R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 101
din 4 iulie 2013
pentru aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația Microregiunea Valea Mureșului Mijlociu, în vederea organizării Festivalului Etnografic al Comunităților de pe Valea Mureșului, ed. a IX-a

Consiliul Județean Mureș,
Având în vedere Expunerea de motive nr. 12589/03.07.2013 a Direcției Economice, adresa cu nr. 12431/ 01.07.2013 a Asociației Microregiunea Valea Mureșului Mijlociu precum și avizele comisiilor de specialitate,
În temeiul prevederilor art. 91, alin.(6), litera "a" și ale art. 97, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă cooperarea între Consiliul Județean Mureș și Asociația Microregiunea Valea Mureșului Mijlociu pentru organizarea Festivalului Etnografic al Comunităților de pe Valea Mureșului, în condițiile prevăzute de Convenția de cooperare cuprinsă în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicește domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, cu semnarea actului prevăzut la art.1.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean Mureș și Asociației Microregiunea Valea Mureșului, cu sediul în localitatea Aluniș, Str. Principală, Nr. 656, județul Mureș, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.12589 /03.07.2013

Președinte
Ciprian Dobre

EXPUNERE DE MOTIVE
pentru aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș și Asociația Microregiunea Valea Mureșului Mijlociu, în vederea organizării Festivalului Etnografic al Comunităților de pe Valea Mureșului, ediția a IX-a

Prin adresa înregistrată la Consiliul Județean Mureș cu nr. 12431/01.07.2013, Asociația Microregiunea Valea Mureșului Mijlociu solicită Consiliului Județean Mureș susținere logistică și sprijin financiar în valoare de 65.000 de lei pentru buna desfășurare a Festivalului Etnografic al Comunităților de pe Valea Mureșului, ed. a IX-a, un important instrument de prezentare a obiceiurilor și tradițiilor autentice, specifice ținutului mureșean.
Asociația Microregiunea Valea Mureșului Mijlociu este construită din 13 comunități de pe Valea Mureșului - Toplița, Stânceni, Lunca Bradului, Răstolița, Deda, Rușii Munți, Vătava, Aluniș, Brâncovenești, Suseni, Reghin, Breaza, Petelea, cu scopul de a desfășura activități prin care să se valorifice potențialul deosebit al Văii Mureșului, din punct de vedere turistic și cultural, în actualul context al dezvoltării regionale.
Festivalul Etnografic al Comunităților de pe Valea Mureșului se încadrează în prevederile Strategiei de dezvoltare durabilă a mediului rural, precum și în Strategia de dezvoltare culturală a județului, ca mijloc de prezentare a moștenirii culturale locale, zonale și naționale (www.cjmures.ro / Programe și acțiuni).
Pentru realizarea obiectivelor propuse, în cadrul celei de a IX-a ediții a festivalului din perioada 12-14.07.2013, se vor întreprinde următoarele:
- constituirea unui sat transilvan alegoric în comuna Răstolița - "La Alei", ca principal loc de desfășurare a manifestărilor, cu amenajarea a 14 case ce vor reprezenta comunitățile organizatoare și secretul artei confecționării viorilor, expunând publicului articole tradiționale artizanale, meșteșuguri și produse specifice; spațiul va prezenta exponate ale culturii locale: obiecte de uz casnic, țesături tradiționale, ceramică, mobilier, unelte, instrumente muzicale și de tehnică populară;
- deschiderea festivalului se va face printr-o paradă a portului popular din zonă, prezentat de localnici și de ansambluri folclorice;
- prezentarea unui spectacol folcloric susținut de ansambluri artistice profesioniste și interpreți invitați, precum și prezentarea a trei concursuri tradiționale - gastronomie, fasonare lemn și frumusețe (fetele și portul satelor mureșene);
- organizarea de expoziții cu vânzare ale meșterilor populari - obiecte tradiționale specifice, amenajarea de zonelor pentru prezentarea specifică obiceiurilor oieritului, amenajarea unui parc de joacă pentru copiii care vor avea posibilitatea de a face plimbări cu ponei, și alte elemente surpriză;
- organizarea Seminarului de Instruire și Informare a Fermierilor și Autorităților Locale privind Implementarea Proiectelor pe Fonduri Europene 2014/2020 - Dezvoltare rurală, ca element de noutate, foarte util mediului rural întrucât vor putea fi însușite mai multe informații care le-ar putea facilita actorilor locali accesarea de fonduri europene.
Astfel, se vine în întâmpinarea necesităților privind păstrarea și transmiterea valorilor culturale ale zonei și prezentarea potențialului turistic al zonei neexploatate suficient, revigorarea spațiului rural prin sprijinirea dezvoltării, creării și diversificării activităților economice, precum și stabilizarea populației din mediul rural prin crearea de noi locuri de muncă în sectoarele neagricole.
Din experiența edițiilor trecute, această sărbătoare este una dintre cele mai însemnate activități care aduce în zonă un număr important de turiști români și străini (peste 25.000 de persoane), dar și meșteșugari și diferiți producători din partea locului care au posibilitatea de a prezenta produsele și obiectele confecționate prin măiestria și priceperea lor.
Se consideră că acest demers duce, în mod implicit, la creșterea vizibilității acestei zone, punându-se în valoare resursele și unicitatea acesteia. Sprijinirea industriei locale prin diversificarea activităților neagricole și încurajarea meșteșugurilor și a agroturismului, sunt măsuri indirecte care pot reduce migrația către orașe.
Față de prevederile art.91 alin.(6) lit. a din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, potrivit cărora consiliile județene pot încheia convenții de colaborare cu alte persoane juridice, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni comune, propunem spre aprobare participarea Consiliului Județean Mureș la organizarea Festivalului Etnografic al Comunităților de pe Valea Mureșului, potrivit proiectului de hotărâre alăturat și convenției care face parte integrantă din acesta.

 

Director Economic
Bartha Iosif