R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA Nr. 53
din 26 aprilie 2012
pentru aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș și Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar, în vederea organizării Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE

Consiliul Județean Mureș,
Văzând solicitarea formulată de Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar prin adresa cu nr. 7/26.03.2012, expunerea de motive nr.7330/20.04.2012 a Direcției Economice, precum și avizul comisiilor de specialitate,
În exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 91 alin.(1) lit."e" coroborate cu cele ale alin.(6) lit."a" din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În temeiul art.97 alin.(1) din Legea 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă cooperarea Consiliului Județean Mureș cu Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar în vederea organizării Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, potrivit Convenției de cooperare cuprinsă în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicește Președintele Consiliului Județean Mureș, doamna Lokodi Edita Emőke, cu semnarea convenției prevăzute la art.1.
Art.3. De aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri răspunde Direcția Economică și Muzeul Județean Mureș.
Art.4. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice, Muzeului Județean Mureș și Uniunii Democratice a Tineretului Maghiar Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
 Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
DIRECȚIA ECONOMICĂ
Nr.7330/20.04.2012
Dosar VE/4

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre pentru aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș și Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar, în vederea organizării Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE

Uniunea Democratică a Tineretului Maghiar Mureș prin adresa cu nr.07/26.03.2012 a solicitat Consiliului Județean Mureș sprijinul pentru desfășurarea celei de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, care va avea loc la Tîrgu-Mureș, perioada 07-11.11.2012.
Din edițiile anterioare desfășurate s-au desprins apreciate acțiuni educative și critici valoroase pentru nivelul de prezentare în domeniu, dar și pentru capacitatea de organizare a Festivalului, lansat în 1993, care a devenit un forum pentru creații de filme recente ale realizatorilor din întreaga lume, dar mai ales ale celor din Europa de Est. Scopul festivalului este realizarea unei confruntări amicale, generatoare de valori, cu prilejul căreia tinerii regizori din România și din cele peste 60 de țări participante, să își măsoare talentul și cunoștințele într-o competiție internațională, traversând hotare spirituale, culturale și geografice. Astfel, ca și anul trecut, pentru preselecție sunt așteptate peste peste 700 de filme din 60 de țări: Afganistan, Argentina, Armenia, Australia, Austria, Bangladesh, Belarus, Belgia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Columbia, Coreea de Sud, Croația, Cuba, Danemarca, Egipt, Elveția, Estonia, Filipine, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Hong Kong, India, Irak, Iran, Irlanda, Islanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Kirgizistan, Letonia, Liban, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Mexic, Republica Moldova, Norvegia, Olanda, Teritoriile Palestine, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, SUA, Suedia, Taiwan, Turcia, Ucraina, Uganda, Ungaria, Venezuela sau Zambia.
Festivalul conferă loc și altor manifestări culturale adiacente: concerte, recitaluri, expoziții, video-instalații și alte programe complementare cu prezentare de selecții din cele mai bune filme ale festivalurilor de acest gen din Europa și din cele mai reușite creații ale studenților de la diferite facultăți cinematografice din țară și de peste hotare (se proiectează peste 150 de filme).
Având în vedere semnificația acestei manifestări dobândite din succesul celor nouăsprezece ediții anterioare ale Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj ALTER-NATIVE, care și-au subliniat viabilitatea prin activitățile desfășurate și vizibilitate, (forum pentru creații de filme recente ale realizatorilor din întreaga lume), dar și prin posibilitatea de promovare a României, a patrimoniului cultural și a potențialului turistic oferit de județul Mureș, datorate publicului participant, numeros în această perioadă, propunem implicarea Consiliului Județean la realizarea acestui eveniment cultural, prin punerea la dispoziția organizatorilor, cu titlul gratuit, a Sălii Mari, Sălii Mici și a holului Palatului Culturii pe toată perioada de desfășurare a festivalului, fără a limita sau interzice accesul vizitatorilor la obiectivele din Palatul Culturii.
În acest sens, față de prevederile art.91, alin.(1), lit."e" coroborate cu ale alin.(6) lit."a" din Legea nr. 215/ 2001 privind administrația publică locală, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora, în exercitarea atribuțiilor privind cooperarea instituțională, consiliul județean poate încheia convenții de cooperare cu alte convenții juridice, inclusiv cu parteneri din societatea civilă, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, propunem aprobarea cooperării cu UDTM, conform proiectului de hotărâre alăturat.

 

DIRECTOR ECONOMIC
Bartha Iosif

 

VICEPREȘEDINTE
Szabó Árpád