R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 176
din 16 decembrie 2010
privind aprobarea cofinanțării proiectului "Extindere pistă de decolare-aterizare și platformă de operare pentru aeronave, inclusiv instalații aferente și modernizarea instalațiilor de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare CAT II OACI la Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 19.900 din 15 decembrie 2010 a Direcției Economice, precum și avizul comisiei de specialitate,
În conformitate cu prevederile cuprinse în "Ghidul solicitantului" pentru Programul Operațional Sectorial Transport - Axa prioritară 2 - Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport înafara axelor prioritare TEN-T, în scopul dezvoltării unui sistem național durabil de transport, Domeniul major de intervenție 2.4 - Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian, elaborat de Autoritatea de Management pentru POS-Transport, în corelare cu prevederile POS-Transport 2007 - 2013 și cu normele legislației comunitare și naționale privind asistența nerambursabilă acordată României prin instrumente structurale,
În temeiul prevederilor art. 91, alin. (1) lit. b) și d), alin. (3) lit. d) și alin. (5) lit. a) pct. 13 și al art. 97 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art. 1. (1) Se aprobă inițierea procedurilor și depunerea proiectului "Extindere pistă de decolare-aterizare și platformă de operare pentru aeronave, inclusiv instalații aferente și modernizarea instalațiilor de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare CAT II OACI, la Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș", spre finanțare în cadrul Programului Operațional Sectorial - Transport, Axa prioritară 2 - Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii naționale de transport înafara axelor prioritare TEN-T, în scopul dezvoltării unui sistem național durabil de transport, Domeniul major de intervenție 2.4 - Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian.
(2) Valoarea totală a proiectului este de 38.910,10 mii euro, respectiv 167.021,17 mii lei (la cursul de schimb BNR din data de 30.11.2010 1 Euro = 4,293 lei), din care:
- 31.379,03 mii euro, respectiv 134.694,49 mii lei - costuri eligibile
- 7.532,07 mii euro, respectiv 32.326,68 mii lei - costuri neeligibile, reprezentând valoarea TVA aferentă costurilor eligibile.
Art. 2. (1) Se aprobă cofinanțarea proiectului " Extindere pistă de decolare-aterizare și platformă de operare pentru aeronave, inclusiv instalații aferente și modernizarea instalațiilor de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare CAT II OACI, la Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș ", de către Consiliul Județean Mureș, cu suma de 8.159,65 mii euro (35.020,57 mii lei), din care:
- 627,58 mii euro (2.693,89 mii lei) - contribuția de 2 % a județului Mureș la finanțarea costurilor eligibile;
- 7.532,07 mii euro (32.326,68 mii lei) - TVA aferentă costurilor eligibile.
(2) Consiliul Județean Mureș va recupera ulterior de la Bugetul de stat cota-parte aferentă cheltuielilor eligibile în condițiile legii.
Art. 3. Pentru întocmirea și depunerea cererii de finanțare prin POS-T răspunde conducerea R.A. Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr. 19.900/ 15.12.2010
Dosar VI/A1

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind aprobarea cofinanțării proiectului "Extindere pistă decolare aterizare și platformă de operare pentru aeronave, inclusiv instalații aferente și modernizarea instalațiilor de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare categoriei a-II-a OACI, la Aeroportul Transilvania Tîrgu-Mureș"

Având la bază Planul Național de Dezvoltare și Planul Regional de Dezvoltare al Regiunii Centru, Consiliul Județean Mureș a elaborat Programul de dezvoltare a județului Mureș pe perioada 2007 - 2013, document important atât pentru dezvoltarea economico-socială armonioasă a județului, cât și pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană. Programul stabilește prioritățile și domeniile de intervenție, la nivelul județului, în sensul dezvoltării lui, dezvoltarea economică durabilă având ca suport, printre altele, o buna infrastructura de transport pentru a deservi toate sectoarele economice, pentru a facilita accesul și comunicațiile în județ. Pentru facilitarea schimburilor comerciale, cu implicații directe asupra atragerii investitorilor străini și pentru punerea în valoare a obiectivelor turistice din județ, se are în vedere asigurarea accesibilității la rețeaua aeriana, feroviara și rutiera, ceea ce implică și dezvoltarea și modernizarea Aeroportului Transilvania Tîrgu Mureș. În acest sens, Programul prevede acordarea susținerii financiare pentru realizarea unor lucrări de investiții inclusiv în sfera infrastructurii de transport.
Având în vedere contextul național actual, există oportunitatea atragerii unor fonduri suficiente pentru finanțarea realizării acestor investiții, prin Programul Operațional Sectorial - Transport, Axa Prioritară 2- Modernizarea și dezvoltarea înfrastructurii naționale de transport înafara axelor prioritare TEN-T, în scopul dezvoltării unui sistem național durabil de transport, Domeniul major de intervenție 2.4 - Modernizarea și dezvoltarea infrastructurii de transport aerian.

Pentru a întocmi cererea de finanțare prin programul mai sus menționat, RA Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș, prin adresa nr. 5297 din 14.10.2010, a solicitat sprijinul Consiliului Județean Mureș, în obținerea documentelor necesare susținerii eligibilității, atât a solicitantului, cât și a proiectului.
Prin adresa nr. 6313 din 08.12.2010, RA Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș a înaintat Studiul de fezabilitate aferent lucrării de extindere a infrastructurii aeroportului, proiect pentru care se va accesa finanțarea POS-T.
Studiul se referă la extinderea pistei de decolare aterizare la o lungime de 3.600 m, a platformei de operare pentru aeronave spre est și spre vest, extinderea platformei de îmbarcare-debarcare și a căilor de rulare, precum și a instalațiilor aferente acestora.
Prin adresa nr. 6345 din 10.12.2010, RA Aeroportul Transilvania Tîrgu Mureș a transmis planul financiar al proiectului și structura contribuției județului Mureș la finanțarea proiectului, elaborate de firma de consultanță S.C "FM MANAGEMENT CONSULTANCY" S.R.L. București, firma contractată pentru întocmirea documentației de finanțare POS-T.
Valoarea totală a proiectului este de 38.910,10 mii Euro, respectiv 167.021,17 mii lei, (la cursul de schimb BNR din data de 30.11.2010, adică 1 euro = 4,293 lei), din care:
- 31.379,03 mii euro, respectiv 134.694,49 mii lei - costuri eligibile
- 7.532,07 mii euro, respectiv 32.326,68 mii lei - costuri neeligibile, reprezentând valoarea TVA aferentă costurilor eligibile.
Consiliul Județean Mureș va participa la cofinanțarea proiectului cu suma totală de 8.159.65 mii euro, respectiv 35.020,57 mii lei, din care:
- 627,58 mii euro, respectiv 2.693,89 mii lei - reprezentând contribuția de 2 % a județului Mureș la finanțarea costurilor eligibile ale proiectului;
- 7.532,07 mii euro, respectiv 32.326,68 mii lei - reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă costurilor eligibile ale proiectului.

Față de cele prezentate, se propune aprobarea cofinanțării de către Consiliul Județean Mureș, a execuției lucrării "Extindere pistă decolare aterizare și platformă de operare pentru aeronave, inclusiv instalații aferente și modernizarea instalațiilor de balizaj pentru apropiere de precizie corespunzătoare categoriei a-II-a OACI", în condițiile aprobării cererii de finanțare POS-T.

 

Director executiv,
Bartha Iosif

  Văzut
VICEPREȘEDINTE,
Szabó Árpád