R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 56
din 29 aprilie 2010
privind aprobarea redevenței aferente spațiului din imobilul situat în municipiul Târnăveni, str. Victor Babeș, nr.2, ce face obiectul Contractului de concesiune nr.2397/2005

Consiliul Județean Mureș,
Având in vedere Expunerea de motive nr.5886/26.04.2010 a Direcției Economice, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile art.4 alin.(3) din H.G.R nr.884/2004 privind concesionarea unor spații cu destinația de cabinete medicale,
În temeiul art.91 alin.(1) lit."c" și art.97 alin. (1) din Legea administrației publice locale nr.215/2001, republicată, cu completările și modificările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă redevența de 36 euro/mp/an pentru spațiul cu destinația de cabinet individual de stomatologie, din imobilul situat în municipiul Târnăveni, str. Victor Babeș, nr.2, ce face obiectul Contractului de concesiune nr.2397/2005.
Art.2. Prezenta Hotărâre va sta la baza încheierii actului adițional la Contractul de concesiune nr.2397/2005.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice și d-lui Dr. Roșa Ioan, concesionarul cabinetului stomatologic care răspunde de aducerea sa la îndeplinire.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr.5886/26.04.2010

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind aprobarea redevenței aferente spațiului din imobilul situat în municipiul Târnăveni, str. Victor Babeș, nr.2, ce face obiectul Contractului de concesiune nr.2397/2005

Imobilul situat în municipiul Târnăveni, str. Victor Babeș, nr.2, face parte din domeniului public al județului Mureș în baza Hotărârii de Guvern nr.867/2002 privind trecerea unor imobile din domeniul privat al statului și din administrarea Ministerului Sănătății și Familiei în domeniul public al județelor și în administrarea consiliilor județene respective.
Hotărârea Guvernului României nr.884/2004 reglementează concesionarea unor spații cu destinația de cabinete medicale stabilind prin norme juridice derogatorii de la dreptul comun în materie, procedura încheierii unor asemenea concesiuni, fără licitație publică.
Actul normativ are în vedere acele spații în care își desfășoară activitatea cabinetele medicale individuale înființate în temeiul Ordonanței Guvernului nr.124/1998, reglementând practic o facilitate acordată medicilor care optează să-și desfășoare activitatea în mod individual, ca profesiune liberală.
În aplicarea prevederilor H.G.R nr.884/2004 privind concesionarea unor spații cu destinația de cabinete medicale, Consiliul Județean Mureș a încheiat contractul de concesiune nr.2397/04.03.2005, prin care spațiul în suprafață de 52,85 mp, situat la etajul II al imobilului - Ambulatoriu de specialitate, din municipiul Târnăveni, str. Victor Babeș, nr.2, a fost concesionat titularului Cabinetului de stomatologie - Dr. Roșa Ioan.
În conformitate cu art.4 al Hotărârii la care am făcut mai sus referire, redevența cuprinsă în capitolul 4 al Contractului de concesiune nr.2397/2005, conține clauza 4.1 conform căreia în primii 5 ani nivelul redevenței este de 1 euro/mp/an și clauza 4.2 care prevede că după această perioadă nivelul minim al redevenței se va stabili de concedent prin negociere, pornind de la prețul pieței, sub care redevența nu poate fi acceptată.
Întrucât, perioada de 5 ani de la încheierea Contractului de concesiune a expirat, prin Dispoziția nr.55/2010 a Președintelui Consiliului Județean, s-a constituit comisia de negociere a redevenței la Contractului de concesiune nr.2397/2005.
Modul de negociere și nivelul redevenței pe care comisia îl propune spre aprobare autorității județene deliberative sunt consemnate în Procesul verbal nr.5548/19.04.2010 pe care îl anexăm în copie.
Având în vedere că răspunsul formulat în perioada 23-24 martie 2010, de către 3 agenții imobiliare, din datele deținute sau potrivit propriilor estimări, închirierea/concesionarea unui metru pătrat suprafață construită în zonă, se face la prețuri situate între 3 și 5 EUR lunar, în funcție de gradul de finisare și dotare a imobilului, faptul că în anul 2008, prin licitație publică Spitalul Municipal Târnăveni a închiriat spații similare obținând un preț de 2,4 EUR/mp, apreciem că nu poate avea relevanță.
Afirmăm acest fapt luând în considerare, în principal, momentul mult anterior al organizării licitației (anul 2008), precum și apartenența spațiului licitat la domeniul public al județului (neaflat în circuitul civil) comparativ cu cel în speța noastră care face parte din domeniul privat al județului Mureș ( aflat în circuitul civil). Dacă bunurile din domeniul public sunt destinate satisfacerii serviciilor publice, bunurile din domeniul privat sunt exploatate în mod similar cu orice alte bunuri din circuitul civil.
Astfel, raportat la dispozițiile art. 4, alin (3) din Hotărârea Guvernului României nr.884/2004 potrivit căruia o redevență sub prețul de piață nu poate fi acceptată, considerăm că propunerea comisiei nu întrunește condițiile legale pentru a fi aprobată, întrucât orice nivel al redevenței mai mic decât cel minim practicat în piață, respectiv 3 EUR/mp/lună, nu poate fi acceptat.
În acest sens, propunem ca redevența aferentă spațiului ce face obiectul Contractului de concesiune nr.2397/2005 să fie de 3 euro/mp/lună, respectiv 36 euro/mp/an.
Noul nivel al redevenței va fi prevăzut într-un act adițional semnat de ambele părți contractante.
Ținând cont de motivele expuse, supunem spre analiză și aprobare proiectul de hotărâre alăturat.

 

VICEPREȘEDINTE
Szabo Árpád

 

DIRECTOR
Bartha Iosif