R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 142
din 30 septembrie 2010
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției aferente lucrărilor rămase de executat "Restaurare clădire - secția de artă și Galeria Ion Vlasiu"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 14357/20.IX.2010 a Direcției Tehnice privind investiția "Restaurare clădire - secția de artă și Galeria Ion Vlasiu", precum și avizele comisiilor de specialitate,
Potrivit prevederii art.44 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art.97 alin (1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai investiției aferente lucrărilor rămase de executat " Restaurare clădire - secția de artă și Galeria Ion Vlasiu", în valoarea totală de 1.783.124,0 lei din care C+M: 1.582.813,0 lei, echivalent cu 420.072,0 euro din care C+M: 372.883,0 euro (1 euro =4,2448 lei, la data de 18.06.2010 ), conform devizului general cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Pentru realizarea investiției răspunde Biblioteca Județeană Mureș, cu asistența direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr. 14.357/20.IX.2010
Dosar nr.VIIC/3

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției aferente lucrărilor rămase de executat "Restaurare clădire, secția de artă și Galeria Ion Vlasiu"

În conformitate cu programul de includere a instituțiilor de cultură în circuitul turistic al orașului și al județului și pentru punerea în evidență a valorilor din patrimoniul Bibliotecii Teleki și a Galeriei Ion Vlasiu, este nevoie de extinderea și diversificarea activităților desfășurate în clădire, asigurând condiții optime de lucru și de păstrare a obiectelor din dotare .
Clădirea, construită între anii 1799-1802, în stil baroc, este monument istoric și găzduiește pe lângă Biblioteca Teleki și Galeria Ion Vlasiu, din colecție făcând parte și picturi care necesită condiții speciale de păstrare.
În vederea realizării obiectivelor culturale propuse pentru următorii ani și pentru asigurarea unor condiții mai bune de depozitare a cărților foarte valoroase din dotarea Bibliotecii Teleki și a lucrărilor de artă, precum și asigurarea unor condiții corespunzătoare de lucru și studiere, Biblioteca Județeană consideră necesară reabilitarea și modernizarea întregii clădiri. Clădirea ultima dată a fost reparată în anul 1962, astfel este nevoie de reparații interioare și exterioare ample, precum și modernizarea instalației electrice interioare în întreaga clădire, acesta fiind veche, uzată fizic și moral.
În anul 2004 SC PROIECT SA a întocmit proiectul "Restaurare clădire - secția de artă și Galeria Ion Vlasiu, Tîrgu Mureș, județul Mureș" pentru restaurarea clădirii în care funcționează Biblioteca Teleki.
În acest proiect s-a prevăzut consolidarea fundației, realizarea unui drenaj în jurul clădirii pentru eliminarea igrasiei din pereți, amenajarea unor grupuri sanitare la parter și etaj, refacerea continuității zidăriei prin întrețeseri simple, înlocuirea tencuielii cu mortar de ciment cu mortar din var și nisip la pereții care prezintă igrasie, reparații la șarpanta din lemn, prin înlocuirea unor elemente de rezistență, reparații la învelitoare, reparații la jgheaburi și burlane, reparații la tâmplăria de lemn, restaurarea porții de intrare, refacerea gamei cromatice a fațadelor în urma cercetărilor de parament, repararea brâurilor, ancadramentelor la ferestre, a pilaștrilor, desființarea conductelor de gaz și a contoarelor de gaz după realizarea instalației de încălzire centrală, înlocuirea rețelelor tehnico-edilitare, dotarea clădirii cu instalații de protecție, alarmă, aer condiționat.
Valoarea totală a investiției, conform studiului de fezabilitate, era de 826 555,4 lei din care C+M: 721 750,2 lei (în prețuri dec.2004).
În perioada 2004-2009 s-au executat o parte din aceste lucrări, cum ar fi: drenarea apei în jurul clădirii, realizarea hidroizolației verticale și orizontale a pereților pentru eliminarea igrasiei din aceștia, îndepărtarea tencuielilor cu mortar de ciment și retencuirea cu mortar din var și nisip, amenajarea pivniței prin realizarea unei pardoseli de cărămidă, îndepărtarea tencuielilor vechi lăsând aparent cărămizile din care sunt realizate pereții respectiv bolțile planșeului și reparând rosturile dintre cărămizi, realizarea a două grupuri sanitare noi pentru vizitatori și angajați, precum și reparații, ignifugare la acoperiș.
Tot în anul 2007 s-a realizat proiectul tehnic pentru realizarea instalației de încălzire centrală, cu centrală termică proprie (pentru aripa Wesselényi - aripa stângă a clădirii), schimbarea instalației electrice interioare în întreaga clădire, precum și reabilitarea unei părți din instalația interioară de alimentare cu apă și canal.
În acest an beneficiarul a reactualizat proiectul întocmit în 2007 pentru restaurarea clădirii, pentru aducerea la zi a valorii investiției.
Se vor păstra lucrările cuprinse în proiectul inițial, care nu au fost executate în perioada 2004-2009, adăugând lucrările necuprinse, dar care sunt necesare pentru restaurarea integrală a clădirii.
Pentru a recăpăta frumusețea ei originală și calitățile arhitecturale artistice și structurale ale spațiilor, pentru a respecta caracterul de monument istoric al clădirii, lucrările de restaurare și conservare se vor executa respectând următoarele principii:
- intervenții minimale menținând concepția structurală originală;
- conservarea materialului original;
- folosirea materialelor compatibile cu cele originale;
- folosirea unor metode de intervenție și de execuție tradiționale, specifice perioadei în care a fost construită clădirea;
Astfel, respectând principiile de bază mai sus enumerate, se vor executa:
- desfacerea, completarea, repararea, șlefuirea și lăcuirea respectiv ceruirea parchetului sau realizarea pardoselilor noi de parchet prin înlocuirea celor vechi; montare pervaz la pardoseala de parchet unde lipsește;
- înlocuire de tencuieli interioare și exterioare la pereți, planșee;
- revizuirea jgheaburilor și burlanelor la aripa dreaptă ;
- zugrăveli interioare și exterioare;
- ventilația subsolului;
- demolare sobe de teracotă și remontarea celor originale;
- confecționarea, repararea sau înlocuirea ușilor și ferestrelor deteriorate din lemn, cu uși și ferestre noi, folosind ca model cele originale inclusiv cele aferente subsolului din aripa stângă;
- vopsitorii la tâmplăria de lemn (uși, ferestre, obloane interioare), uși și gratii metalice;
- confecționare, respectiv reparații la zăvoare și alte piese metalice la uși și ferestre;
- îndepărtarea pieselor metalice prinse de pereți, pardoseală și planșeu care nu mai vor fi utilizate;
- curățirea și restaurarea vopsitoriilor aurite la triglife;
- reparații scară din lemn;
- restaurarea și curățirea pieselor de piatră (ramă de ușă);
- realizarea instalației de semnalizare și alarmare ( antiefracție - PSI ) ;
- finalizarea modernizării instalației electrice ( 4 încăperi de la etaj )
- dotarea grupurilor sanitare cu încălzitoare de apă;
- refacerea instalațiilor sanitare în atelierul de restaurare și grupul sanitar et 1, secția de arte ;
- amenajarea curții interioare;.

Valoarea totală cu TVA a investiției aferente lucrărilor rămase de executat (conform proiectului tehnic actualizat) este de 1 783 124 lei din care C+M: 1 582 813 lei, echivalent cu 420 072 euro, din care C+M: 372 883 euro (1 euro =4,2448 lei, la data de 18.06.2010 ).
Față de cele prezentate se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Restaurare clădire, secția de artă și Galeria Ion Vlasiu"

 

VICEPREȘEDINTE
Ioan Cristian Chirteș

 

DIRECTOR EXECUTIV
Márton Katalin