R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 16
din 28 ianuarie 2010
privind aprobarea programului de ocupare temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru anul 2010

Consiliul Județean Mureș,
Având în vedere expunerea de motive nr.11105 din 22 ianuarie 2010 a Serviciului Resurse Umane, Consilieri Președinte cu privire la aprobarea programului de ocupare temporară a forței de muncă din rândul șomerilor pentru anul 2010, repartiția numărului de locuri de muncă transmisă de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș cu adresa nr. 17338 din 16 noiembrie 2010, precum și avizul comisiilor de specialitate,
În baza prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare și ale prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 377/2002, pentru aprobarea Procedurilor privind accesul la măsurile de stimularea ocupării forței de muncă, modalitățile de finanțare și instrucțiunile de implementare a acestora, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul prevederilor art.97, alin.(1) din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, republicată, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă programul de ocupare temporară a forței de muncă din rândul șomerilor pentru anul 2010, cu un număr de 400 de locuri de muncă, repartizate pe unități administrativ teritoriale: municipii, orașe și comune, conform anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2. Se împuternicesc primarii să repartizeze locurile de muncă subvenționate pe lucrări și activități pentru dezvoltarea comunității locale respective și să le distribuie angajatorilor care le organizează, pe baza contractelor atribuite cu respectarea reglementărilor în vigoare privind achizițiile publice, în limita numărului de persoane aprobat în programul de ocupare.
Art.3. Prezenta hotărâre se comunică Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș și primăriilor municipiilor, orașelor și comunelor din județul Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Aurelian Paul Cosma

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Serviciul Resurse Umane,
Consilieri Președinte
Nr. 1115/22.I.2010

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind aprobarea programului de ocupare temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru anul 2010

Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, reglementează în secțiunea a 3-a, art. 77-79, modalitățile de stimulare a angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor prin subvenționarea locurilor de muncă. Astfel se pot subvenționa cheltuielile cu forța de muncă efectuate în cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forței de muncă din rândul șomerilor, pentru dezvoltarea comunitățile locale. Subvențiile se acordă la solicitarea autorităților locale, pe o perioadă de cel mult 12 luni pentru fiecare persoană încadrată din rândul șomerilor.
Cuantumul lunar al subvenției acordate pentru fiecare persoană încadrată cu contract individual de muncă din rândul șomerilor este:
- în perioada 1 aprilie - 31 octombrie, 70% din valoarea indicatorului social de referință;
- în perioada 1 noiembrie - 31 martie, valoarea indicatorului social de referință, la care se adaugă contribuțiile de asigurări sociale datorate de angajatori, aferente acestuia.
H.G. nr. 377/2002, pentru aprobarea Procedurilor privind accesul la măsurile de stimularea ocupării forței de muncă, modalitățile de finanțare, și instrucțiunile de implementare a acestora, prevede faptul că programul de ocupare temporară a forței de muncă se întocmește anual de agențiile pentru ocuparea forței de muncă și se prezintă, pentru aprobare, la consiliile locale comunale, orășenești și ale sectoarelor municipiului București, precum și la consiliile județene, ca autorități publice deliberative din localitățile și județele pentru care acestea au fost elaborate. Odată cu aprobarea programului de ocupare, conform prevederilor legale se împuternicesc primarii să repartizeze locurile de muncă subvenționate pe lucrări și activități pentru dezvoltarea comunităților locale.
Având în vedere cele de mai sus, adresa nr. 17338 din 16 noiembrie 2009 a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Mureș, prin care ne-a transmis spre aprobare numărul de 400 locuri de muncă propus în planul de ocupare pentru anul 2010, precum și solicitările transmise de primăriile din județ se supune spre dezbatere și aprobare proiectul de hotărâre alăturat și anexa, care face parte integrantă din acesta.

 

PREȘEDINTE,
Lokodi Edita Emőke