R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 48
din 25 martie 2010
privind susținerea unor programe de investiții în domeniul apa/apă uzată

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 3977 /18.03.2010 a Direcției Dezvoltare Regională, Implementare Proiecte privind susținerea unor programe de investiții în domeniul apă/apă uzată, precum și avizul comisiilor de specialitate;
Având în vedere:
- prevederile Directivei Europene 98/88/CE privind calitatea apei până în anul 2015;
- prevederile Directivei Europene 91/271/CE privind epurarea apei uzate urbane până la sfărșitul anului 2018;
- prevederile art. 24 și art. 91 alin.(3) litera "d" din Legea nr. 215/2001, privind administrația publică locală, republicată cu completările și modificările ulterioare;
- prevederile art. 33 alin. (3) litera "b" din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale;
- cerințele de eligibilitate ale proiectului județean "Reabilitarea și Extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Mureș", ce urmează a fi depus spre acceptare și finanțare din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional de Mediu;
În temeiul prevederilor art. 97 din Legea nr. 215/2001, privind administrația publică locală, republicată cu completările și modificările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă emiterea unui angajament/acord referitor la susținerea de către Consiliul Județean Mureș a unor programe de investiții, necesare a se realiza în paralel cu lucrările finanțate din Fondul de Coeziune (până la sfârșitul anului 2013), în limita alocațiilor bugetare anuale, pentru conformarea cu Directivele Uniunii Europene din domeniul apă/apă uzată, a unor consilii locale beneficiare ale proiectului: "Reabilitarea și extinderea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în județul Mureș", conform Anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre;
Art.2. Cu ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri se încredințează direcțiile de specialitate din aparatul propriu al Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Implementare Proiecte
Nr. 3977/ 18.03.2010

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind susținerea unor programe de investiții în domeniul apa/apă uzată

Proiectul "Reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare în Județul Mureș" care urmează să fie finanțat din Fondul de Coeziune POS Mediu, Axa prioritară 1, "Extinderea și modernizarea sistemelor de apă și apă uzată", se află în stadiu de finalizare.
Din cele 15 aglomerări pentru sectorul apă și 42 pentru sectorul canalizare din cadrul Master Planului, un număr de 10 aglomerări au fost cuprinse în Faza I a investiției, în baza a două considerații:
- Implementarea programelor de conformare cu standardele Comunității Europene este un proces cu termene stricte, unele dintre aceste termene fiind deja depășite;
- Ghidul de realizare a Master Planului stipulează că "nivelul de conformare (conform termenelor definite in Tratatul de Aderare) trebuie atins în perioada de desfășurare a proiectului (Faza I - Faza Prioritară) pentru aglomerările prioritare.
Acestea aglomerări sunt: Tîrgu Mureș, Reghin, Sighișoara, Tîrnăveni, Luduș, Iernut, Miercurea Nirajului, Cristuru Secuiesc, Band, Pănet.
În cadrul proiectului sunt prevăzute a se realiza două aducțiuni noi: una dintre acestea este aducțiunea Pănet - Band iar cea de-a doua va parcurge localitățile situate pe linia Măgherani - Bereni - Miercurea Niraj - Gălești - Păsăreni - Acățari - Crăciunești - Gheorghe Doja. Aceste două aducțiuni vor asigura alimentarea cu apă la standardele de calitate impuse de U.E.
Pentru atingerea obiectivelor stabilite în Programul Operațional Sectorial Mediu, respectiv: asigurarea serviciilor de alimentare cu apă și canalizare la tarife accesibile; asigurarea corespunzătoare a apei potabile în toate aglomerările; îmbunătățirea calității cursurilor de apă în localitățile prin care urmează să treacă magistrala, acestea trebuie să se angajeze ca până la finalizarea investiției, să realizeze rețele de distribuție de apă și canalizare din fonduri care să fie altele decât cele cuprinse în acest proiect, astfel încât să se conformeze directivelor în domeniu. Aceste angajamente vor trebui să fie aprobate printr-o hotărâre de consiliu local, respectiv la nivelul fiecărei localități membre ADI Aqua Invest Mures și beneficiare ale proiectului.
Consiliul Județean Mureș, conform art. 24 din Legea nr.215/2001 este "autoritate a administrației publice locale, pentru coordonarea activității consiliilor comunale, orășenești și municipale, în vederea realizării serviciilor publice de interes județean". În baza acestui text de lege precum și a detalierilor cuprinse în art. 91 din aceeași lege, coroborate cu prevederile Legii nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, Consiliul județean are obligația susținerii programelor de dezvoltare locală precum și a proiectelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală.
În acest sens, supunem spre adoptare Consiliului Județean Mureș, proiectul de hotărâre privind susținerea unor programe de investiții în domeniul apa/apă uzată.

 

Văzut
PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke

DIRECTOR
Bățaga Valer

DIRECTOR
Bartha Iosif

ȘEF SERVICIU
Suciu Călin