R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 36
din 25 februarie 2010
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Reabilitare încălzire centrală la Palatul Culturii, Tîrgu Mureș"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.2455/19.II.2010 a Direcției Tehnice Drumuri, Poduri Județene și Investiții privind investiția "Reabilitare încălzire centrală la Palatul Culturii Tîrgu Mureș", precum și avizul comisiilor de specialitate,
Potrivit prevederii art.44 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art.97 alin (1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă indicatorii tehnico-economici a investiției "Reabilitare încălzire centrală la Palatul Culturii, Tîrgu Mureș", valoarea totală a investiției fiind 1.045.460 lei, din care C+M 903.810 lei echivalent cu 247.910 Euro, din care C+M: 188.921 Euro (1 euro=4,2171 lei curs BNR pentru data de 03.12.2009), conform devizului general cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Finanțarea investiției se va asigura din bugetul local.
Art.3. Pentru realizarea investiției răspunde Administrația Palatului Culturii cu asistența direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr. 2455/19.II.2010
Dosar nr.VII/C3

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Reabilitare încălzire centrală la Palatul Culturii Tîrgu Mureș"

Palatul Culturii, este monument istoric, figurează pe lista monumentelor istorice din județul Mureș la poziția 304 MS-II-m-A-15503 și a fost construit între anii 1911-1913 în stil secession, având regimul de înălțime: S+P+3E, și are suprafață desfășurată de 15 325 mp.
Utilități: construcția este dotată cu instalație de energie electrică, instalații de apă-canal, gaz, instalație de încălzire centrală, instalație de aer condiționat în sala oglinzilor și instalație de supraveghere interioară
Sistemul de încălzire a Palatului Culturii a fost realizat în anii 1960-62. Corpurile de încălzire sunt din fontă, iar țevile din oțel. În anul 2007 s-a realizat o centrală termică nouă, care asigură încălzirea în întreaga clădire. Având în vedere că instalația interioară este veche, țevile și corpurile de încălzire au depuneri, neputând funcționa la parametrii normali, crește consumul de energie și există pericolul de apariție de defecte. Totodată, instalațiile noi montate în centrala termică nouă se pot înfunda din cauza depunerilor din sistemul actual învechit.
Autoritatea contractantă dorește reabilitarea sistemului de încălzire centrală în întreaga clădire (cu excepția Sălii Mari, a Sălii Mici și a Sălii de Oglinzi, unde sistemul a fost reabilitat în anii anteriori), fiind deficiențe în asigurarea încălzirii în unele camere, corpurile de încălzire fiind subdimensionate ca număr. Totodată, în cazul apariției unei avarii în timpul perioadei de încălzire, trebuie oprită încălzirea în întreaga clădire, golit tot sistemul pentru a realiza lucrările de reparații necesare. Instituțiile care funcționează în această clădire (Administrația Palatului Culturii, Biblioteca Județeană, Filarmonica de Stat, Muzeul Județean, Uniunea Artiștilor Plastici - săli de expoziție, Uniunea Compozitorilor Mureș, Centrul de Informare Turistică etc, au program diferit, iar încălzirea nu se poate programa, respectiv regla după programul lor de funcționare.
În vederea eficientizării consumului energiei și pentru a îmbunătății confortul termic în interiorul clădirii, se propune reabilitarea instalației interioare de apă-canal și reabilitarea întregii instalații de încălzire interioară în toată clădirea Palatului Culturii.
Conform prevederilor OUG nr.34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, contractul de proiectare a fost atribuit SC PROIECT SRL din Tîrgu Mureș.
În studiul de fezabilitate elaborat, proiectantul a prezentat două variante de realizare a investiției:

- Varianta I- schimbarea în totalitate a componentelor sistemului de încălzire, cu excepția radiatoarelor, reabilitarea instalaților tehnico-sanitare, a hidranților și reabilitarea instalației de ventilare pentru orgă
     - În această variantă se vor schimba în totalitate: țevi, fitinguri, robineți de distribuție, se vor monta robineți de secționare, de echilibrare hidraulică a sistemului de încălzire, robineți pe tur (termostatați) și retur, ventile de aerisire atât pe capătul coloanelor, cât și în punctele înalte ale instalației, se vor demonta, spăla chimic, respectiv remonta radiatoarele din fontă, se vor monta aerisitoare, cele subdimensionate se vor completa cu elementele necesare, respectiv se vor completa cu corpuri de încălzire încăperile care nu îndeplinesc condițiile de temperatură prescrise în normative, se vor înlocui conductele de distribuție a instalației de apă rece, caldă, hidranți interiori, se vor reface finisajele la pereți în varianta originală (suprafață, culoare), se va monta un sistem de filtrare și preîncălzire a aerului care intră în sistemul de ventilare de la orga.
Această variantă presupune o investiție în valoare totală (cu TVA inclus) de 871.610 lei din care C+M 739.970 lei echivalent cu 206.680 Euro din care C+M: 175.470 Euro (1 euro=4,2171 lei curs BNR pentru data de 03.12.2009).

- Varianta II:- schimbarea în totalitate a componentelor sistemului de încălzire, reabilitarea instalaților tehnico-sanitare, a hidranților și reabilitarea instalației de ventilare pentru orgă
     - În această variantă se vor schimba în totalitate: țevi, fitinguri, robineți de distribuție, se vor monta robineți de secționare, de echilibrare hidraulică a sistemului de încălzire, robineți pe tur (termostatați) și retur, ventile de aerisire atât pe capătul coloanelor, cât și în punctele înalte ale instalației, se vor monta radiatoare noi din fontă, dimensionate conform normativelor, se vor completa cu corpuri de încălzire încăperile care nu îndeplinesc condițiile de temperatură prescrise în normative, se vor înlocui conductele de distribuție a instalației de apă rece, caldă, hidranți interiori, se vor reface finisajele la pereți în varianta originală (suprafață, culoare), se va monta un sistem de filtrare și preîncălzire a aerului care intră în sistemul de ventilare de la orga.
Această variantă presupune o investiție în valoare totală (cu TVA inclus) de 1.045.460 lei din care C+M 903.810 lei echivalent cu 247.910 Euro din care C+M: 188.921 Euro (1 euro=4,2171 lei curs BNR pentru data de 03.12.2009).
Pentru ambele variante, durata de realizare a investiției propusă în studiu de fezabilitate este de 4 luni. Finanțarea investiției se va asigura din buget local.

Proiectantul propune realizarea variantei II care prevede schimbarea în totalitate a componentelor sistemului de încălzire, reabilitarea instalaților tehnico-sanitare, a hidranților și reabilitarea instalației de ventilare pentru orgă deoarece în cazul schimbării doar a coloanelor, respectiv a unor elemente de radiatoare (restul elementelor spălate doar chimic) va exista posibilitatea unei funcționări neconforme cu cerințele beneficiarului respectiv existând riscul ca într-o perioadă scurtă să apară defecțiuni care necesită intervenții la corpurile de încălzire spălate chimic (ex: neetanșeități la nipluri, la robineții de separare, posibilitatea ca în noul sistem de încălzire să fie antrenate depuneri care nu s-au putut spăla chimic etc).

Față de cele prezentate se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Reabilitare încălzire centrală la Palatul Culturii Tîrgu Mureș", valoarea totală a investiției fiind 1.045.460 lei din care C+M 903.810 lei echivalent cu 247.910 Euro din care C+M: 188.921 Euro (1 euro=4,2171 lei curs BNR pentru data de 03.12.2009).

 

VICEPREȘEDINTE
Cristian Chirteș

 

DIRECTOR
ing. Márton Katalin