R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 104
din 30 august 2012
pentru acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Județean Mureș în Adunarea Generală a Acționarilor la S.C. "Parc Industrial Mureș" S.A, privind administrarea societății

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.13925/23.08.2012 a Direcției Juridice și Administrație Publică la proiectul de hotărâre pentru acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Județean Mureș în Adunarea Generală a Acționarilor la SC "Parc Industrial" SA, privind administrarea societății, Decizia nr. 2/31.07.2012 a Consiliului de Administrație al SC "Parc Industrial" SA, adresa SC Parc Industrial SA cu nr.318/07.08.2012, precum si avizul comisiilor de specialitate,
Având în vedere prevederile HCJM nr.43/2005 privind numirea reprezentantului Consiliului Județean Mureș în Adunarea Generală a Acționarilor la S.C "Parc Industrial Mureș" S.A,
În conformitate cu prevederile art.2 din Contractul de reprezentare nr.14058/2005 încheiat între Consiliul Județean Mureș, în calitate de reprezentat și d-na Maria Șerban, în calitate de reprezentant în Adunarea Generală a Acționarilor la S.C." Parc industrial Mureș" S.A,
În temeiul prevederilor art.52 din OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, precum și ale art. art.91 alin.(1), lit."a" și art.97, alin.(1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se acordă un mandat special d-nei Maria Șerban, reprezentanta Consiliului Județean Mureș în Adunarea Generală a Acționarilor la S.C "Parc Industrial Mureș" S.A, pentru ca în conformitate cu propunerea Consiliului de Administrație formulată prin Decizia nr.2/31.07.2012, să îndeplinească următoarele sarcini:
- să voteze la următoarea ședință AGA pentru actualizarea plafonului de operațiuni financiare ce intră în competența directorului general, respectiv al consiliului de administrație, conform dispozițiilor OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă;
- să voteze la următoarea ședință AGA, aprobarea vânzării prin procedura negocierii directe a terenurilor proprietate privată a SC Parc Industrial SA, la prețul de pornire stabilit prin raport de evaluare aprobat de AGA, cu respectarea dispozițiilor legale;
Art.2. Prezenta hotărâre se comunică Instituției Prefectului Județul Mureș, Direcției Economice a Consiliului Județean și d-nei Maria Șerban, reprezentant A.G.A la SC " Parc Industrial Mureș" S.A, care răspunde de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Juridică și Administrație Publică
Nr.13925/23.08.2012

EXPUNERE DE MOTIVE
pentru acordarea unui mandat special reprezentantului Consiliului Județean Mureș în Adunarea Generală a Acționarilor la S.C. "Parc Industrial Mureș" S.A, privind administrarea societății

Urmare modificărilor legislative intervenite, în principal a celor instituite de prevederile OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, s-a impus armonizarea Actului Constitutiv - Contract de societate și Statut, al SC "Parc Industrial" SA.
În acest sens, prin HCJM nr.57/2012 autoritatea publică județeană a acordat mandat special reprezentantului ei în AGA, în vederea aprobării modificărilor propuse de către Consiliul de administrație al societății, prin Decizia nr.1/27.03.2012 a acestuia. Aceste modificări au fost aprobate prin Hotărârea AGA nr.47/21.05.2012.

Consiliul Județean Mureș, în calitate de acționar majoritar la S.C "Parc Industrial Mureș" S.A, este reprezentat în Adunarea Generală a Acționarilor, conform HCJ nr.43/2005, de către d-na Maria Șerban.
În baza hotărârii menționate mai sus, între Consiliul Județean Mureș, în calitate de reprezentat și d-na Maria Șerban, în calitate de reprezentant, s-a încheiat Contractul de reprezentare nr.14058/2005, prelungit prin actele adiționale succesive nr.1, nr.2 și nr.3, încheiate ulterior.
Conform prevederilor art.2 ale contractului de mai sus, d-na Maria Șerban este mandatată să îndeplinească atribuțiile care, conform Statutului societății aparțin Adunării Generale Ordinare. Printre aceste atribuții se numără și cele referitoare la administrarea societății.

În sensul mai sus arătat, OUG nr.109/2011 prevede la art.52, alin.(5) faptul că " Directorul general sau, după caz, directoratul supune aprobării consiliului de administrație orice tranzacție din categoria celor prevăzute la alin. (1) dacă aceasta are, individual sau într-o serie de tranzacții, o valoare de cel puțin echivalentul în lei a 50.000 euro. Pentru a decide asupra tranzacției, consiliul de administrație poate dispune efectuarea unei expertize independente, pentru a verifica dacă tranzacția este corectă în raport cu ofertele de același tip existente pe piață."
Același text de lege reglementează la alin.(3) obligativitatea Consiliului de administrație de a informa acționarii, în cadrul primei adunări generale a acționarilor ce urmează încheierii actului juridic, asupra oricărei tranzacții încheiate de întreprinderea publică cu o altă întreprindere publică ori cu autoritatea publică tutelară, dacă tranzacția are o valoare, individual sau într-o serie de tranzacții, de cel puțin echivalentul în lei a 100.000 euro. Pe cale de consecință, rezultă că plafonul tranzacțiilor financiare ce pot fi aprobate de Consiliul de administrație poate fi de până la nivelul pragului de 100.000 euro.

Raportat la SC Parc Industrial SA, Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat prin Hotărârea nr.3/15.08.2005 un plafon al tranzacțiilor financiare de 50.000 lei - ca și competență de aprobare a directorului general, respectiv de 100.000 lei - ca și competență de aprobare a Consiliului de administrație, plafon care nu a mai fost actualizat până în prezent.

Din perspectiva celor mai sus arătate, raportat la textul de lege invocat precum și la evoluția cadrului socio - economic în general, considerăm oportun bunei desfășurări a activității comerciale a societății și necesar, pentru aplicarea unor politici comerciale flexibile, modificarea plafonului de operațiuni financiare ce intră în competența de aprobare a directorului general/consiliul de administrație al societății, după caz, până la nivelul reglementat de OUG nr.109/2011. În acest sens, prin Decizia nr.2/31.07.2012, Consiliul de Administrație a formulat propuneri de actualizare a plafonului de operațiuni financiare, inclusiv de supunere aprobării AGA a vânzării - prin procedura negocierii directe, a terenurilor proprietate privată a SC Parc Industrial SA, la prețul de pornire stabilit prin raport de evaluare, de asemenea aprobat de către AGA.
Menționăm totodată faptul că, aceiași solicitare a fost formulată și de către SC Parc Industrial SA, cu adresa nr.318/07.08.2012.

Prin urmare, pentru considerentele mai sus arătate, propunem Consiliului Județean să acorde d-nei Maria Șerban, reprezentant în AGA la S.C. Parc Industrial Mureș S.A, un mandat special, pentru îndeplinirea sarcinilor menționate în proiectul de act administrativ alăturat, pe care îl supunem spre aprobare.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre