R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR.31
din 28 februarie 2013
privind aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" în vederea organizării Concursului național de matematică "Brenyó Mihály" și a Simpozionului "Experiențe didactice în context multicultural"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.3668/21.02.2013 a Direcției Economice pentru aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" în vederea organizării Concursului național de matematică "Brenyó Mihály" și a Simpozionului "Experiențe didactice în context multicultural", precum și avizele comisiilor de specialitate,
În temeiul prevederilor art. 91, alin.(6), litera "a" și ale art. 97, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă cooperarea dintre Consiliul Județean Mureș și Liceul Teoretic "Bolyai Farkas", în vederea organizării Concursului național de matematică "Brenyó Mihály" și a Simpozionului "Experiențe didactice în context multicultural", în condițiile prevăzute în Convenția cuprinsă în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicește domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, cu semnarea actului prevăzut la art.1.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean Mureș, Muzeului Județean Mureș și Liceului Teoretic "Bolyai Farkas", str. Bolyai, nr. 3, Tîrgu-Mureș, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.3668/21.02.2013

Președinte
Ciprian Dobre

EXPUNEREA DE MOTIVE
privind aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" în vederea organizării Concursului național de matematică "Brenyó Mihály" și a Simpozionului "Experiențe didactice în context multicultural"

Liceul Teoretic "Bolyai Farkas", în perioada 22-24 martie, respectiv în data de 27 aprilie, organizează două evenimente de importanță națională, Concursul de matematică "Brenyó Mihály" și Simpozionul "Experiențe didactice în context multicultural", prilej de afirmare și susținere a profesionalismului, a potențialului organizatoric și de manifestare a ospitalității, într-un context care evidențiază învățământul de performanță din unitățile școlare din România și implicit, din județul Mureș.
Concursul național de matematică, organizat sub egida Ministerului Educației Naționale, a devenit o tradiție, un reper distinct pentru județul nostru. Aflat la a XII-a ediție, evenimentul destinat copiilor din clasele primare, angrenează în concurs, la faza finală, un număr de 75 de elevi și 7 profesori însoțitori proveniți din 14 județe ale țării. În acest sens, se solicită sprijinul Consiliului Județean Mureș pentru cazarea profesorilor însoțitori la Centrul de Perfecționare pentru Personalul din Administrația Publică din incinta Complexului de Agrement Mureș, vizitarea gratuită a Palatului Culturii și asigurarea contravalorii cheltuielilor de tipografie - 1.500 lei.
De asemenea, Liceul Teoretic "Bolyai Farkas" organizează Simpozionul "Experiențe didactice în context multicultural", care întregește imaginea zonei centrale a orașului ca spațiu al manifestării individualismului, diferențelor, dar în același timp al altruismului și al umanității. În fapt, este o activitate deschisă spre noi cercetări, un schimb interactiv de informații, metode și modele didactice specifice contextului multicultural. Se propun coordonate noi în vederea unei schimbări de viziune despre ce înseamnă predarea limbii și literaturii române pentru elevii care o învață ca a doua limbă, ne-maternă, ceea ce ar putea servi la îmbunătățirea nivelului de competență în limba română a elevilor. Dezbaterile vor avea ca finalitate inițierea căutării și găsirea unui repertoriu semantic comun, obiectiv în problematica teoriei și a practicii educaționale în context multilingv. Scopul simpozionului are în vedere și dinamizarea relațiilor dintre instituțiile locale, școli, licee, cadre didactice și elevi, determinând și nevoile exacte ale cadrelor didactice. Accentul va cădea pe experiența didactică a fiecărui dascăl, pe modele specifice de predare/ învățare/ evaluare, atenționând și asupra comparațiilor de atitudine, metode și procedee didactice specifice la clasele cu predare ca limbă maternă, respectiv ne-maternă. Toate comunicările științifice și aplicative vor fi cuprinse ulterior într-un volum, cotat cu ISBN, la o editură recunoscută CNCSIS (Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior), cu referenți științifici. În sensul celor prezentate, se solicită susținerea financiară a Consiliului Județean Mureș pentru cheltuieli tipografice și materiale consumabile necesare organizării, în valoare totală de 3.000 lei.
Potrivit prevederilor Legii nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările ulterioare, consiliile județene pot încheia convenții de cooperare cu persoane juridice române sau străine, cu organizații neguvernamentale și cu alți parteneri sociali, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public județean.
Având în vedere posibilitatea de promovare a patrimoniului cultural și a potențialului turistic al județului, ținând cont de implicarea responsabilă în susținerea învățământului de performanță, propunem participarea Consiliului Județean la realizarea celor două evenimente culturale. În acest sens, supunem spre aprobare proiectul de hotărâre alăturat și Convenția de cooperare, parte integrantă al acestuia.

 

Director Economic
Bartha Iosif