R O M Â N I A
JUDEŢUL MUREŞ
CONSILIUL JUDEŢEAN

HOTĂRÂREA NR. 30
din 28 februarie 2013
privind aprobarea cooperării dintre Consiliul Judeţean Mureş şi Institutul Francez din România în vederea organizării Festivalului de filme de foarte scurt metraj "Très courts" şi a Concursului internaţional "Chants, sons sur scène"

Consiliul Judeţean Mureş,
Văzând Expunerea de motive nr.3667/21.02.2013 a Direcţiei Economice pentru aprobarea cooperării dintre Consiliul Judeţean Mureş şi Institutul Francez din România în vederea organizării Festivalului de filme de foarte scurt metraj "Très courts" şi a Concursului internaţional "Chants, sons sur scène", precum şi avizele comisiilor de specialitate,
În temeiul prevederilor art. 91, alin.(6), litera "a" şi ale art. 97, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare,

hotărăşte:

Art.1. Se aprobă cooperarea dintre Consiliul Judeţean Mureş şi Institutul Francez din România în vederea organizării Festivalului de filme de foarte scurt metraj "Très courts" şi a Concursului internaţional "Chants, sons sur scène", în condiţiile prevăzute în Convenţia cuprinsă în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuterniceşte domnul Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, cu semnarea actului prevăzut la art.1.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Direcţiei Economice a Consiliului Judeţean Mureş, Muzeului Judeţean Mureş şi Institutul Francez Român, str. I.C. Brătianu, nr. 22, Cluj-Napoca, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREŞEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEŢUL MUREŞ
CONSILIUL JUDEŢEAN
Direcţia Economică
Nr. 3667/ 21.02.2013

Preşedinte
Ciprian Dobre

EXPUNEREA DE MOTIVE
privind aprobarea cooperării dintre Consiliul Judeţean Mureş şi Institutul Francez din România în vederea organizării Festivalului de filme de foarte scurt metraj "Très courts" şi a Concursului internaţional "Chants, sons sur scène"

Institutul Francez din România alături de Asociaţia Română a Profesorilor de Franceză - sucursala Tîrgu-Mureş, organizează Festivalul internaţional de filme de foarte scurt metraj "Très Court", ediţia a XV-a şi Concursul internaţional "Chants, sons sur scène". Astfel, Festivalul internaţional de filme de foarte scurt metraj, ce urmează a fi desfăşurat în perioada 25-28 aprilie 2013, este activat concomitent în peste 100 de oraşe din lume şi în 8 locaţii din Tîrgu-Mureş (Cluburi - J''ai bistrot, Jazz şi Office, Colegiul Naţional "Al.Papiu Ilarian", Teatrul 74 şi Teatrul pentru copii şi tineret "Ariel", etc) şi este organizat cu scopul de a promova filmul scurt - sub 3 minute, la nivel internaţional. Drept urmare, în luna aprilie, peste 50 de filme selectate din lumea întreagă vor fi proiectate simultan în peste 25 de oraşe din România şi 70 de oraşe din 18 ţări ale lumii. Festivalul filmelor de foarte scurt metraj reuneşte publicul din diferite colţuri ale lumii la aceeaşi dată, într-un program internaţional identic, un cadru care poate oferi ocazia de a fi puse în valoare şi creaţiile audiovizuale autohtone. Prioritatea festivalului constă în susţinerea şi promovarea creaţiilor audio-vizuale locale pentru selecţia naţională, filme realizate în ţară, în ultimii 2 ani, cu condiţia să aibă durata maximă 3 minute. În cadrul acestui festival vor fi prezentate toate genurile de filme - video, animaţii, imagini de sinteză, ficţiuni, documentare, filme realizate cu telefonul mobil, care surprind momente ce pot stimula creativitatea sau pot susţine alte tipuri de proiecte în domeniu.
De asemenea, Institutul Francez din România cu sediul în Cluj-Napoca, alături de Asociaţia Română a Profesorilor de Franceză - sucursala Tîrgu-Mureş şi în colaborare cu ISJ Mureş, Liceul Vocaţional de Arta Tîrgu-Mureş şi Colegiul Naţional "Al. Papiu Ilarian" organizează, în data de 30 martie 2013, Concursului internaţional "Chants, sons sur scène", un proiect cultural care constă în organizarea unui festival de muzică în limba franceză adresat elevilor şi studenţilor pe trei categorii de vârstă, respectiv 13-15 ani ,16-17 ani şi 18-25 ani. Acest festival reprezintă etapa care conferă finalişti pentru Festivalul Internaţional de Muzică Francofonă susţinut în luna mai, la Baia Mare, o activitate care stimulează interesul elevilor şi studenţilor faţă de studiul limbilor străine, şi faţă de cultura altor popoare, încurajând totodată tinerele talente.
Ţinând cont de anvergura evenimentelor, Institutul Francez din România solicită sprijinul Consiliului Judeţean Mureş pentru asigurarea spaţiului pentru desfăşurarea activităţilor, mai sus prezentate - Sala Mare a Palatului Culturii din Tîrgu-Mureş, acoperirea costurilor deplasării finaliştilor concursului, Baia -Mare şi retur (1.000 lei), respectiv costul obţinerii dreptului de proiecţie pentru filmele internaţionale (1350 lei).
Potrivit prevederilor Legii nr. 215/2001 privind administraţia publică locală, republicată, cu modificările ulterioare, consiliile judeţene pot încheia convenţii de cooperare cu persoane juridice române sau străine, cu organizaţii neguvernamentale şi cu alţi parteneri sociali, în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public judeţean.
Având în vedere posibilitatea de promovare a patrimoniului cultural şi a potenţialului turistic al judeţului, propunem participarea Consiliului Judeţean la realizarea celor două evenimente culturale, supunând spre aprobare proiectul de hotărâre alăturat şi Convenţia de cooperare, parte integrantă al acestuia.

 

Director Economic
Bartha Iosif