R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 114
din 27 septembrie 2012
privind suplimentarea sumelor repartizate pe unități administrativ-teritoriale prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 2/12.01.2012

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.16712/24.09.2012 a Direcției Economice la proiectul de hotărâre privind suplimentarea sumelor repartizate pe unități administrativ-teritoriale, prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 2/12.01.2012, precum și avizul comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art.33. alin (3), lit. "b", alin (4) lit. "f" și "g" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, și a Deciziei nr.400/30.08.2012 a directorului executiv al Direcției Generale a Finanțelor Publice Mureș,
În temeiul dispozițiilor art.97, alin(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă suplimentarea cu 1.670.000 lei a sumelor repartizate pe unități administrativ-teritoriale din județul Mureș pentru susținerea programelor de dezvoltare locală și cofinanțarea proiectelor de infrastructură, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri răspund consiliile locale prezentate în anexă, Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Mureș și Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.16712/24.09.2012

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind suplimentarea sumelor repartizate pe unități administrativ-teritoriale prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 2/12.01.2012

Potrivit prevederilor art.33, alin (3), lit. "b", alin (4) lit. "f" și "g" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale, aprobate anual prin legea bugetului de stat și din cota de 18,5 % prevăzută la art.32 alin (1), lit. "c" din aceeași lege, o cotă de 27% se alocă bugetului propriu al județului iar diferența se repartizează pentru bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor, astfel:
- 80% din sumă se repartizează în două etape, prin decizie a directorului direcției generale a finanțelor publice județene, în funcție de următoarele: populație, suprafața din intravilanul unității administrativ-teritoriale și capacitatea financiară a unității administrativ-teritoriale;
- 20% din sumă se repartizează prin hotărâre a consiliului județean, pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală.
În conformitate cu prevederile art. 1, pct. 6 din Ordonanța de Urgență a Guvernului României nr. 47/01.09.2012, sumele repartizate de către consiliile județene în baza prevederilor art. 33, alin. (3), lit. "b" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, pot fi utilizate și pentru "achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcționare și/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor".
Sumele stabilite pe fiecare unitate administrativ-teritorială în parte în urma derulării celor două etape de echilibrare vor fi diminuate cu gradul de necolectare, prin înmulțirea cu coeficientul subunitar, calculat ca raport între suma impozitelor și taxelor locale, chiriilor și redevențelor încasate în anul financiar anterior încheiat și suma impozitelor și taxelor locale, chiriilor și redevențelor de încasat în anul financiar anterior încheiat. Sumele reținute, vor fi repartizate de asemenea prin hotărâre a consiliului județean pentru susținerea programelor de dezvoltare locală, pentru proiecte de infrastructură care necesită cofinanțare locală.
Direcția Generală a Finanțelor Publice Mureș prin adresa nr. 1248/03.09.2012 ne-a comunicat cuantumul sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale, precum și a cotei de 18,5 % din impozitul pe venit ce se repartizează suplimentar unităților administrativ-teritoriale prin hotărârea Consiliului Județean Mureș.
Având în vedere cele prezentate mai sus, se repartizează, prin hotărârea Consiliului Județean Mureș, în bugetul comunelor, orașelor și municipiilor suma de 1.670.000 lei, din care:
- 552.000 lei, sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale și
- 1.118.000 lei, sume aferente cotei de 18,5 % din impozitul pe venit.
Din suma repartizată orașului Miercurea Nirajului, 90.000 lei se vor utiliza pentru proiectarea și execuția unei captări (prize) independente de apă pentru potabilizare Valea Nirajului.
Pe baza celor expuse, propunem aprobarea proiectului de hotărâre privind suplimentarea sumelor repartizate pe unități administrativ-teritoriale prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 2/12.01.2012.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
 
  DIRECTOR
Bartha Iosif