R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 103
din 30 august 2012
pentru aprobarea programului de interes public județean privind spiritul civic și conduita preventivă "Sergiu Ardelean" și a protocolului de parteneriat în vederea implementării acestuia

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.14735/23.08.2012 a Direcției Juridice și Administrație Publică, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În temeiul art.91 alin. (1) lit. "e" și alin. (6) lit. "a", precum și ale art.97 alin. (1) din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă programul de interes public județean privind spiritul civic și conduita preventivă "Sergiu Ardelean" cuprins în Anexa nr.1.
Art.2. Se aprobă încheierea unui parteneriat între Consiliul Județean Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș, Gruparea Mobilă de Jandarmi Mureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii Tîrgu Mureș și Organizația "Salvați Copiii" Mureș pentru implementarea programului menționat la art.1, conform protocolului cuprins în Anexa nr.2.
Art.3. Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.4. Se împuternicește Președintele Consiliului Județean Mureș - domnul Ciprian Dobre, cu semnarea protocolului prevăzut la art.3.
Art.5. Finanțarea activităților din cadrul programului se va asigura din capitolul bugetar 870250, articolul 20.30.30, derularea acestora având loc cu implicarea membrilor Autorității Teritoriale de Ordine Publică Mureș.
Art.6. Prezenta hotărâre se comunică Inspectoratului de Poliție Județean Mureș, Inspectoratului Școlar Județean Mureș, Inspectoratului Județean de Jandarmi Mureș, Grupării Mobile de Jandarmi Mureș, Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii și Organizației "Salvați Copiii" Mureș, Autorității Teritoriale de Ordine Publică Mureș, precum și Direcției Economice din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș, care răspunde de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Ciprian Dobre
Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Juridică și Administrație Publică
Nr.14735/23.08.2011

EXPUNERE DE MOTIVE
pentru aprobarea programului de interes public județean privind spiritul civic și conduita preventivă "Sergiu Ardelean"și a protocolului de parteneriat în vederea implementării acestuia

Pornind de la importanța implicării în problemele de siguranță ale comunității, dar și de la evenimente recente care au atras atenția asupra modului în care înțelegem conduita preventivă și spiritul civic, Consiliul Județean Mureș își propune realizarea unei campanii de informare asupra acestor aspecte, în special a tinerilor din licee, în cadrul unui program de interes public județean.
Activitățile din cadrul programului au ca scop informarea tinerilor referitor la importanța comunicării, la riscurile implicării în acte de violență și, nu în ultimul rând, informarea cu privire la serviciile sociale existente în comunitatea mureșeană. Aceste activități vizează elaborarea și distribuirea de materiale informative privind modul de reacție adecvat în cazul sesizării comiterii de infracțiuni, realizarea unor sesiuni de formare a cadrelor didactice și de informare a elevilor cu privire la comportamentul preventiv și reacția la evenimente, activități la casele de tip familial, organizarea unui concurs de afișe pe tema nonviolenței, activități de mediatizare - distribuire fluturași, difuzare spoturi și participare la emisiuni radio-TV.
Atingerea acestui obiectiv se poate realiza doar prin antrenarea în derularea campaniei a unor instituții implicate în acțiuni de prevenire a fenomenului infracțional, respectiv Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș, Gruparea Mobilă de Jandarmi Mureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, dar și a unor organizații neguvernamentale, precum Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii și Organizația "Salvați Copiii" Mureș, care să încheie un parteneriat în acest scop.
În cadrul acestui parteneriat, ca responsabilități specifice asumate, Consiliul Județean Mureș va asigura resursele financiare ale campaniei, al cărei buget total este de 18.339 lei și va pune la dispoziție, cu titlu gratuit, sediul Centrului de Perfecționare pentru Personalul din Administrația Publică, în vederea desfășurării sesiunilor de formare a cadrelor didactice
Față de prevederile art.91 alin.(1) lit. "e" coroborate cu cele ale alin.(6) lit. "a" din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, potrivit cărora, în exercitarea atribuțiilor privind cooperarea interinstituțională, consiliile județene pot încheia convenții de colaborare cu alte persoane juridice, în vederea finanțării și realizării unor acțiuni comune, propunem aprobarea programului de interes județean privind spiritul civic și conduita preventivă, precum și a protocolului de parteneriat între Consiliul Județean Mureș, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Inspectoratul Județean de Jandarmi Mureș, Gruparea Mobilă de Jandarmi Mureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Institutul Est European de Sănătate a Reproducerii și Organizația "Salvați Copiii" Mureș conform proiectului de hotărâre alăturat.

 

PREȘEDINTE,
CIPRIAN DOBRE