R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 116
din 25 iulie 2013
privind aprobarea asocierii între Județul Mureș și Județul Sibiu în scopul realizării în comun a documentației tehnico-economice necesare elaborării și depunerii spre finanțare a proiectului "Reabilitare DJ 106 Agnita-Sighișoara"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.14.007/18.07.2013 a Direcției Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte privind aprobarea asocierii între Județul Mureș și Județul Sibiu în scopul realizării în comun a documentației tehnico-economice necesare elaborării și depunerii spre finanțare a proiectului "Reabilitare DJ 106 Agnita-Sighișoara", precum și avizele comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art. 35 alin.1 din Legea nr. 273/2006, privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art. 20 alin.1, art.21 alin.1, art.91 alin.1 lit. e), art. 97 și art. 102 alin.1 din Legea nr.215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă asocierea între Județul Mureș și Județul Sibiu în vederea realizării în comun a documentației tehnico-economice necesare elaborării și depunerii spre finanțare a proiectului "Reabilitare DJ 106 Agnita-Sighișoara".
Art.2. Se aprobă contractul de asociere între Județul Sibiu și Județul Mureș, conform Anexei nr.1 care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.3. Se mandatează domnul Ciprian Dobre, Președintele Consiliului Județean Mureș să semneze contractul prevăzut la art. 2 din prezenta hotărâre.
Art.4. Se desemnează Județul Sibiu ca leader de asociere, președintele Consiliului Județean Sibiu fiind mandatat să semneze orice document necesar realizării obiectului asocierii, în numele și pe seama acesteia.
Art.5. Prezenta hotărâre se comunică: Direcției Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte, Direcției Tehnice și Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Mureș, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Implementare Proiecte
Nr.14.007/18.07.2013

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea asocierii între Județul Mureș și Județul Sibiu în scopul realizării în comun a documentației tehnico-economice necesare elaborării și depunerii spre finanțare a proiectului "Reabilitare DJ 106 Agnita - Sighișoara"

La nivelul Consiliului Județean Mureș sunt în lucru documentele strategice pentru perioada de programare 2014-2020. Planul de Dezvoltare a Județului Mureș 2014-2020 (PDJ) este un document de programare strategică, prin care se identifică nevoile și se stabilesc prioritățile de dezvoltare ale județului nostru în următorii 7 ani de programare financiară comunitară. Planul este rezultatul unui proces partenerial, la care își aduce contribuția Grupul județean de lucru pentru elaborarea PDJ Mureș, care numără 47 de membri, reprezentanți ai societății civile (ONG-uri), ai mediului economic (firme de consultanță, IMM) și academic (universități), parteneri sociali (sindicate), instituții publice și administrație locală.
Până la această dată, s-au conturat două capitole extrem de importante din PDJ și anume Profilul socio-economic al județului Mureș și Analiza SWOT, documente care fundamentează strategia pentru următoarea perioadă și care sunt afișate pe pagina de internet a CJ Mureș în vederea informării și consultării publicului.
Consiliul Județean Mureș intenționează să pregătească anumite proiecte, ca la momentul lansării ghidurilor de finanțare să putem depune cererile de finanțare și astfel să accesăm cât mai multe fonduri europene.
Din perspectiva dezvoltării județului Mureș în următoarea perioadă de programare, considerăm că realizarea unor proiecte inițiate în parteneriat cu unități administrativ-teritoriale învecinate au un impact mai mare și aduc beneficii mutuale locuitorilor județelor implicate, inclusiv Regiunii Centru. Ideea realizării în comun a unor proiecte ne-a determinat să demarăm cu Județul Sibiu o acțiune concretă de cooperare pentru îmbunătățirea mobilității interregionale, prin reabilitarea sectorului de drum județean DJ 106 rămas nemodernizat între Agnita și Sighișoara (km 60+100 la km 100+935, inclusiv intr. Sighișoara). Partea de drum județean de la Sibiu până la Agnita a fost reabilitată în cadrul POR în perioada de programare 2007-2013, iar astfel se continuă modernizarea unui drum de mare importanță pentru locuitorii din județele Mureș și Sibiu. Modernizarea acestui drum nu numai că va ridica nivelul de trai al locuitorilor, dar va asigura și dezvoltarea economică și socială a zonei prin atragerea de investitori și turiști.
Având în vedere procesul de elaborare a Strategiei de Dezvoltare a Regiunii Centru pentru perioada 2014-2020, această investiție este inclusă și în portofoliul regional de proiecte.
Pentru promovarea unui astfel de proiect în comun, se impune încheierea unui contract de asociere între părțile implicate, respectiv între Consiliul Județean Mureș și Consiliul Județean Sibiu, în care să fie stipulate clar principiile asocierii și obligațiile părților contractante. Sectorul de drum administrat de Consiliul Județean Mureș are o lungime de 15,36 km (km 82+535 la km 97+900 km), iar cel administrat de Sighișoara 3,03 km. Pentru că pe teritoriul județului Sibiu lungimea tronsonului de drum care urmează să fie reabilitat este de 22,4 km, s-a convenit ca leader de proiect să fie Consiliul Județean Sibiu. Pentru realizarea obiectivului, fiecare unitate administrativ-teritorială va asigura sumele necesare raportat la numărul de km ai tronsonului fiecărui județ.
La prioritizarea proiectelor la nivelul Regiunii Centru, este important ca la momentul lansării unei finanțări să existe documentația tehnico-economică a investiției. În această idee, supunem spre aprobare proiectul de hotărâre privind asocierea între Județul Mureș și Județul Sibiu în scopul realizării în comun a documentației tehnico-economice necesare elaborării și depunerii spre finanțare a proiectului "Reabilitare DJ 106 Agnita - Sighișoara".

 

Președinte
Ciprian Dobre
 
  Director Executiv
Valer Bățaga