R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 33
din 29 martie 2012
privind trecerea din domeniul public al județului Mureș în domeniul privat al acestuia a podului situat în localitatea Viișoara la km 11+746 pe drumul județean DJ 142 C

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.5477 din 28.03.2012 a Direcției Dezvoltare Regională,
Urmând procedura reglementată de prevederile art. 43 alin. (8) și (10) din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Județean Mureș, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean Mureș nr. 116/2006,
Având în vedere prevederile art.10, alin.(2) din Legea nr.213/1998 privind bunurile proprietate publică, precum și prevederile O.G. nr.112/2000,
În temeiul prevederilor art. 91 alin (1) lit. "c", și art 97 alin. (1), din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1.(1) Se aprobă trecerea din domeniul public al județului Mureș în domeniul privat al acestuia a podului situat în localitatea Viișoara la km 11+746 pe drumul județean DJ 142 C, în vederea scoaterii din funcțiune și demolării acestuia în scopul eliberării amplasamentului pentru construirea unui nou pod.
(2) Elementele de indentificare ale podului trecut în domeniul privat al județului Mureș conform alin. (1) sunt cuprinse în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(3) Direcția Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte va îndeplini toate procedurile legale în vederea desființării construcției menționate la alin. (1).
Art.2. Prezenta hotărâre constituie și acord al proprietarului în vederea demolării, în sensul prevederilor Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte, Direcției Economice și Direcției de Amenajare a Teritoriului și Urbanism.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
 Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Implementare Proiecte
Nr. 5477/ 28.03.2012

Expunere de motive
privind trecerea din domeniul public al județului Mureș în domeniul privat al acestuia a podului situat în localitatea Viișoara la km 11+746 pe drumul județean DJ 142 C

În cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale, Domeniul de intervenție, 2.1 Reabilitarea și modernizarea rețelei de drumuri județene, străzi urbane - inclusiv construcția/ reabilitarea șoselelor de centură, Consiliul Județean Mureș este Beneficiarul Contractului de finanțare nerambursabilă nr. 30 / 20.02.2009 - cod SMIS 1242, având ca obiect proiectul "Reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ142C".

Lucrarea care face obiectul Contractului de finanțare, vizează reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 142C, între kilometrii 6+150 - 26+650, pe teritoriul comunelor Viișoara, Zagăr și Coroisînmartin, precum și reabilitarea a șapte poduri pe porțiunea de drum respectivă.
Lucrările la podul peste pârâul Domald, situat în localitatea Viișoara, la kilometrul 11+776 au fost începute în luna iulie 2011, Conform graficului de execuție propus de Antreprenor. În cursul anului 2011 s-a constatat începerea unei tasări la culeea din partea stângă, care a condus la fisurarea căii de rulare, făcându-l impracticabil pentru traficul auto. Pentru stabilirea cauzelor tasării a fost întocmită Expertiza tehnică. Conform expertizei, cauzele producerii acestui eveniment au fost afuierea (eroziune laterală în malul friabil al unui râu, urmată de o prăbușire) de peste 1 metru a talvegului (linie care unește punctele de maximă adâncime ale unei ape curgătoare) din apropierea malului datorată caracteristicilor geotehnice ale solului. La aceasta s-a adăugat lipsa consolidări albiei podului construit în 1967, ceea ce a permis pătrunderea apei sub fundația existentă și ca atare tasarea și rotirea culeii. Concluzia expertizei a arătat că starea tehnică a podului nu mai asigură condiții minime de siguranță a circulației, fiind necesară demolarea acestuia și construirea unui pod nou.
Pentru a putea demola podul în cauză este nevoie de trecerea din domeniul public al județului în domeniul privat al acestuia.
Având în vedere motivele prezentate mai sus, supunem spre analiza și aprobare, proiectul de hotarâre alaturat.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
 DIRECTOR EXECUTIV
Bățaga Valer