R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 66
din 31 mai 2012
pentru aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș și Asociația "Microregiunea Valea Nirajului" din Miercurea Nirajului, în vederea susținerii realizării proiectului "Viitor în trecut: Inventarierea și valorizarea patrimoniului arhitectural țărănesc pe Valea Nirajului"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 9801/30.05.2012 a Direcției Economice pentru aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația "Microregiunea Valea Nirajului" din Miercurea Nirajului, în vederea susținerii realizării proiectului "Viitor în trecut: Inventarierea și valorizarea patrimoniului arhitectural țărănesc pe Valea Nirajului", precum și avizele comisiilor de specialitate,
În exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 91, alin.(1) lit."e" și alin.(6) lit."a", coroborate cu cele ale art. 97, alin.(1) din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
Ținând seama de prevederile art.43, alin.(8) și (10) din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Consiliului Județean Mureș aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr.116/2006,

hotărăște:

Art.1. (1) Se aprobă cooperarea dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația "Microregiunea Valea Nirajului" din Tîrgu-Mureș, în vederea realizării proiectului "Viitor în trecut: Inventarierea și valorizarea patrimoniului arhitectural țărănesc pe Valea Nirajului," în condițiile Convenției de cooperare cuprinsă în anexa nr.1.
(2) Se aprobă conținutul Declarației de parteneriat, conform anexei nr.2.
Art.2. Se împuternicește doamna Lokodi Edita Emőke, președintele Consiliului Județean Mureș, cu semnarea actelor juridice prevăzute la art.1.
Art.3. Anexele 1 și 2 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.4. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean Mureș și Asociației "Microregiunea Valea Nirajului" din Miercurea Nirajului, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
 Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr. 9801/30.05.2012

EXPUNERE DE MOTIVE
pentru aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș și Asociația "Microregiunea Valea Nirajului" din Miercurea Nirajului, în vederea susținerii realizării proiectului "Viitor în trecut: Inventarierea și valorizarea patrimoniului arhitectural țărănesc pe Valea Nirajului"

Asociația "Microregiunea Valea Nirajului", prin adresele cu nr. 9318/23.05.2012, respectiv 9437/24.05.2012, solicită sprijinul Consiliului Județean Mureș în realizarea proiectului "Viitor în trecut: Inventarierea și valorizarea patrimoniului arhitectural țărănesc pe Valea Nirajului", proiect care va fi evaluat în perioada 06.06.2012-05.07.2012 de către Administrația Fondului Cultural Național.
Pentru realizarea și implementarea proiectului menționat, Asociația "Microregiunea Valea Nirajului" în parteneriat cu Asociația de Prietenie Hodos-Venerque din comuna Hodoșa, Fundația "Transilvania Trust" din Cluj-Napoca, Centrul pentru Cultura Tradițională și Educație Artistică Mureș și Asociația "Orszagepito Kos Karoly Egyesules" din Sfântu-Gheorghe, s-au angajat, printre altele, în activități concrete care au ca scop păstrarea si promovarea moștenirii culturale imateriale și materiale, respectiv a patrimoniului arhitectural din Microregiunea Văii Nirajului.
In anul 2011, Asociația a inițiat și a implementat cu succes un proiect de inventariere a patrimoniului arhitectural tradițional țărănesc din cele patru sate aparținătoare comunei Hodoșa, iar în anul 2012, își propune să continue activitatea la o scară mai mare, conlucrând cu organizațiile, mai sus menționate, valorificând din experiența lor, capitalul relațional precum și capacitatea organizatorică dobândite.
Activitatea va demara prin mobilizarea și organizarea unor grupuri de tineri din localitățile care reprezintă obiectul studiului-pilot pe teren, cu participarea acestora la activitatea de inventariere coordonată de Fundația "Transilvania Trust" care este activă în toate domeniile de protecție a patrimoniului: culegere de date și inventariere, documentare, conservare, restaurare, reabilitare și întreținere, precum și în domeniul cercetării științifice.
În sprijinul acestora se vor implica Centrul pentru Cultura Tradițională și Educație Artistică Mureș și Asociația "Orszagepito Kos Karoly Egyesules" care vor asigura asistență și consiliere în formularea recomandărilor privind măsurile ce trebuie luate pentru conservarea patrimoniului arhitectural tradițional țărănesc, împărtășind din experiența acumulată în timp.
În asigurarea funcționării proiectului menționat, Asociația "Microregiunea Valea Nirajului" solicită susținerea Consiliului Județean Mureș pentru sprijin logistic - baze de date, asistență organizare activități, utilizare siglă, având în vedere că Asociația Valea Nirajului are ca membri 13 unități administrativ-teritoriale (un total de 66 de localități), 12 comune și orașul Miercurea Nirajului.
Având în vedere potențialul acestui proiect, tema si obiectivele privind inventarierea patrimoniului arhitectural țărănesc tradițional aflat pe teritoriul Microregiunii Miercurea Nirajului, activate care vine în sprijinul dezvoltării infrastructurii zonale și a agroturismului, propunem implicarea Consiliului Județean la realizarea acestui proiect, prin punerea la dispoziția organizatorilor, bazele de date necesare, utilizarea siglei și asigurarea sprijinului în organizarea de activități.

 

DIRECTOR ECONOMIC
Bartha Iosif

 

VĂZUT
VICEPREȘEDINTE
Szabó Arpád