R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 130
din 29 noiembrie 2007
privind participarea Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ"

Consiliul Județean Mureș,

Văzând Expunerea de motive nr. 15870 din 23.11.2007 la proiectul de hotărâre privind participarea Județului Mureș în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ", precum și avizele comisiilor de specialitate;
Având în vedere prevederile Legii nr. 51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice și ale Legii nr.241/2006 privind serviciul de alimentare cu apă și canalizare
Ținând seama de prevederile art.11, art. 91 alin. 1 lit e) și alin. 6 lit. c), precum și art. 98 coroborat cu art. 45 al. 3 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicate
În baza prevederilor Dispoziției nr. 253/20.XI.2007 a Președintelui Consiliului Județean Mureș și în temeiul prevederilor art.97 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată

hotărăște:

Art.1. Se aprobă participarea Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ", persoană juridică de drept privat și de utilitate publică, înființată conform art. 11 și următoarele din Legea nr. 215/2001 republicată.
Art.2. Se aprobă Actul Constitutiv și Statutul Asociației de dezvoltare intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ", potrivit anexei care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.3. Se împuternicește D-nul Frătean Petru Alexandru, vicepreședintele Consiliul Județean Mureș, cetățean român, născut la data de 09 septembrie 1953, Municipiul Tîrnăveni, județul Mureș, domiciliat în localitatea Tîrgu Mureș, județul Mureș, str. Romulus Guga, Nr.23, posesor al C.I. seria MS, nr. 394401, eliberată de Poliția Municipiului Tîrgu Mureș la data de 18 decembrie 2006, să semneze în numele și pe seama Județului Mureș, Actul Constitutiv și Statutul Asociației de dezvoltare intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ".
Art.4. Se desemnează reprezentanții județului Mureș în organele de conducere ale Asociației de dezvoltare intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ", după cum urmează:
- dl. Alexandru Petru Frătean - membru în Adunarea Generală a Asociației de dezvoltare intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ",
- dl. Călin Suciu - membru în Consiliul de Administrație a Asociației de dezvoltare intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ",
Art.5. Contribuția membrilor fondatori ai Asociației de dezvoltare intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ" la patrimoniul inițial al acesteia, precum și cotizația anuală, vor fi stabilite în ședința de constituire a Asociației.
Art.6. De ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri răspund Direcția Dezvoltare Regională și Integrare Europeană și Direcția Juridică și Administrație Publică din cadrul aparatului propriu al Consiliul Județean Mureș.

 

VICEPREȘEDINTE
Alexandru Petru Frătean
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
Direcția Dezvoltare Regională,
Integrare Europeană
Nr. 15.870 din 23.11.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ"

Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană, România și-a asumat obligații care implică investiții importante în infrastructura aferentă serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, termenele de conformare fiind anul 2015 pentru aglomerările urbane cu un echivalent-locuitor (e.l.) mai mare de 10.000, respectiv anul 2018 în cazul aglomerărilor urbane cu un e.l. cuprins între 2.000 și 10.000.
Studiile efectuate la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale arată faptul că, pentru îndeplinirea condițiilor de funcționare prevăzute de legislația în vigoare și de angajamentele asumate de România în procesul de aderare la Uniunea Europeană, în cadrul Capitolului 22 - Mediu, sunt necesare investiții financiare importante în sistemele publice de alimentare cu apă și de canalizare, care depășesc în mod considerabil capacitățile financiare ale acestora.
În vederea îndeplinirii responsabilităților din sectorul gestionării serviciilor de apă, Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile (MMDD) a pus la dispoziția județului Mureș o asistență tehnică pentru pregătirea unor proiecte de investiții, Măsura ISPA 2005 RO 16 P PA 001-03. Prin intermediul acestei asistențe, finanțată din fonduri ISPA și cofinanțată de MMDD, firma de consultanță va pregăti proiectul pentru obținerea finanțării din Fondul de Coeziune în cadrul Programului Operațional Sectorial Mediu (POS Mediu), acesta fiind documentul național strategic de referință în baza căruia se finanțează din fonduri comunitare proiecte de mediu în perioada 2007-2013.
În promovarea proiectelor de modernizare/extindere a infrastructurii de apă, procesul de regionalizare reprezintă un element esențial în atingerea obiectivelor de investiții, prin crearea cadrului instituțional adecvat.
Conform Programului Operațional Sectorial de Mediu, se vor finanța cu prioritate proiectele regionale, în scopul reducerii atât a costului investițiilor cât și a costurilor ulterioare de operare și întreținere.
În vederea pregătirii acestor proiecte, beneficiarilor le revin o serie de obligații, și anume:
1. Asocierea unităților administrativ-teritoriale pentru promovarea și realizarea în comun a investițiilor în infrastructura aferentă serviciilor de apă-canalizare și furnizarea în comun al acestora. Asociația va avea rolul de a monitoriza/superviza implementarea lucrărilor propuse pentru reabilitarea/extinderea/construirea sistemelor de alimentare cu apă potabilă și de colectare/epurare ape uzate, performanța Operatorului de servicii precum și de a asigura cofinanțarea de la bugetele locale. Această asociere reprezintă o condiție preliminară pentru aprobarea acestor proiecte regionale și trebuie susținută prin hotărâri ale Consiliului Local/Consiliul Județean;
2. Crearea unui operator regional care să deservească cel puțin aria care face obiectul propunerii de proiect. Această obligație face parte din condițiile de eligibilitate în cazul proiectelor de apă/apă uzată. Scopul final vizează eficientizarea serviciilor prin reducerea atât a costului investiției, cât și a costurilor de operare ți întreținere a sistemului de apă/apă uzată:
3. Înființarea unei Unități de Implementare a Proiectului (UIP), ca unitate distinctă în cadrul operatorului regional, reprezintă de asemenea o altă condiție esențială de accesare a finanțării europene.

Conform celor relatate mai sus, unitățile administrativ-teritoriale trebuie sa decidă asupra următoarelor aspecte:

1. Asocierea unităților administrativ-teritoriale
     - acordul unităților administrativ-teritoriale pentru asociere, ca membrii în cadrul Asociației pentru Dezvoltare Intercomunitară (ADI);
     - aprobarea actului constitutiv și statutului ADI;

2. Operatorul Regional (ROC):
     - Modificarea acționariatului SC COMPANIA AQUASERV SA, în sensul cooptării de alte unități administrativ-teritoriale, membre ale ADI;
     - Plan de acțiune care vizează preluarea serviciilor de către ROC, cu includerea angajamentului ADI de stabilire a unei politici de tarife comune, pe termen mediu;
     - Alte informații - adresă, director, persoană de contact, coordonate (telefon, fax, e-mail).
Toate aceste reguli, trebuie regăsite în documentele de înființare/funcționare a ADI, respectiv ROC, și mai ales în contractul unic de delegare a gestiunii serviciilor de apă.

3. Unitatea de Implementare a Proiectelor (UIP)
     - Includerea UIP ca unitate distinctă în organigrama ROC (personal angajat exclusiv pentru proiect, pregătire adecvată a personalului, dotare corespunzătoare - birou, calculatoare, etc.).
Toate documentele enumerate mai sus trebuie ulterior incluse în Aplicația pentru Fondul de Coeziune.

Având în vedere că obiectivele programului coincid cu una din cerințele de conformare la normele europene de mediu, precum și faptul că prin mecanismul de implementare prevăzut se impune asocierea autorităților publice locale interesate în dezvoltarea proiectelor regionale de investiții în sectorul apă/apă uzată, supunem aprobării Proiectul de hotărâre al Consiliului Județean Mureș privind participarea Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "AQUA INVEST MUREȘ".

 

DIRECTOR EXECUTIV
Bățaga Valer

ȘEF SERVICIU
Călin Suciu

Văzut
p. PREȘEDINTE
Frătean Petru Alexandru