R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 42
din 29 martie 2012
pentru aprobarea cooperării între Consiliul Județean Mureș și Asociația "Rotaract Club Téka" din Tîrgu-Mureș, în vederea organizării Concursului intercultural privind cunoștințele despre istoria, cultura și diversitatea interetnică a orașului Tîrgu-Mureș - concurs destinat liceenilor

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.5170/23.03.2012 a Direcției Economice pentru aprobarea cooperării dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația "Rotaract Club Téka" din Tîrgu-Mureș, în vederea organizării Concursului intercultural privind cunoștințele despre istoria, cultura și diversitatea interetnică a orașului Tîrgu-Mureș - concurs destinat liceenilor, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În temeiul prevederilor art. 91, alin.(6), litera "a" și ale art. 97, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă cooperarea dintre Consiliul Județean Mureș și Asociația "Rotaract Club Téka" din Tîrgu-Mureș, în vederea organizării Concursului intercultural privind cunoștințele despre istoria, cultura și diversitatea interetnică a orașului Tîrgu-Mureș - concurs destinat liceenilor, în condițiile prevăzute în convenția cuprinsă în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicește doamna Lokodi Edita Emőke, președintele Consiliului Județean Mureș, cu semnarea actului prevăzut la art.1.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean Mureș, Muzeului Județean Mureș, Bibliotecii Județene Mureș și Asociației "Rotaract Club Téka" din Tîrgu-Mureș, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
 Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr. 5170/23.03.2012

EXPUNERE DE MOTIVE
pentru aprobarea cooperării dintre Consiliului Județean Mureș și Asociația "Rotaract Club Téka" din Tîrgu-Mureș, în vederea organizării Concursului intercultural privind cunoștințele despre istoria, cultura și diversitatea interetnică a orașului Tîrgu-Mureș - concurs destinat liceenilor

Asociația "Rotaract Club Téka" din Tîrgu-Mureș intenționează să depună un proiect de finanțare la Secretariatul General al Guvernului, Departamentul pentru Relații Interetnice, în vederea organizării unui concurs intercultural privind cunoștințele despre istoria, cultura și diversitatea interetnică a orașului Tîrgu-Mureș. Concursul este destinat liceenilor și se va desfășura în Tîrgu-Mureș, în perioada 01-06.10.2012. Competiția menționată vizează elevii din clasele IX-XII de naționalitate română, maghiară și rromă care vor avea spre analiză, în întregime sau doar din exterior, Biblioteca Județeană incluzând și Secția Teleki, Palatul Administrativ (Turnul cu Ceas), Muzeul Județean Mureș (cu cele 6 puncte vizitabile - Palatul Culturii, Turnul Palatului Administrativ, Secția de Artă, Secția de Arheologie, Secția Etnografie și Artă Populară, Secția Științe ale Naturii) și alte clădiri reprezentative pentru oraș.
Astfel, pentru probele stabilite, în data de 06.10.2012, între orele 09.00-13.00, fiecare locație menționată va avea porțile deschise pentru publicul larg care va fi întâmpinat de echipele de elevi care au promovat locațiile date și s-au pregătit timp de o săptămână pentru prezentarea și evaluarea acestora, cu specialiștii ai Muzeului Județean Mureș.
Etapele concursului presupun și prezentarea activității unei personalități care a jucat un rol important în viața orașului, întrebări și prezentări creative (prin descriere, prin înregistrare foto/video) ale statuilor sau piețelor târgumureșene, evidențiind funcția acestora în trecut și/sau în prezent - punctajul va fi acordat de către o echipă de specialiști formată din istorici și istorici de artă. Ultima probă, din 27 octombrie, constă într-un concurs organizat pentru primele cinci echipe finaliste, acțiune încheiată cu festivitatea de premiere (cărți, abonamente la teatru și concertele Filarmonicii, o excursie la Bruxelles), o expoziție de fotografie despre trecutul orașului, dans autentic și alte momente festive, organizate în Sala Mare a Palatului Culturii, în data de 27.10.2012, în intervalul orar 11.00-14.00.
Potrivit prevederilor Legii nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată , cu modificările ulterioare, consiliile județene pot încheia convenții de cooperare cu persoane juridice române sau străine, cu organizații neguvernamentale și cu alți parteneri sociali, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public județean.
Având în vedere posibilitatea de promovare a patrimoniului cultural și a potențialului turistic al județului în rândul tinerilor români, maghiari, rromi și nu numai, oferită prin organizarea Concursului intercultural privind cunoștințele despre istoria, cultura și diversitatea interetnică a orașului Tîrgu-Mureș, propunem participarea Consiliului Județean la realizarea acestui eveniment cultural.
În acest sens, supunem aprobării proiectul de hotărâre alăturat și convenția de cooperare care face parte integrantă din acesta.

 

DIRECTOR ECONOMIC
Bartha Iosif
 

VĂZUT
VICEPREȘEDINTE
Szabó Arpád