R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 38
din 4 martie 2013
privind repartizarea sumelor pe unități administrativ-teritoriale, pentru anul 2013, conform prevederilor art. 33, alin. (3), lit. "b" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.4193/0103.2013 a Direcției Economice, precum și avizul comisiei de specialitate,
În conformitate cu prevederile art.33. alin (3), lit. "b", alin (4) lit. "f" și "g" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, și a Deciziei nr. 91/26.02.2013 a directorului executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice a Județului Mureș,
În temeiul dispozițiilor art.97, alin. (1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. (1) Se aprobă repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 31.638 mii lei pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Autoritățile deliberative și executive ale administrației publice locale constituite la nivelul unităților administrativ-teritoriale, cărora le-au fost repartizate sume potrivit alin. (1), au obligația alocării și utilizării acestora conform destinațiilor prevăzute de lege și cu respectarea metodologiilor legal aprobate.
Art.2. De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri răspund consiliile locale prezentate în anexă, Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Mureș și Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.4193/01.03.2013

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind repartizarea sumelor pe unități administrativ-teritoriale, pentru anul 2013, conform prevederilor art. 33, alin. (3), lit. "b" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale

Potrivit prevederilor art.33, alin (3), lit. "b", alin (4) lit. "f" și "g" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat și din cota de 18,5 % prevăzută la art.32 alin (1), lit. "c" din aceeași lege, o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al județului iar diferența se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, astfel:
- 80% din sumă se repartizează în două etape, prin decizie a directorului direcției generale a finanțelor publice județene, în funcție de următoarele criterii: populație, suprafața din intravilanul unității administrativ-teritoriale și capacitatea financiară a unității administrativ-teritoriale;
- 20% din sumă se repartizează prin hotărâre a consiliului județean, pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală.
Sumele stabilite pe fiecare unitate administrativ-teritorială în parte în urma derulării celor două etape de echilibrare au fost diminuate cu gradul de necolectare, prin înmulțirea cu coeficientul subunitar, calculat ca raport între suma impozitelor și taxelor locale, chiriilor și redevențelor încasate în anul financiar anterior încheiat și suma impozitelor și taxelor locale, chiriilor și redevențelor de încasat în anul financiar anterior încheiat. Sumele reținute, vor fi repartizate de asemenea prin hotărâre a consiliului județean pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital și pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală.
Ținând cont de prevederile art. 33, alin. (5) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul Județean Mureș a solicitat unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Mureș, prin adresele nr. 18001/2012, 21735/2012 și 3973/2013, date cu privire la programele de dezvoltare locală și proiectele de infrastructură care necesită cofinanțare locală pe anul 2013, respectiv situația obligațiilor de plată reprezentând arierate înregistrate la data de 25.02.2013 în contabilitatea unităților administrativ-teritoriale, a instituțiilor publice finanțate integral sau parțial din bugetul local și a spitalelor publice din rețeaua autorităților administrației publice locale, față de furnizorii de bunuri, servicii și lucrări. Datele comunicate Consiliului Județean Mureș s-au centralizat, documentele rezultate stând la baza repartizării sumelor prin prezenta hotărâre.
Prin adresa Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș nr. 187/25.02.2013 Consiliul Județean Mureș a fost înștiințat cu privire la sumele care urmează a fi repartizate pe unități administrativ-teritoriale în conformitate cu prevederile art.33, alin (3), lit. "b" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare.
Având în vedere cele prezentate mai sus, se repartizează, prin hotărârea Consiliului Județean Mureș, către bugetele comunelor, orașelor și municipiilor suma de 31.638 mii lei, din care:
     - 11.544 mii lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale și
     - 20.094 mii lei, sume aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit.
Pe baza celor expuse, propunem aprobarea proiectului de hotărâre privind repartizarea sumelor pe unități administrativ-teritoriale, pentru anul 2013, conform prevederilor art. 33, alin. (3), lit. "b" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
 
  DIRECTOR
Bartha Iosif