocazionate de organizarea Festivalului Internațional de Film de Scurt metraj ALTER-NATIVE, ediția a XXI-a și se obligă să acorde sprijin financiar constând în suma de 15.000 lei, în vederea asigurării cheltuielilor ocazionate strict de organizarea evenimentului menționat, conform Anexei nr.1 la prezenta Convenție.

(2) Consiliul Județean Mureș va vira suma de 15.000 lei, în contul Uniunii Democratice a Tineretului Maghiar - UDTM Mureș - organizatorul Festivalului, în termen de 5 zile de la semnarea Convenției de cooperare.

4.2. Consiliul Județean Mureș, se obligă să pună Ia dispoziția organizatorilor festivalului, cu titlu gratuit, sălile de spectacol - Sala Mare, Sala Mică și Holul din Palatul Culturii, începând cu 06 noiembrie 2013 și până în 10 noiembrie 2013.

4.3. Prevederile art.4.2. nu pot avea ca efect limitarea sau interzicerea accesului vizitatorilor la obiectivele din Palatul Culturii, în perioada desfășurării evenimentului menționat.

4.4. (1) Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar - UDTM Mureș, are obligația să desfășoare toate activitățile specifice evenimentului cuprins în Anexa nr.2 Ia prezenta Convenție.

(2) Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar - UDTM Mureș se obligă să justifice cheltuirea sumei de 15.000 lei, sumă primită de Ia Consiliul Județean Mureș, pentru desfășurarea activităților potrivit destinației cuprinse în art. 4 aIin.(1), în termen de 15 zile de la încheierea evenimentului, pe baza documentelor justificative.

(3) În cazul în care sumele de bani primite de Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar - UDTM Mureș nu au fost folosite integral, sau nu au fost folosite potrivit destinației menționate, aceasta se obligă să le restituie Consiliului Județean Mureș, în termen de 5 zile lucrătoare de la încheierea activităților.

4.5. Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar - UDTM Mureș, se obligă să utilizeze spațiile puse la dispoziție de către Consiliul Județean Mureș, numai în scopul realizării Festivalului, conform prevederilor de Ia art. 4.2. din prezenta Convenție.

4.6. Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar - UDTM Mureș are obligația de a afișa în locuri vizibile cele patru bannere ale Consiliul Județean Mureș care atestă participarea la realizarea evenimentului și de a menționa în toate anunțurile și publicațiile pe care le va efectua în legătură cu Festivalul, participarea Consiliului Județean Mureș, în calitate de co-organizator. De asemenea, va permite Consiliului Județean Mureș promovarea potențialului cultural – artistic și turistic al județului Mureș Ia orice întâlnire, conferință, simpozion sau dezbatere organizată în cadrul Festivalului.

 

5. DURATA CONVENȚIEI

5.1. Prezenta Convenție intră în vigoare Ia data semnării sale de către ambele părți și încetează să producă efecte Ia îndeplinirea tuturor obligațiilor asumate de acestea.

 

6. RĂSPUNDEREA PĂRȚILOR

6.1. Pentru neexecutarea sau executarea necorespunzătoare, ori cu rea credință a obligațiilor asumate prin prezenta convenție, partea în culpă datorează celeilalte părți daune.

6.2. Părțile convin să rezolve diferendele apărute în legătură cu executarea prezentei convenții pe cale amiabilă. În măsura în care rezolvarea diferendelor nu se va putea rezolva pe cale amiabilă, acestea vor fi deduse spre soluționare instanțelor judecătorești din județul Mureș.

 

7. DISPOZIȚII FINALE

7.1. Prezenta Convenție poate fi modificată prin acordul de voință al părților, prin act adițional numai în cazul apariției unor circumstanțe ce lezează interesele legitime ale acestora și care nu au putut fi prevăzute la data încheierii convenției.

7.2. Prezenta Convenție a fost încheiată azi ___________, în două exemplare, câte unul pentru fiecare parte.

 

CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ

UDTM Mureș

PREȘEDINTE

Ciprian Dobre

 

SECRETAR

Aurelian Paul Cosma

DIRECTOR

Sipos Levente