R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 4
din 31 ianuarie 2013
privind stabilirea măsurilor necesare pentru închirierea unor spații din imobile ce aparțin domeniului public al județului Mureș, aflate în administrarea R.A "Aeroportul Transilvania" Tîrgu Mureș

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.309/24.I.2013 a Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Mureș, precum și avizul comisiilor de specialitate,
Având în vedere prevederile art.14, 15 și 16 din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art.91 alin.(1) lit.c) și art.97 alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă închirierea prin licitație publică, a unor spații din imobile ce aparțin domeniului public al județului Mureș, aflate în administrarea R.A "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș".
Art.2. (1)R.A "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș", în calitate de administrator al imobilelor în care sunt situate spațiile ce fac obiectul închirierii, îi revine competența organizării licitației și încheierii actului juridic, cu respectarea dispozițiilor legale.
(2)Determinarea efectivă a spațiilor ce urmează a fi închiriate, destinația acestora, perioada de închiriere și prețul minim de pornire la licitație, vor fi stabilite de Consiliul de Administrație al R.A "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș" cu respectarea dispozițiilor legale și în raport de nevoile concrete ale Regiei.
Art.3. R.A "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș" va vira la bugetul Consiliului Județean cota de 50% din sumele încasate din închirierea spațiilor.
Art.4. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice și R.A "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș", care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Compartiment Patrimoniu
și Servicii Publice
Nr. 309 din 24 ianuarie 2013

EXPUNERE DE MOTIVE
privind stabilirea măsurilor necesare pentru închirierea unor spații din imobile ce aparțin domeniului public al județului Mureș, aflate în administrarea R.A "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș"

RA "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș" este regie autonomă cu specific deosebit sub autoritatea Consiliului Județean Mureș în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr.398/1997 care reglementează trecerea unor regii autonome aeroportuare de sub autoritatea Ministerului Transporturilor sub autoritatea consiliilor județene.
Bunurile imobile în care își desfășura activitatea Regia, au fost inventariate în domeniul public al județului Mureș, iar prin Hotărârea nr.42/2001 Consiliului Județean și-a însușit inventarul acestor bunuri.
Ulterior, ca urmare a modificărilor apărute prin achiziționarea unor terenuri și realizarea unor investiții, prin Hotărârea nr.169/2010 Consiliului Județean și-a însușit inventarul actualizat al imobilelor aflate în perimetrul aeroportului, transmițând dreptul de administrare asupra acestora regiei aeroportuare prin Hotărârea nr.170/2010.
Astfel, întreaga infrastructură de transport aerian și terenul aferent acesteia au fost date în administrarea regiei în vederea realizării serviciului public de deservire la sol a aeronavelor.
Prin adresa nr.168/2013 R.A "Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș" solicită Consiliului Județean Mureș, aprobarea închirierii unor spații din imobilele administrate de regie, în vederea demarării procedurilor de licitație publică în condițiile legii.
Spațiile care urmează a fi închiriate de către regie vor fi destinate: activității birourilor de reprezentare al companiilor aeriene, pentru publicitate, servicii de taximetrie, servicii alimentare, prestări servicii, rent-a-car, bancare, magazine, suveniruri, etc.
Potrivit prevederilor art.14 și 15 din Legea nr.213/1998, închirierea bunurilor proprietate publică a județului se aprobă prin hotărâre a consiliului județean, și se face prin licitație publică, în condițiile legii.
Articolul 16 al legii mai sus menționate, prevede că în cazul în care titularul dreptului de administrare încheie contractul de închiriere, acesta are dreptul la o cotă parte între 20-50% din sumele încasate din închiriere, stabilită de Consiliul Județean prin hotărâre, diferența urmând a fi virată la bugetul Consiliului Județean.
Menționăm faptul că este oportună aprobarea închirierii acestor spații pentru serviciile mai sus invocate, sumele încasate ducând la creșterea veniturilor atât la bugetul propriu al regiei cât și la bugetul Consiliului Județean.
Față de cele arătate, supunem spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre alăturat.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
DIRECTOR
Bartha Iosif