R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 61
din 25 aprilie 2013
privind aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația "Liga Pro Europa" din Tîrgu-Mureș în vederea organizării de activități în cadrul Proiectului european "Europa în mâinile tale - Arte și meșteșuguri pentru înțelegere interculturală și ocuparea forței de muncă"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.7571/24.04.2013 a Direcției Economice pentru aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația "Liga Pro Europa" din Tîrgu-Mureș în vederea organizării de activități în cadrul Proiectului european "Europa în mâinile tale - Arte și meșteșuguri pentru înțelegere interculturală și ocuparea forței de muncă,"
Ținând seama de prevederile art. 55, alin.(1) și (2) din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Județean Mureș aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 87/2012,
În temeiul prevederilor art. 91, alin.(6), litera "a" și ale art. 97, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art. 1. Se aprobă cooperarea dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația "Liga Pro Europa" din Tîrgu-Mureș în vederea organizării de activități în cadrul Proiectului european "Europa în mâinile tale - Arte și meșteșuguri pentru înțelegere interculturală și ocuparea forței de muncă", în condițiile prevăzute în Convenția cuprinsă în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. Se împuternicește domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, cu semnarea actului prevăzut la art.1.
Art. 3. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean Mureș, Muzeului Județean Mureș și Asociației "Liga Pro Europa" din Tîrgu-Mureș, P-ța Trandafirilor, Nr. 5,Etj.III, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr. 7571/24.04.2013

EXPUNEREA DE MOTIVE
privind aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația "Liga Pro Europa" din Tîrgu-Mureș în vederea organizării de activități în cadrul Proiectului european "Europa în mâinile tale - Arte și meșteșuguri pentru înțelegere interculturală și ocuparea forței de muncă"

Proiectul european "Europa în mâinile tale - Arte și meșteșuguri pentru înțelegere interculturală și ocuparea forței de muncă" a fost inițiat de studenții Christiano Romano și Matteo Fulgenzi (reprezentanții ai Asociației neguvernamentale italiene "Work in Progress " din Lecce, Italia), găzduiți de Universitatea "Petru Maior" în cadrul Programului european de schimb interuniversitar "Leonardo da Vinci" - 2013.
Alături de Universitatea "Petru Maior", Asociația "Liga Pro Europa" din Tîrgu-Mureș este partener în proiectul mai sus menționat și solicită sprijinul Consiliului Județean Mureș pentru implementarea cu succes a unui astfel de proiect. Până în prezent, și-au mai anunțat sprijinul Primăriei Tîrgu-Mureș, Uniunea Artiștilor Plastici - Filiala Mureș, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă și Colegiul Național "Al.Papiu Ilarian".
Proiectul "Europa în mâinile tale - Arte și meșteșuguri pentru ocuparea forței de muncă" este un proiect de schimb pentru tineri europeni, menit să consolideze dezvoltarea socială și profesională a participanților și să le stimuleze spiritul de inițiativă, creativitate, angajabilitate și antreprenoriat prin revalorificarea artelor și meseriilor tradiționale ca mijloace comune "de expresie creativă" interculturală, îmbinând particularitățile diferitelor țări și regiuni.
Locul de desfășurare a proiectului este orașul Tîrgu-Mureș și județul Mureș, un activ spațiu cultural și economic care dispune de o paletă unică de valori culturale și interculturale, generate de conviețuirea seculară pe acest teritoriu a comunităților română, maghiară, săsească, rromă, evreiască.
Proiectul este rodul unui schimb european de studenți și meritul inițierii lui se datorează Facultății de Științe Economice, Sociale și Juridice a Universității "Petru Maior".
Implementarea instituțională a proiectului este asigurată de asociația civică neguvernamentală și non-profit, Liga Pro Europa, cu experiență bogată în proiecte finanțate de Comisia Europeană. Durata efectivă a activității este de nouă zile, între 12-20 septembrie 2013, cu participanți din 5 țări, patru state membre UE - (România, Ungaria, Italia, Lituania) și Turcia. Numărul participanților este de 30 persoane, din care 25 studenți și 5 lideri de grup, reprezentând culturi diferite. În plus, proiectul va antrena circa 300 beneficiari locali indirecți, care se vor implica în calitate de facilitatori, traineri voluntari, mediatori culturali, protagoniști în spectacolul final, multiplicatori și spectatori.
Activitățile proiectului urmează recomandările și prioritățile Programului "Tineretul în Acțiune" (Youth in Action) al Comisiei Europene, prin organizarea de ateliere și dezbateri dedicate învățării informale și practicării interactive a aptitudinilor artistice, cu scopul de a stimula aprecierea de către tineri a meșteșugurilor tradiționale, generând totodată o atitudine nouă față de angajabilitate. In plus, vor avea loc dezbateri privind cetățenia europeană, anul 2013 fiind Anul cetățeniei Europene, drepturi și responsabilități, accesarea fondurilor europene pentru proiecte de tineret, menite să consolideze identitatea europeană și să sublinieze importanța diversității culturale.
Având în vedere posibilitatea de a susține învățământul de performanță, promovând totodată patrimoniului cultural și potențialului turistic al județului Mureș, propunem participarea Consiliului Județean la realizarea acestui eveniment cultural. În acest sens, supunem spre aprobare proiectul de hotărâre alăturat și Convenția de cooperare, parte integrantă al acestuia.

 

Președinte
Ciprian Dobre
Director Economic
Bartha Iosif