R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 140
din 29 noiembrie 2012
privind aprobarea colaborării între Județul Mureș si Guvernoratul Missan din Republica Irak

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 21.239/22.11.2012 a Direcției Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte, privind aprobarea colaborării între Județul Mureș și Guvernoratul Missan din Republica Irak, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Văzând Avizele favorabile ale Ministerului Afacerilor Externe și Ministerului Administrației și Internelor, acordate în vederea semnării Înțelegerii de Colaborare,
In temeiul prevederilor art. 11, alin.(3), art.91 alin.(6), lit. c, și art.97 alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă colaborarea între Județul Mureș și Guvernoratul Missan din Republica Irak, în condițiile prevăzute în Înțelegerea de Colaborare cuprinsă în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicește domnul Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, cu semnarea actului prevăzut la art.1.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică: Consiliului Provincial Missan din Republica Irak și Ambasadei României la Bagdad, urmând să fie adusă la îndeplinire de către Direcția Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Implementare Proiecte
Nr. 21.239/22.11.2012

Expunere de motive
privind aprobarea colaborării între Județul Mureș și Guvernoratul Missan din Republica Irak

Colaborarea care urmează să se deruleze între Județul Mureș și Guvernoratul irakian Missan, are la bază interesul deosebit pe care Excelența Sa, Domnul Iacob Prada, Ambasador al României în Republica Irak, îl manifestă față de județul nostru și de potențialul pe care acesta îl deține.
În cursul lunii iunie a.c., șeful misiunii diplomatice române în Irak a efectuat o vizită în localitatea Al-Amarah - capitala Guvernoratului Missan, în scopul dezvoltării cu autoritățile administrației publice locale din guvernorat a dialogului referitor la creșterea prezenței agenților economici români pe piața din această regiune. Cu această ocazie a avut loc o întrevedere între Domnul Ambasador, Președintele Consiliului Provincial Missan, dl. Abdul Hussein Redha al Saadi și membrii consiliului provincial, evidențiindu-se din partea acestora dorința inițierii și dezvoltării unui parteneriat cu un județ din România, care să aibă caracteristici economice, sociale, culturale etc. similare, această colaborare urmând să fie derulată în baza unei înțelegeri de colaborare bilaterală.
Specificul economic al Guvernoratului Missan (localizat în Sudul Irakului, la granița cu Iranul, format din șase provincii a căror populație însumează aproximativ 780 mii locuitori) precum și oportunitățile de afaceri și posibilitățile de conlucrare în domeniile economic, agricol, administrativ, învățământ, sănătate, construcții, turism etc., au condus la orientarea Ambasadei României în Bagdad înspre identificarea și recomandarea județului Mureș, ca un posibil partener.
În urma analizării de către conducerea Consiliului Provincial Missan, a potențialului de care dispune județul Mureș și a oportunităților bilaterale pe care le-ar putea oferi o eventuală colaborare, aceștia au solicitat Ambasadei României în Irak să fie intermediarul mesajului destinat Consiliului Județean Mureș referitor la interesul și dorința de a intra în contact bilateral direct și de inițiere a unei înțelegeri de colaborare.
Cu ocazia discuțiilor derulate între Ambasadorul României în Irak și Președintele Consiliului Provincial Missan pe de o parte și Ambasadorul României în Irak și Președintele Consiliului Județean Mureș, pe de altă parte, au fost prezentate aspectele deficitare ale diferitelor sectoare ale economiei guvernoratului precum și proiectele avute în vedere pentru depășirea acestora, prin implicarea și cu sprijinul partenerului român. Acestea se referă cu preponderență la necesitatea: achiziționării de mobilă de diferite tipuri; asistenței cu know-how și tehnologie în domeniul culturilor de grâu, porumb, orez, floarea soarelui, cartofi; îmbunătățirilor funciare; construirii unor facilități privind procesarea produselor agricole, vegetale și animale; construirii unei fabrici pentru ambalarea curmalelor; achiziționării de tractoare și utilaje agricole; construirii de locuințe; construirii unei rafinării de petrol; modernizării Aeroportului Mamonah; construirii unui hotel la standarde internaționale. A fost specificată de asemenea necesitatea modernizării Facultății de Medicină din Al-Amarah, avându-se în vedere în acest sens, realizarea unui schimb de experiențe cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Tîrgu Mureș.

Exportul de carne de pui, oaie, vită, de generatoare electrice, ca și livrările de echipamente petroliere, au fost prezentate ca oportunități de afaceri de luat în considerare de către firmele din Județul Mureș.
Conducerea Guvernoratului Missan a ținut să sublinieze că, în baza Înțelegerii de Colaborare care urmează a fi încheiată cu județul Mureș, vor fi sprijine nemijlocit toate companiile din județ care vor dori să realizeze proiecte în Missan, punându-le totodată la dispoziție o clădire pentru funcționarea birourilor acestor companii precum și asistență din partea unor specialiști de pe piața locală, pentru acțiuni de consiliere.
Menționăm faptul că la nivelul CJ Mureș a fost elaborat proiectul Înțelegerii de Colaborare, pentru care, în conformitate cu reglementările legale în vigoare, au fost solicitate avizele Ministerului Afacerilor Externe precum și ale Ministerului Administrației și Internelor.
Prin adresa nr H.2-1/4419/12.11.2012, Ministerul Afacerilor Externe - Direcția Drept Internațional și Tratate, ne-a comunicat acordarea avizului favorabil pentru încheierea Înțelegerii de Colaborare între Județul Mureș și Guvernoratul Missan. De asemenea, prin adresa nr. 300818/15.11.2012, ne-a fost comunicată acordarea avizului favorabil al Ministerului Administrației și Internelor - Direcția Generală Afaceri Europene și Relații Internaționale.
Față de cele prezentate, considerăm că semnarea Înțelegerii de colaborare anexată prezentei, va constitui cadrul dezvoltării unei colaborări bilaterale reciproc avantajoase, oferind ocazia unui real schimb de experiențe, bune practici și va aduce rezultate benefice pentru comunitățile din Mureș și Missan. În acest sens, supunem aprobării plenului Consiliului Județean Mureș, proiectul de hotărâre vizând colaborarea între Județul Mureș și Guvernoratul Missan din Republica Irak.

 

P R E Ș E D I N T E,
Ciprian Dobre

 
  DIRECTOR EXECUTIV,
Valer Bățaga