R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 131
din 25 octombrie 2012
privind aprobarea Raportului de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2011 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.17073/01.10.2012 a Direcției Amenajarea Teritoriului și Urbanism privind Raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2011 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia, precum și avizul comisiei de specialitate,
Având în vedere prevederile art.15, lit. c) din Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor,
Cu respectarea procedurilor reglementate de dispozițiile Legii nr.52/2003 privind transparența decizională,
În temeiul dispozițiilor articolului 97, alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată

hotărăște:

Art.1. Se aprobă Raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2011 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Prezenta hotărâre va fi publicată în Monitorul Oficial al județului Mureș, va putea fi accesată pe site-ul www.cjmures.ro și se va comunica, în format electronic, autorităților administrației publice locale din județ.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian - Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN MUREȘ
DIRECȚIA AMENAJAREA TERITORIULUI ȘI URBANISM
Nr.17.073/01.10.2012

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea raportului de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2011 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia

Apărarea împotriva incendiilor constituie o activitate de interes public național, cu caracter permanent, la care sunt obligate să participe, conform legii, atât autoritățile administrației publice locale, cât și toate persoanele fizice și juridice de pe raza județului Mureș.
Consiliului Județean, ca autoritate a administrației publice locale de interes județean, potrivit Legii nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, îi revin următoarele obligații principale:
a) aprobă planul de analiză și acoperire a riscurilor aferent județului sau municipiului București, după caz, și stabilește resursele necesare pentru aplicarea acestuia;
b) instituie reguli și dispoziții de apărare împotriva incendiilor pentru domeniul public și privat al unității administrativ-teritoriale;
c) analizează anual capacitatea de apărare împotriva incendiilor și hotărăște măsuri de optimizare a acesteia;
d) asigură, pe baza programelor de dezvoltare, cuprinderea în planurile de amenajare a teritoriului a sistemelor de alimentare cu apă, precum și a căilor de acces pentru intervenție în caz de incendiu;
e) prevede și aprobă în bugetul propriu fondurile necesare pentru realizarea acțiunilor și măsurilor de apărare împotriva incendiilor;
f) hotărăște, în condițiile legii, înființarea unor centre de formare și evaluare a personalului din serviciile voluntare de urgență, cu acordul Inspectoratului General;
g) sprijină organizatoric, material și financiar organizarea și desfășurarea concursurilor serviciilor de urgență și cercurilor de elevi Prietenii pompierilor;
h) îndeplinește orice alte obligații prevăzute de lege.

În cele ce urmează prezentăm pe scurt stadiul realizării acestor obligații:
În anul 2011 Consiliul Județean a alocat suma de 32.000 lei pentru: organizarea și premierea serviciilor voluntare pentru situații de urgență participante și câștigătoare a fazei județene a concursului profesional în domeniul apărării și stingerii incendiilor, pentru premierea elevilor participanți la concursurile Prietenii Pompierilor și cu Viața mea apăr viața, pentru editarea nr.15 al revistei "Pompierii Mureșeni" cu prilejul "Zilei pompierului" din luna septembrie 2011 precum și pentru editarea de pliante sau alte informații tipărite prin care să se aducă la cunoștința populației factorii de risc generatori de situații de urgență sau alte dezastre precum și cunoașterea modului de acțiune în cazul apariției sau producerii unei situații de urgență.
Consiliul Județean sprijină consiliile locale și primăriile din județ în vederea îndeplinirii atribuțiilor ce le revin din actele normative ce reglementează activitatea în domeniu pentru prevenirea și stingerea incendiilor și coordonează în colaborare cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență "HOREA" al județului Mureș activitatea SVSU - urilor din județ.
În programul Centrului de perfecționare pentru personalul din administrația publică se prefigurează includerea activității de formare și evaluare a personalului din serviciile voluntare pentru situații de urgență din județ.
Prin documentațiile de urbanism și amenajare a teritoriului se prevede asigurarea căilor de acces pentru intervenție în caz de incendiu.
Măsurile de optimizare prevăzute în raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2011 urmăresc :
- reorganizarea sectoarelor de competență ale SVSU - localitățile care au avut în dotare autospeciale vor fi arondate sectoarelor de competență învecinate dotate cu autospeciale, respectând Criteriile de performanță pentru S.V.S.U.
- deschiderea unor noi puncte de lucru ale I.S.U. "HOREA" al județului Mureș la Deda, Bălăușeri și Râciu, acesta din urmă fiind deja operațional.
- implicarea întregului personal din compartimentul de prevenire al Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență în executarea controalelor la gospodăriile populației, informarea cetățenilor despre importanța acestor activități și sprijinirea personalului din compartimentul de prevenire de către personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență "HOREA" al județului Mureș pe timpul controalelor de fond de la localități.
- atestarea cadrelor tehnice cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor de la localități.
- operaționalizarea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență dotate cu autospeciale prin încadrarea corespunzătoare cu personal și asigurarea permanenței la sediu SVSU.
- găsirea unor soluții pentru suplimentarea fondurilor consiliilor locale care au servicii voluntare dotate cu autospeciale prin instituirea unor taxe locale pentru situații de urgență, care să le vină în sprijin pentru repararea autospecialelor defecte sau achiziționarea unor autospeciale din străinătate.
În ședința Consiliului Județean Mureș din luna noiembrie 2012 se propune spre aprobare Raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2011 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia.

Având în vedere cele prezentate mai sus, propunem aprobarea proiectului de hotărâre privind Raportul de analiză a capacității de apărare împotriva incendiilor în județul Mureș pe anul 2011 și stabilirea măsurilor de optimizare a acesteia precum și a anexelor 1,2,3,4.

 

VIZAT
VICEPREȘEDINTE
Ovidiu Dancu
ARHITECT ȘEF
arh.Csortan Ilona