R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 117
din 31 octombrie 2007
pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 95 din 30 august 2007 privind aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei"

Consiliul Județean Mureș,

Văzând expunerea de motive numărul 14120/23.10.2007, a Direcției de Dezvoltare Regională, Integrare Europeană la propunerea de aprobare a participării Consiliului Județean Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei", precum și avizele comisiilor de specialitate,
Având în vedere dispozițiile art. 11, 12, 13, ale art. 91 alin. (6), lit. c) și ale art. 92 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată,
Precum și Ordonanța de Guvern nr. 26 / 2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul art. 97, alin. (1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă modificarea Art. 7 al Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 95/2007 privind aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei", având următorul conținut:
"Art.7. Se desemnează ca reprezentanți ai Județului Mureș în Consiliul de Administrație. al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei" domnul Alexandru Petru Frătean - vicepreședinte, domnul Valer Bățaga, având funcția de director, Direcției de Dezvoltare Regională, Integrare Europeană și domnișoara Adriana Buruș - consilier, Serviciului de Dezvoltare Regională, Consiliul Județean Mureș."
Art.2. Compartimentul cancelarie, relații cu consilierii și monitor oficial, va comunica prezenta hotărâre consiliilor județene partenere, Direcției Buget - Finanțe și Asistență Economică și Direcției de Dezvoltare Regională, Integrare Europeană.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Integrare Europeană
Nr. 14120/23.X.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 95 din 30 august 2007 privind aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei"

Programului Operațional Regional 2007 - 2013 cuprinde Axa 3: Îmbunătățirea infrastructurii sociale, a fost inclus Domeniul Major de Intervenție 3: Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență.
Obiectivul specific al acestui domeniu de intervenție îl reprezintă îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare prin reducerea timpului de intervenție pentru acordarea primului ajutor calificat și pentru intervenții în situații de urgență.
Suma alocată acestui domeniu de intervenție, la nivelul Regiunii 7 Centru, conform ultimei variante a Documentului Cadru de Implementare a Programului Operațional Regional 2007 - 2013 este de 10.801.000 Euro, existând posibilitatea accesării acesteia în două etape: prima etapă 2007 - 2008, iar a doua etapă în 2009 - 2010.
În cadrul video-conferinței din 27 iulie 2007, cu reprezentanții Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și a Locuințelor, ce a avut ca temă și proiectul "Achiziționare Echipamente specifice pentru Îmbunătățirea Capacității și Calității Sistemului de Intervenție în Situații de Urgență și pentru Acordarea Asistenței Medicale de Urgență și a Primului Ajutor Calificat", s-a precizat faptul că beneficiarii eligibili în cadrul Programului Operațional Regional vor putea fi doar Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară regionale.
În acest sens Consiliul Județean Mureș a adoptat în 30 august 2007, Hotărârea nr. 95 privind aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei".
Constituirea acestui tip de asociație este reglementată de art. 11, 12, 13, art. 91 alin. (6), lit. c) și art. 92 din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată precum și de Ordonanța de Guvern nr. 26 / 2000 cu privire la asociații și fundații, cu modificările și completările ulterioare.
Obiectivele acestei Asociații sunt:
a) Întocmirea de studii, realizarea și implementarea de proiecte în domenii prioritare și de interes comun, la nivelul Regiunii, pentru:
     - îmbunătățirea infrastructurii regionale de transport, mediu, utilități publice, socială, etc.
     - îmbunătățirea sistemului integrat pentru situații de urgență
     - prevenirea dezastrelor
     - sprijinirea afacerilor
     - dezvoltarea turismului
     - sprijinirea cercetării, inovării tehnologice și crearea societății informaționale
     - creșterea ocupării și dezvoltării resurselor umane și a serviciilor sociale.
b) Culegerea propunerilor de proiecte, precum și a posibilităților de finanțare a acestora din domeniile de interes comun, precum și sistematizarea lor în concepția dezvoltării regionale și a susținerii inițiativei locale;
c) Facilitarea colaborării, cooperării pentru realizarea, implementarea și finanțarea unor proiecte comune de investiții
d) Creșterea șanselor de absorbție a fondurilor structurale și de coeziune, de către Regiunea 7 centru, precum și a altor fonduri destinate dezvoltării durabile regionale.
Pentru funcționalitatea Asociației, a fost propus ca din Adunarea Generală a Asociației să facă parte președinții consiliilor județene, iar din Consiliul de Administrație un vicepreședinte și coordonatorul compartimentului de dezvoltare regională / integrare europeană, în vederea asigurării operativității luării și aplicării deciziilor acestuia. Prin urmare, din partea Consiliului Județean Mureș au fost propuși, conform art. 7 din H.C.J. 95/2007 privind aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei", domnul vicepreședinte Alexandru Petru Frătean, domnul Bățaga Valer, având funcția de director, în cadrul Direcției de Dezvoltare Regională, Integrare Europeană.
De asemenea și celelalte cinci județe (Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu) membre fondatoare, desemnează câte două persoane pentru a face parte din Consiliul de Administrație, componența acestuia fiind prin urmare de 12 persoane.
În baza art. 12 din Actul Constitutiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei", aprobat prin H.C.J. 95/2007, care prevede un număr impar al membrilor Consiliului de Administrație și având în vedere calitatea Județului Mureș de coordonator al Regiunii 7 Centru, în cadrul proiectului "Achiziționare Echipamente specifice pentru Îmbunătățirea Capacității și Calității Sistemului de Intervenție în Situații de Urgență și pentru Acordarea Asistenței Medicale de Urgență și a Primului Ajutor Calificat", propunem încă o persoană din partea Consiliului Județean Mureș ca reprezentant în Consiliul de Administrație al Asociației și anume, pe domnișoara Adriana Buruș - consilier în cadrul Serviciului Dezvoltare Regională.
Având în vedere cele precizate mai sus, supunem spre aprobare Proiectul de Hotărâre al Consiliului Județean Mureș pentru modificarea Hotărârii Consiliului Județean Mureș nr. 95 din 30 august 2007 privind aprobarea participării Județului Mureș, în calitate de membru fondator la constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară "Centrul Transilvaniei".

 

DIRECTOR EXECUTIV
Valer Bățaga

ȘEF SERVICIU
Călin Suciu

Văzut
PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke