R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 117
din 25 iulie 2013
pentru aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația Intercomunitară Iernuțeana în vederea organizării Festivalului de cântec popular patriotic "La Oarba și la Iernut", ediția a III-a

Consiliul Județean Mureș,
Având în vedere Expunerea de motive nr.14.004/16.07.2013 a Direcției Economice, adresa cu nr. 13187/ 09.07.2013 a Asociației Intercomunitare Iernuțeana, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În temeiul prevederilor art. 91, alin.(6), litera "a" și ale art. 97, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă cooperarea între Consiliul Județean Mureș și Asociația Intercomunitară Iernuțeana pentru organizarea Festivalului de cântec popular patriotic "La Oarba și la Iernut", în condițiile prevăzute de Convenția de cooperare cuprinsă în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicește domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, cu semnarea actului prevăzut la art.1.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean Mureș și Asociației Intercomunitare Iernuțeana, cu sediul în loc. Iernut, Str. 1 Decembrie 1918, Nr. 9, județul Mureș, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr. 14.004 /18.07.2013

EXPUNERE DE MOTIVE
pentru aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația Intercomunitară Iernuțeana în vederea organizării Festivalului de cântec popular patriotic "La Oarba și la Iernut", ediția a III-a

Alături de structuri ale sistemului național de apărare și alte asociații culturale, Asociația Intercomunitară Iernuțeana constituită din șase comunități - Iernut, Cucerdea, Ogra, Sânpaul, Iclănzel, Band solicită Consiliului Județean Mureș sprijin financiar în valoare de 15.000 lei, pentru organizarea celei de-a III-a ediții a Festivalului de cântec popular patriotic "La Oarba și la Iernut", în data de 15.08.2013, la Sfântu Gheorghe-sat (aparține de orașul Iernut). Locația desfășurării este situată în apropierea râului Mureș, pe un promontoriu definit de la marginea localității Sfântu Gheorghe-sat, pe pantele de sud ale dealului Sângeorgiu, martor al crâncenelor încleștări armate din cel de-al Doilea Război Mondial, în urma cărora peste 11000 de ostași români și-au pierdut viața și peste 22000 au fost răniți. Această așezare rurală daco-romană, de pe malul drept al Mureșului, în punctul "Pe șes", găzduiește și o tabără de sculptură care înfățișează în natură sculpturi în piatră - adevărate opere de artă plastică executate de sculptori consacrați care, pe lângă alte lucrări și teme prezentate, au realizat în timp, 110 lucrări în memoria celor căzuți la Oarba de Mureș.
Evenimentul programat în 15 august 2013, prin unicitatea lui, s-a dovedit a reprezenta un mijloc de readucere în prezentul cotidian mureșean a sentimentului patriotic și de animare a valorilor existente și puțin evidențiate din aceste zone ale județului Mureș, reușind totodată să devină într-un timp foarte scurt, o emblemă județeană care dezvoltă un real interes la nivel național și nu numai.
Cei peste 10.000 de participanți așteptați la Festivalul de cântec popular patriotic vor avea deosebita plăcere să asiste la manifestații inedite - manifestații ale unor structuri din sistemului național de apărare, și să asculte artiști consacrați care și-au legat numele de cântecul popular patriotic și care, prin cântecul lor, vor aduce un mesaj de unitate națională și un omagiu eroilor români căzuți la datorie, și în mod special celor căzuți în luptele din 22-25 septembrie 1944.
Astfel, se vine în întâmpinarea necesităților privind păstrarea și transmiterea valorilor culturale și prezentarea potențialului turistic al zonei neexploatate suficient, respectiv revigorarea spațiului rural prin creșterea vizibilității și punerea în valoare a resurselor și unicității acestuia.
Din experiența edițiilor trecute, această sărbătoare este una dintre cele mai însemnate activități cotate a avea reale șanse de a aduce în zonă un număr important de turiști din țară și străinătate, dar și meșteșugari și diferiți producători din partea locului care vor avea posibilitatea de a prezenta produsele și obiectele confecționate prin măiestria și priceperea lor.
Se consideră că prin diversitatea evenimentelor, atât cele cu caracter unic cât și cele multivalorice, se construiește distincția care conferă județului Mureș, una din multiplele posibilități de afirmare și dezvoltare.
În baza prevederilor art.91 alin.(6) lit. a din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, potrivit cărora consiliile județene pot încheia convenții de colaborare cu alte persoane juridice în vederea finanțării și realizării unor acțiuni comune, propunem spre aprobare participarea Consiliului Județean Mureș la organizarea Festivalului de cântec popular patriotic "La Oarba și la Iernut", potrivit convenției și proiectului de hotărâre alăturat.

 

Președinte
Ciprian Dobre
Director Economic
Bartha Iosif