R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA Nr. 118
din 31 octombrie 2007
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Centrală termică la clădirea Bibliotecii Teleki, Secția de Artă și Galeria Ion Vlasiu"

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr.14184/24.10.2007 a Direcției Tehnice Drumuri, Poduri Județene și Investiții privind investiția "Centrală termică la clădirea Bibliotecii Teleki, Secția de Artă și Galeria Ion Vlasiu", precum și avizele comisiilor de specialitate,
Potrivit prevederii art.44 din Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale,
În temeiul prevederilor art.97 alin (1) din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, republicată,

hotărăște :

Art.1 Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai investiției "Centrală termică la clădirea Bibliotecii Teleki, Secția de Artă și Galeria Ion Vlasiu", în valoarea totală de 659.185 lei din care C+M: 543.392 lei, echivalent cu 193.906 Euro din care C+M: 159.844 euro (1 euro =3,3995 lei, pentru data de 23 octombrie 2007 comunicat de BNR.).
Art.2 Pentru realizarea investiției răspunde conducerea Bibliotecii Județene Mureș cu asistența direcțiilor de specialitate din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr.14184/24.10.2007
Dosar nr.VIIC/4

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Centrală termică la clădirea Bibliotecii Teleki, secția de artă și Galeria Ion Vlasiu"

În conformitate cu programul de includere a instituțiilor de cultură în circuitul turistic al orașului și al județului și pentru punerea în evidență a valorilor din patrimoniul Bibliotecii Teleki și a Galeriei Ion Vlasiu, este nevoie de extinderea și diversificarea activităților desfășurate în clădire, asigurând condiții optime de lucru și de păstrare a obiectelor din dotare .
Clădirea, construită între anii 1799-1802, în stil baroc, este monument istoric și găzduiește pe lângă Biblioteca Teleki și Galeria Ion Vlasiu, din colecție făcând parte și picturi care necesită condiții speciale de păstrare.
În vederea realizării obiectivelor culturale propuse pentru următorii ani și pentru asigurarea unor condiții mai bune de depozitare a cărților foarte valoroase din dotarea Bibliotecii Teleki și a lucrărilor de artă, precum și asigurarea unor condiții corespunzătoare de lucru și studiere, Biblioteca Județeană consideră necesară reabilitarea și modernizarea întregii clădiri. Clădirea ultima dată a fost reparată în anul 1962, astfel este nevoie de reparații interioare și exterioare ample, precum și modernizarea instalației electrice interioare în întreaga clădire, acesta fiind veche, uzată fizic și moral. Pentru asigurarea unei temperaturi și umidități corespunzătoare pentru cărți și lucrări de artă, precum și condiții corespunzătoare de lucru, este nevoie de o sursă de căldură care asigură temperatură și umiditate constantă în toate încăperile clădirii.
Având în vedere că în aripa stângă a clădirii în majoritatea încăperilor există doar sobe de teracotă cu gaz iar în unele nu este încălzire deloc, este nevoie de realizarea instalației de încălzire centrală și montarea unei centrale termice proprii pentru această porțiune de clădire.
Prin realizarea unei centrale termice proprii respectiv realizării instalațiilor de încălzire interioare a aripei amintite mai sus se va realiza:
- creșterea confortului termic
- asigurarea unei umidități constante
- funcționarea încălzirii numai în timpul programului de lucru
- reducerea cheltuielilor de exploatare a instalației de încălzire
- în zilele nelucrătoare se va realiza o încălzire de gardă
- protecția sporită a mediului ambiant prin reducerea poluării termice prin realizarea unei centrale termice moderne
Cu ocazia realizării instalației interioare de încălzire centrală se va reabilita și o parte din instalația interioară de apă-canal a clădirii.
Partea de clădire în care se va realiza încălzirea centrală are regim de înălțime S+P+1E.
Centrala termică se va monta la parter, într-o încăpere recent renovată, având pereți de zidărie de cărămidă, pardoseală de beton, planșeu din bolți de cărămidă, șarpantă din lemn, învelitoare țiglă, în încăpere existând și coș de fum la care se va racorda centrala termică, pentru evacuarea noxelor rezultate.
Agentul încălzitor va fi apa caldă 80/60 C° realizat cu ajutorul a două cazane din fontă cu arzătoare atmosferice de 65 Kw, prevăzute cu protecție la suprapresiune, la depășirea temperaturii reglate în cazane respectiv la lipsa de gaz. Asigurarea sistemului de încălzire se va realiza printr-un vas de expansiune închis cu membrană cu o capacitate de 100 l.
Se va monta sistem de avertizare sonoră și optică pentru depășirea temperaturii de 95 C° respectiv de căderea presiunii apei sub 1 bar. Pe conducta de alimentare cu gaz a centralei termice se va monta un electroventil dotat cu senzor de gaze, care se va închide la limita de 2% prezență gaz în aer.
Sistemul de distribuție adoptat este bitubular cu distribuție mixtă, din conducte de cupru. Încălzirea încăperilor se va realiza cu corpuri statice din tablă de oțel cu înălțimea de 600 mm, dimensionate funcție de mărimea încăperilor, echipate cu termostate.
Centrala termică are nevoie de energie electrică pentru instalațiile de iluminat, instalațiile electrice de forță, de avertizare, măsurare și control, de instalație de paratrăznet și de protecție, iar instalația electrică existentă nu face față în prezent solicitării, fiind nevoie de reabilitarea instalației electrice interioare în întreaga clădire. Distribuția energiei electrice se va realiza de la tabloul electric general, care se va monta în locul celui existent. Circuitele electrice de iluminat se vor proteja la scurtcircuit și la suprasarcină, utilizând întrerupătoare automate de joasă tensiune. Se va realiza sistemul de iluminat de siguranță pentru evacuare, circuite de prize și racorduri monofazice pentru echipamentele de birotică uzuale, pentru calculatoare, echipamente și aparataj bufet și pentru utilajele și echipamentele din centrala termică, coloane trifazice de alimentare ale tablourilor electrice.
Pentru protecția clădirii împotriva descărcărilor atmosferice se va prevedea două instalații de paratrăznet cu dispozitiv de amorsare (câte o instalație pe cele două aripi). Centrala termică se va racorda la canalizarea existentă. Obiectele sanitare, o parte din conductele de apă și canal existente în această aripă a clădirii, care sunt vechi, se vor schimba.
Valoarea totală cu TVA a obiectivului, conform studiului de fezabilitate, este: 659.185 lei din care C+M: 543.392 lei, echivalent cu 193.906 Euro din care C+M: 159.844 euro (1 euro =3,3995 lei, pentru data de 23 octombrie 2007 comunicat de BNR.).
Față de cele prezentate se propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai investiției "Centrală termică la clădirea Bibliotecii Teleki, secția de artă și Galeria Ion Vlasiu".

 

VICEPREȘEDINTE
Alexandru P. Frătean

 

DIRECTOR EXECUTIV
Bochiș Nicoleta