R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 99
din 24 iunie 2010
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Montare ascensor și amenajări interioare" la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.9237/21.VI.2010 a Direcției Tehnice Drumuri, Poduri Județene și Investiții privind investiția "Montare ascensor și amenajări interioare" la Palatul Culturii, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Potrivit prevederii art.44 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art.97 alin (1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai investiției "Montare ascensor și amenajări interioare" la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, valoarea totală a investiției cu TVA fiind 490.447 lei, echivalent cu 116.275 Euro, din care C+M: 188.615 lei, echivalent cu 44.717 Euro (1 Euro=4,2180 lei, curs BNR la data de 07.06.2010), conform devizului general cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Pentru realizarea investiției răspunde Administrația Palatului Culturii cu asistența direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr. 9237/21.VI.2010
Dosar nr.VII/C3

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Montare ascensor și amenajări interioare" la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș

Palatul Culturii, este monument istoric, figurează pe lista monumentelor istorice din județul Mureș la poziția 304 MS-II-m-A-15503 și a fost construit între anii 1911-1913 în stil secession, având regimul de înălțime: S+P+3E, și are suprafață desfășurată de 15.325 mp.
Acesta este renumit datorită basoreliefurilor care domină frontispiciul, a acoperișului din majolică de Zsolna, a frescelor, sălilor de spectacole, a sălii cu oglinzi, a vitraliilor cu care este ornată clădirea.
Utilități: construcția este dotată cu instalație de energie electrică, instalații de apă-canal, gaz, instalație de încălzire centrală, instalație de aer condiționat și instalație de supraveghere interioară.
Aripa din partea stângă a Palatului Culturii, cea care găzduiește Biblioteca Județeană, se continuă cu o aripă distinctă racordată prin intermediul unei case de scară spectaculoasă. Această casă de scară are corespondențe orizontale, la nivel, cu fiecare etaj al palatului, mai precis cu casa de scară monumentală stângă.
Administrația Palatului Culturii, luând în considerare normele naționale și europene cu privire la oferirea posibilității de acces în clădiri și imposibilitatea persoanelor cu dizabilități locomotorii de a vizita Palatul Culturii și a accesului la Biblioteca Județeană, dorește ameliorarea disfuncționalității circulatorii pe orizontală prin montarea unui ascensor în acest loc, împreună cu lucrările de amenajări interioare, care presupun lucrări de demontare - montare balustrade, recondiționare balustrade și confecționarea și montarea unor elemente de decor seccesion.
În golul central al scării, suficient de larg, este locul unde se poate monta un ascensor de persoane pentru ca acestă clădire publică, cu funcțiuni de interes larg, civil sau turistic,să fie îmbunătățită conform normelor europene.

În studiul de fezabilitate elaborat, proiectantul a prezentat două variante de realizare a investiției:

Varianta I
În această variantă se presupune realizarea integrală a investiției, adică montarea unui ascensor și amenajări interioare realizate în urma montării ascensorului.
Această variantă presupune următoarele activități principale:
- Montare ascensor: amenajare fundație pentru instalația ascensorului, construcția turnului de structură din oțel pentru calea de rulare, închiderea puțului ascensorului cu pereți de sticlă, achiziționare și montare ascensor
- Amenajări interioare de adaptare a clădirii și de ambientare: demontare balustradă, recondiționare balustradă, montare balustradă, confecționare și montare elemente de decor seccesion
Această variantă presupune o investiție în valoare totală cu TVA de 490.447 lei, echivalent cu 116.275 Euro, din care C+M: 188.615 lei, echivalent cu 44.717 Euro. (1 Euro=4,2180 lei, curs BNR la data de 07.06.2010)

Varianta II
În această variantă se presupune realizarea parțială a investiției, adică montarea unui ascensor fără partea de amenajări interioare realizate în urma montării ascensorului.
Această variantă presupune următoarele activități principale:
- Montare ascensor: amenajare fundație pentru instalația ascensorului, construcția turnului de structură de oțel pentru calea de rulare, închiderea puțului ascensorului cu pereți de sticlă, achiziționare și montare ascensor.
Elementele de amenajări interioare eliminate din proiect se vor deteriora în timp, ceea ce va duce la necesitatea unei noi intervenții cu un cost mai ridicat datorită deteriorării avansate. Totodată, elementele eliminate din proiect (balustrade) reprezintă și un element de siguranță pentru persoanele care accesează nivelurile superioare ale clădirii cu ajutorul scărilor.
Această variantă presupune o investiție în valoare totală cu TVA de 461.778 lei, echivalent cu 109.478 Euro (1 Euro=4,2180 lei, curs BNR la data de 07.06.2010).

Proiectantul recomandă realizarea variantei I, cea care prevede realizarea integrală a investiției, adică montarea unui ascensor și amenajări interioare realizate în urma montării ascensorului.
Durata de realizare a investiției propusă de proiectant în studiul de fezabilitate este de 5 luni. Finanțarea investiției se va asigura din bugetul Administrației Palatului Culturii.

Față de cele prezentate se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Montare ascensor și amenajări interioare" la Palatul Culturii din Tîrgu Mureș, valoarea totală a investiției cu TVA fiind 490.447 lei, echivalent cu 116.275 Euro, din care C+M: 188.615 lei, echivalent cu 44.717 Euro (1 Euro=4,2180 lei, curs BNR la data de 07.06.2010).

 

VICEPREȘEDINTE
Cristian Chirteș

 

DIRECTOR
ing. Márton Katalin