R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR.33
din 28 februarie 2013
privind stabilirea unor măsuri în vederea derulării procedurii de selecție prealabilă a unor membri ai Consiliului de Administrație al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș

Consiliul Județean Mureș,
Analizând Expunerea de motive nr.3677/21.II.2013 la proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri în vederea derulării procedurii de selecție prealabilă a unor membri ai Consiliului de Administrație al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Având în vedere prevederile art.2 din Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.135/29.11.2012 și respectiv art.2 din Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.153/ 20.12.2012, privind aprobarea unor măsuri în vederea asigurării managementului la Regia Autonomă "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș,
În conformitate cu prevederile art.5, alin.(5) - (6) precum și cele ale art.8, alin.(1)- (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice,
În temeiul dispozițiilor art.91, alin.(1) lit. "a" și respectiv ale alin. (2) lit."d" din Legea administrației publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă condițiile generale și specifice, respectiv criteriile de selecție pentru procedura de selecție prealabilă a unor membri ai Consiliului de Administrație al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, conform anexei 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se aprobă metodologia de evaluare a candidaților înscriși în cadrul procedurii de selecție prealabilă a unor membri ai Consiliului de Administrație al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, conform anexei 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.3. (1) Se stabilește nivelul remunerațiilor pentru membrii Consiliului de administrație al R.A. "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș a căror selecție prealabilă face obiectul prezentei hotărâri, conform anexei 3, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Anexa nr.3 la Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.25/25.02.2012 privind implementarea guvernanței corporative la R.A. "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș se modifică corespunzător.
Art.4. Anunțul privind selecția membrilor consiliului de administrație se va publica în două ziare economice și/sau financiare cu largă răspândire și pe pagina de internet a Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, cu respectarea conținutului cadru prevăzut în anexa 4, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, prin grija Serviciului Resurse Umane din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș, cu minimum 15 zile calendaristice înainte de data stabilită pentru selecția dosarelor.
Art.5. Prestatorul desemnat, potrivit legii, cu efectuarea serviciilor de recrutare va putea aplica instrumentele proprii specifice în derularea procesului de selecție prealabilă, cu respectarea prevederilor prezentei hotărâri.
Art.6. Prezenta hotărâre va fi comunicată: Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș, Societății Comerciale "The Searchers Advisory Group" SRL și Serviciului Resurse Umane din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș, care răspund de ducerea la îndeplinire a măsurilor stabilite.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
SERVICIUL RESURSE UMANE
Nr. 3677/21.II.2013

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri în vederea derulării procedurii de selecție prealabilă a unor membri ai Consiliului de Administrație al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș

Potrivit prevederilor art.1, alin.(3) din Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.135/29.11.2012 mandatul domnului Poruțiu Mihail administrator executiv - Președinte al Consiliului de Administrație al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș a încetat prin demisie. De asemenea, potrivit art. 1, alin.(3) din Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.153/20.12.2012 a încetat mandatul domnului Ivașcu Dorin administrator neexecutiv - membru al comitetului de audit în Consiliului de Administrație al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș.
Actele administrative mai sus amintite aprobă la art.2 inițierea procedurii de selecție prealabilă a candidaților în vederea numirii unor noi administratori pe funcțiile devenite vacante, prin intermediul unui expert independent - persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, mandatând în acest sens Președintele Consiliului Județean Mureș cu derularea procedurii de contractare a acestor servicii.
Pentru ducerea la îndeplinire a prevederilor din actele normative mai sus amintite, în temeiul Ordonanței de urgență a Guvernului nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, s-a derulat procedura de achiziție a serviciilor expertului în domeniul recrutării resurselor umane. Această procedură de achiziție a fost finalizată prin încheierea contractul de prestări servicii nr.1511/25.01.2013, prin care prestatorul, SC "The Searchers Advisory Group" SRL, se obligă să efectueze selecția prealabilă a candidaților în vederea numirii noilor administratori.
Potrivit prevederilor art. 5, alin. (5)-(6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, criteriile de selecție a administratorilor sunt stabilite de comisia sau, după caz, expertul independent, cu luarea în considerare a specificului și complexității activității regiei autonome.
Potrivit prevederilor art.4.2. din contractul de prestări servicii, aceste servicii se derulează în două etape:
   - Etapa I - stabilirea criteriilor de evaluare (condiții generale și specifice) pentru selecția prealabilă a celor doi membri ai consiliului de administrație, conceperea metodologiei de evaluare și propuneri către autoritatea contractantă cu privire la nivelul de remunerare a membrilor Consiliului de Administrație al regiei și
   - Etapa II - derularea activităților de evaluare și redactarea unui raport final care să conțină și recomandările de selecție prealabilă.
Între cerințele stabilite la contractarea acestor servicii s-a stabilit ca expertul specializat în domeniul resurselor umane ce va contracta lucrarea să elaboreze unele documente în vederea aprobării în plenul Consiliului Județean Mureș. Astfel, SC "The Searchers Advisory Group" SRL, pentru derularea primei etape din contract, a elaborat cu respectarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.109/2011:
   - condițiile generale și specifice, respectiv criteriile de selecție;
   - metodologia de selecție și
   - propuneri cu privire la nivelul de remunerare a membrilor Consiliului de Administrație al regiei.
Anunțul privind selecția membrilor consiliului de administrație se publică, potrivit prevederilor art.5, alin.(6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.109/2011 în două ziare economice și/sau financiare cu largă răspândire și pe pagina de internet a întreprinderii publice. Acesta trebuie să includă condițiile ce trebuie întrunite de candidați și criteriile de evaluare a acestora. Selecția se realizează cu respectarea principiilor nediscriminării, tratamentului egal și transparenței. Documentele mai sus amintite, inclusiv anunțul cadru sunt cuprinse în anexele 1 - 4 la proiectul de hotărâre.
Având în vedere cele de mai sus, se supune spre aprobare proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri în vederea derulării procedurii de selecție prealabilă a unor membri ai Consiliului de Administrație al Regiei Autonome "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș.

 

PREȘEDINTE,
Ciprian Dobre