R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 85
din 27 mai 2010
privind stabilirea unor măsuri pentru înființarea unui serviciu public de interes județean

Consiliul Județean Mureș,
Văzând solicitarea Consiliului local Ideciu de Jos, formulată cu adresa nr.1226/18.05.2010, Expunerea de motive nr.7715/19.05.2010, privind stabilirea unor măsuri pentru înființarea unui serviciu public de interes județean, formulată de Direcția Juridică și Administrație Publică - prin Serviciul juridic și contencios administrativ împreună cu Direcția Economică din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș, precum și Avizul favorabil al comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean Mureș,
Având în vedere prevederile art.3 din HGR nr.1434/2004 privind atribuțiile și Regulamentul - cadru de organizare și funcționare ale Direcției generale de asistență socială și protecția copilului, republicată, ale art. 31 și 32 din Legea nr.47/2006 privind sistemul național de asistență socială, cu modificările și completările ulterioare, ale art.11, 25 și 50^3 din OG nr.68/2003 privind serviciile sociale, cu modificările și completările ulterioare, precum și cele ale Legii nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art. 91, alin.(1), lit."d" și alin.(5), lit."a", pct.2, precum și ale art.97 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art.1. Căminul pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos se înființează ca serviciu public de interes județean, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Județean Mureș și în coordonarea metodologică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, începând cu data de 01 iulie 2010, prin preluarea de sub autoritatea Consiliului local al comunei Ideciu de Jos și reorganizarea acestuia.
Art.2. Se solicită Consiliului local al comunei Ideciu de Jos, transmiterea în termen de 15 zile de la comunicarea prezentei hotărâri, a imobilului - construcții și terenuri aferente în suprafață totală de 8,71 ha, situat în localitatea Ideciu de Jos, str. Băilor, nr.158, județul Mureș, în care funcționează Căminul pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos, din domeniul public al comunei Ideciu de Jos în domeniul public al Județului Mureș.
Art.3. Art.1 intră în vigoare sub condiția transmiterii de către Consiliul local Ideciu de Jos, a imobilelor solicitate conform art.2 și semnării protocolului de predare - preluare a acestora.
Art.4. În termen de 30 de zile de la adoptarea prezentei hotărâri, aparatul de specialitate la Consiliului Județean Mure, cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, va propune spre aprobare Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului nou înființat, Organigrama și Statul de funcții ale acestuia, inclusiv bugetul de venituri și cheltuieli.
Art.5. Personalul Căminului pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos se consideră transferat în interesul serviciului.
Art.6. Președintele Consiliului Județean Mureș va lua măsuri în vederea îndeplinirii procedurilor de predare - preluare a patrimoniului aferent Căminului pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos.
Art.7. Prezenta hotărâre se comunică Consiliului local al comunei Ideciu de Jos, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și Direcției Economice din cadrul Consiliului Județean Mureș, care răspund de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
Consiliul Județean
Direcția Juridică și
Administrație Publica/
Direcția Economica
Nr.7715/19.05.2010

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri pentru înființarea unui serviciu public de interes județean

Căminul pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos este o instituție de asistență socială, care funcționează în condițiile de reglementare ale Legii nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, asigurând protecție pentru persoanele vârstnice - aflate în situații speciale, din județul Mureș încă din anul 1959.
Instituția a fost înființată în anul 1959 sub denumirea de Cămin pentru Pensionari și a funcționat până în anul 2006 în subordinea și coordonarea metodologică a Ministerului Muncii Solidarității Sociale și Familiei - prin Direcția de Muncă și Solidaritate Socială Mureș, devenind Cămin pentru Persoane Vârstnice în temeiul Legii nr.17/2000, act normativ în baza căruia funcționează și în prezent. În anul 2006, prin HCL Ideciu de Jos nr.29/2006 a fost reorganizată ca un serviciu public sub autoritatea Consiliului local Ideciu de Jos.
Întrucât, în prezent, se află în imposibilitatea asigurării continuității furnizării serviciilor sociale, cu adresa nr.1226/18.05.2010, Consiliul local Ideciu de Jos ne solicită preluarea Căminului pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos de sub autoritatea sa și reorganizarea acestuia - ca serviciu public de interes județean, cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Județean Mureș și în coordonarea metodologică a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, în condițiile legii.
Solicitarea autorității publice locale este fundamentată pe considerente de ordin juridic, social și financiar. Astfel, din punct de vedere juridic, legislația în vigoare reglementează atribuții în sfera de competențe specifice consiliului județean, în materie de asistență socială și în domeniul protecției persoanelor vârstnice. Din punct de vedere social, Căminul pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos are ca arie de adresabilitate întregul județ și nu doar colectivitatea locală din comuna Ideciu de Jos. Cât privește finanțarea acestui serviciu, funcționalitatea acestuia nu mai poate fi asigurată de către Consiliul local Ideciu de Jos începând cu data de 01 iulie 2010, fiind practic încă din luna aprilie anul curent în pragul sistării activității.

Capacitatea maximă de găzduire a acestei instituții este de 95 de locuri, din care la nivelul lunii aprilie 2010, numărul total de beneficiari ai serviciului a fost de 79 persoane asistate, din care doar 5 persoane au domiciliul pe raza comunei Ideciu de Jos, restul de 74 de persoane având adresa de domiciliu în alte 33 de orașe și comune din județ. Menționăm de asemenea că din cei 79 de asistați, 73 au rezidența cu caracter permanent, doar 6 persoane fiind asistate pe o perioadă determinată, iar în ceea ce privește repartiția acestora după mediul de proveniență, 43 provin din mediul urban și 36 din mediul rural. Precizăm de asemenea că toți cei 79 asistați înregistrează venituri proprii, cuprinse între 300 - peste 1000 lei/lună/persoană, costul serviciile prestate în favoarea beneficiarilor fiind asigurat în sistem contributiv, în condițiile legii.
Serviciile sociale pe care instituția le asigură pentru persoanele vârstnice rezidente, sunt acreditate de către Agenția pentru Prestații Sociale cu certificat de acreditare nr.009616, eliberat la data de 21 decembrie 2009, cu o durată de valabilitate de 3 ani. Prestarea acestor servicii este asigurată cu un număr de 33 de angajați - efectiv ce nu este supradimensionat, din perspectiva prevederilor HGR nr.23/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru serviciile sociale, în raport de care este chiar insuficient.
În ceea ce privește regimul juridic al imobilului în care își desfășoară activitatea Căminul pentru Persoane Vârstnice Ideciu de Jos, constând din construcții și teren aferent - în prezent, în suprafață totală de 8,71 ha, acesta este proprietate publică a comunei Ideciu de Jos, fiind atestat ca atare prin HGR nr.964/2002. Facem însă mențiunea că, pentru partea de construcții - complexul de edificate, din acest imobil există pe rolul Judecătoriei Reghin o acțiune promovată de către Asociația "Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Reghin", formulată în contradictoriu cu Comuna Ideciu de Jos și Consiliul Județean Mureș. Acțiunea în instanță are ca obiect constatarea dreptului de proprietate al CARP Reghin asupra edificatelor construite în perioada 1957 - 1966 prin contribuția personală a pensionarilor membri ai CARP Reghin - înființată încă din anul 1952. Din actele depuse la dosarul de instanță reiese că în intervalul arătat dreptul de proprietate asupra acestui imobil - teren și construcții, aparținea Statului Român, CARP Reghin având doar un drept de administrare operativă asupra acestuia.
Cât privește asigurarea funcționalității acestui serviciu din punct de vedere financiar, pentru anul 2010 presupune o alocare bugetară de aproximativ 550.000 lei, sumă ce reprezintă 43% din bugetul total al acestei instituții - diferența reprezentând venituri proprii asigurate prin contribuția personală a fiecărui beneficiar, în condițiile legii, la prețul de cost/ persoană asistată. Din această perspectivă, preluarea serviciului și reorganizarea sa, în sensul celor arătate, presupune o redistribuire a fondurilor rezultate în urma rectificării bugetului DGASPC Mureș din luna iunie 2010.
Având în vedere considerentele de fapt și de drept mai sus expuse și apreciind oportună înființarea acestui serviciu public județean unic ca profil,
Supunem spre aprobare proiectul de act administrativ alăturat.

 

 

p. PREȘEDINTE
Szabo Arpad
VICEPREȘEDINTE

 

     
Direcția Juridică și
Administrație Publică
Iosib Viorel
Director executiv
  Direcția Economică
Bartha Iosif
Director executiv