R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 79
din 30 mai 2013
privind participarea Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Valea Mureșului"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 9072/22.V.2013 a Direcției Juridice și Administrație Publică la proiectul de hotărâre privind participarea Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Valea Mureșului",
Având în vedere dispozițiile art. 11, 12, 13, 91 alin. (6), lit. c) și ale art. 92 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare, coroborate cu cele ale Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul art. 97 din Legea nr.215/2001, privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. (1) Se aprobă participarea Județului Mureș, în calitate de membru fondator, la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "VALEA MUREȘULUI".
Art.2. Se aprobă Actul constitutiv și Statutul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "VALEA MUREȘULUI", conform anexelor nr.1 și nr.2 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.3. Se aprobă alocarea sumei de 500 lei, reprezentând aportul Județului Mureș la constituirea patrimoniului inițial al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "VALEA MUREȘULUI".
Art.4. Se aprobă ca sediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "VALEA MUREȘULUI" să fie în localitatea Răstolița nr.335, în vederea desfășurării activității acesteia.
Art.5. Se împuternicește domnul Ciprian Dobre - președintele Consiliului Județean Mureș să semneze Actul constitutiv și Statutul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "VALEA MUREȘULUI" și să reprezinte Județul Mureș în Adunarea Generală a Asociației.
Art.6. Prezenta hotărâre se comunică membrilor fondatori, Direcției Buget - Finanțe și Asistență Economică și Direcției Juridice și Administrație Publică.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ
Direcția Juridică și Administrație Publică
Nr. 9072/22.V.2013

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "VALEA MUREȘULUI"

Constituirea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară este reglementată de art. 11, 12, 13, art. 91 alin. (6), lit. c) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, coroborate cu cele ale Ordonanței de Guvern nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare.
Potrivit prevederilor O.G. nr. 26/2000, Asociația dobândește personalitate juridică prin înscrierea în Registrul asociațiilor și fundațiilor, iar pentru aceasta, membrii asociați încheie Actul constitutiv și Statutul asociației. Cele două acte juridice încheiate prin voința membrilor asociați, sub sancțiunea nulității, trebuie să cuprindă printre clauzele obligatorii: exprimarea voinței de asociere, sediul asociației și patrimoniul inițial al asociației constând din aportul în bani a asociațiilor.
În vederea constituirii ADI, Consiliul Județean Mureș a făcut demersurile necesare în vederea rezervării disponibilității de denumire. Ministerul Justiției, prin adresa nr.7392/22.04.2013 a comunicat disponibilitatea pentru denumirea solicitată - "Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "Valea Mureșului", aceasta fiind valabilă până la data de 12.10.2013.
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară "VALEA MUREȘULUI", persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, potrivit prevederilor art.11, alin.(1) din Legea nr. 215/2001, are drept scop realizarea în comun a proiectelor de dezvoltare a unităților administrativ-teritoriale membre ale asociației în diferite domenii și de a obține fonduri interne și externe necesare derulării acestora.
Asociația va fi organizată și va funcționa în baza Actului constitutiv și a Statutului anexate și va acționa în numele și pe seama unităților administrativ-teritoriale membre, pentru satisfacerea nevoilor colectivităților locale legate de:
- valorificarea potențialului deosebit - Defileul Mureșului superior si pâraiele, afluenți ai Mureșului, munții care străjuiesc Valea Mureșului, Scaunul Domnului, precum si flora si fauna existenta,
- tradițiile si obiceiurile transmise din strămoși - păstoritul, oieritul, olăritul, țesutul la război, tradiții si obiceiuri populare, îndeletniciri tradiționale
- susținerea, acordarea de sprijin financiar și stimularea activităților in acest domeniu
- organizarea de manifestații cultural - artistice pe aceasta tema
- transmiterea pe mai departe a valorilor materiale si spirituale ale zonei
- realizarea de întruniri si prezentări de materiale specifice zonei
- participarea activă și eficientă la procesul de modernizare și descentralizare a administrației publice din România
- îmbunătățirea cadrului legislativ în conformitate cu Carta Europeană a autonomiei locale și a altor norme internaționale care vizează interesele colectivităților locale și județene, regionale.
- consolidarea parteneriatului cu administrația publică centrală, reprezentarea unitară a intereselor comune ale colectivităților locale în raporturile cu administrația publică centrală, organizații neguvernamentale și terți, pe plan intern și internațional
- armonizarea intereselor comunelor componente în vederea dezvoltării economico-sociale echilibrate a colectivităților locale
- promovarea unor forme de colaborare și întrajutorare reciprocă a colectivităților locale în domeniul economic, financiar, social, cultural și instituțional
- crearea și întreținerea unui sistem informațional integrat, precum și a unor corpuri de specialiști capabili să analizeze și să ofere soluții pentru rezolvarea problemelor colectivităților locale, participarea împreună cu alte structuri ale societății civile pentru realizarea de sarcini de interes comun.
Având în vedere toate considerentele mai sus expuse, supunem spre aprobare proiectul de act administrativ alăturat prin care propunem aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "VALEA MUREȘULUI".

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre