R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 86
din 12 iunie 2013
privind aprobarea participării Consiliului Județean Mureș ca partener la proiectul "Program de intervenții integrate pentru șomeri - certitudinea unui viitor durabil"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive a Direcției Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte nr. 11.087/11.06.2013 pentru aprobarea participării Consiliului Județean Mureș ca partener la proiectul "Program de intervenții integrate pentru șomeri - certitudinea unui viitor durabil", ce va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 5 "Promovarea măsurilor active de ocupare", Domeniul major de intervenție 5.1 "Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare", precum și avizul comisiilor de specialitate,
Având în vedere prevederile O.U.G. nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale și utilizarea acestora pentru obiectivul convergență, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul art. 91 alin. (1), lit. "b" și "e", alin. (6), lit. "a", respectiv ale art. 97, alin (1), coroborate cu cele ale art. 43 din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art. 1. Se aprobă participarea Consiliului Județean Mureș ca partener la proiectul "Program de intervenții integrate pentru șomeri - certitudinea unui viitor durabil", ce va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 5 "Promovarea măsurilor active de ocupare", Domeniul major de intervenție 5.1 "Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare", de către Consiliul Județean Buzău, în calitate de lider de parteneriat.
Art. 2. (1) Se aprobă încheierea Acordului de parteneriat prezentat în Anexa, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, în vederea participării la cererea de proiecte din cadrul programului de la art. 1.
(2) Se mandatează domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, să semneze Acordul de parteneriat menționat la alin. (1).
Art. 3. Se aprobă asigurarea de către Consiliul Județean Mureș a resurselor financiare necesare implementării Proiectului, în sumă de 836.712 lei, în condițiile rambursării/ decontării ulterioare a cheltuielilor prin POS DRU DMI 5.1.
Art. 4. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte, Direcției Economice, precum și Consiliului Județean Buzău, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională
Implementare Proiecte
Nr . 11.087 / 11.06.2013
Dosar I/C/8

Expunere de motive
privind aprobarea participării Consiliului Județean Mureș ca partener la proiectul "Program de intervenții integrate pentru șomeri - certitudinea unui viitor durabil"

Consiliul Județean Buzău intenționează să promoveze, în calitate de lider de parteneriat, proiectul "Program de intervenții integrate pentru șomeri - certitudinea unui viitor durabil", prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 5 "Promovarea măsurilor active de ocupare", Domeniul major de intervenție 5.1 "Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare". În acest sens, Consiliul Județean Mureș a primit propunerea de a se implica în proiect, ca partener.
Proiectul este conceput a se derula pe o perioadă de 18 luni, la nivelul Regiunii de Dezvoltare Sud Est și la nivelul Regiunii Centru, având un caracter interregional
Obiectivul general al proiectului vizează îmbunătățirea accesului persoanelor inactive, șomeri, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă pe piața muncii din regiunile Sud Est și Centru. Numărul persoanelor care vor fi instruite este de 840 persoane, din care 150 în județul Mureș.
Principalele activități prevăzute în proiect sunt:
1. Realizarea unui program de intervenții integrate privind orientarea în carieră pentru facilitarea accesului pe piața forței de muncă.
2. Dezvoltarea și realizarea programelor de formare profesională pentru grupul țintă.
3. Campanie de promovare a angajabilității șomerilor. Campania va fi organizată în cele 2 regiuni ale proiectului și are ca scop conștientizarea angajatorilor, managerilor privind potențialul de muncă pe care îl au șomerii, dar și a inițiativelor locale pentru sprijinirea persoanelor aflate în șomaj de lungă durată și promovarea activităților proiectului, precum si cursurile organizate în cadrul acestuia.
Responsabilitățile Consiliului Județean Mureș, în calitate de partener, sunt:
   - selectarea unui număr de 150 beneficiari,
   - asigurarea spațiilor pentru desfășurarea pregătirii profesionale și a celei de consiliere și orientare profesională a grupului țintă identificat,
   - asigurarea managementului proiectului pentru activitățile ce se vor desfășura în județul Mureș,
   - asigură resursele financiare necesare implementării proiectului în județul Mureș,
   - asigură sustenabilitatea proiectului după finalizarea implementării acestuia, sens în care, încă 6 luni de la acest moment, va urmări evoluția profesională a participanților la curs, astfel încât cel puțin 15 dintre aceștia să poată fi angajați pe piața muncii locale, în vederea atingerii obiectivelor proiectului,
   - asigură promovarea și publicitatea proiectului,
   - realizarea unui program de intervenții integrate privind orientarea în carieră,
   - dezvoltarea și realizarea programelor de formare profesională pentru grupul țintă,
   - dezvoltarea Programului de consultanță "Sunt antreprenor!"
Pentru derularea activităților propuse în proiect este necesară alocarea din bugetul propriu al Consiliului Județean Mureș a sumei de 836.712 lei sumă ce va fi rambursată, în baza cererilor de rambursare de către liderul de parteneriat, Consiliul Județean Buzău.
Implicarea ca partener în proiect nu presupune și cofinanțare, iar cheltuielile neprevăzute și neeligibile ale proiectului vor fi suportate din bugetul propriu al liderului de parteneriat, Consiliul Județean Buzău.
Valoarea totală a proiectului este de 9.929.023,10 lei, județului Mureș fiindu-i alocată suma de 974.517,60 lei.
Consiliul Județean Buzău intenționează să depună proiectul în sistemul electronic de înregistrare în data de 17 iunie 2013, dată până la care partenerii trebuie să semneze Acordul de parteneriat din anexă.
Având în vedere cele menționate mai sus, propunem aprobarea participării Consiliului Județean Mureș ca partener la proiectul "Program de intervenții integrate pentru șomeri - certitudinea unui viitor durabil", ce va fi depus spre finanțare prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Axa prioritară 5 "Promovarea măsurilor active de ocupare", Domeniul major de intervenție 5.1 "Dezvoltarea și implementarea măsurilor active de ocupare", având ca lider de parteneriat Consiliul Județean Buzău.

 

Președinte
Ciprian Dobre
 
  Director Executiv
Valer Bățaga