R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTARÂREA NR. 116
din 31 octombrie 2007
privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Mureș cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județului Galați, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Județean Vâlcea, în vederea elaborării, promovării și implementării proiectului "Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor" în cadrul Programului INTERREG IV C

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 13.913/18.10.2007 a Arhitectului Șef, privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Mureș cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județului Galați, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Județean Vâlcea, în vederea elaborării, promovării și implementării proiectului "Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor" în cadrul Programului INTERREG IV C, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Ținând cont de prevederile Manualului Programului INTERREG IV C;
În conformitate cu prevederile articolului 35 din Legea finanțelor publice locale nr. 273/2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale articolului 91 alin. (5), lit. "a" pct. 8 și 9, alin. (6) litera "a" din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată;
În temeiul prevederilor art.97 alin.(1) din Legea nr.215/2001 a administrației publice locale, republicată,

hotărăște :

Art.1. - (1) Se aprobă asocierea Consiliului Județean Mureș cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județului Galați, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Județean Vâlcea, în vederea elaborării, promovării și implementării proiectului "Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor", potrivit prevederilor Acordului de asociere, prevăzut în Anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
(2) Proiectul urmează a fi depus spre finanțare în cadrul Programului INTERREG IV C.
Art.2. - (1) Se împuternicește Președintele Consiliului Județean Mureș să negocieze termenii, condițiile asocierii și obligațiile care vor reveni Consiliului Județean Mureș ca urmare a elaborării, promovării și implementării proiectului "Sistem de avertizare împotriva inundațiilor".
(2) Se împuternicește Președintele Consiliului Județean Vâlcea să semneze Acordul de asociere preliminară prevăzut la Art.1.
Art.3. - (1) Se aprobă contribuția Consiliului Județean Mureș pentru asigurarea cheltuielilor eligibile în sumă de 3.000 Euro, cheltuieli ocazionate de implementarea proiectului prevăzut la Art. 1.
(2) Consiliul Județean Mureș asigură cheltuielile neeligibile ocazionate de implementarea proiectului prevăzut la Art. 1 precum și eventualele depășiri ale bugetului contractat.
(3) Cheltuielile neeligibile cu consultanța vor fi achitate 50% la momentul contractării consultanței și 50% la data aprobării proiectului.
Art. 4. - Prezenta hotărâre se va comunica direcțiilor din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Mureș, Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România, Consiliului Județean Cluj, Consiliului Județului Galați, Consiliului Județean Gorj, Consiliului Județean Olt, Consiliului Județean Satu Mare, Consiliului Județean Teleorman și Consiliului Județean Vâlcea.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
ARHITECTUL ȘEF
Nr.14.175/24.10.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Mureș cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județului Galați, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Județean Vâlcea, în vederea elaborării, promovării și implementării proiectului "Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor" în cadrul Programului INTERREG IV C

România fiind membru al Uniunii Europene, consiliile județene din România sunt eligibile ca parteneri în proiecte finanțate din fonduri europene de post-aderare.
Programul INTERREG IV C a fost lansat în 20-21 septembrie 2007, iar în 25 septembrie 2007 a fost publicat manualul Programului.
Beneficiarii eligibili ai programului sunt autorități publice și organisme de drept public în calitate de partener în proiecte comune sau ca Lider de proiect al unui Grup de proiect. Astfel, se poate beneficia de experiența altor state membre prin implicarea în rețelele formate în cadrul programului și printr-o atitudine activă în stabilirea de parteneriat, în elaborarea și depunerea de proiecte.
Prin program se pot finanța următoarele tipuri de acțiuni: vizite de studii, sesiuni de instruire comune studii și rapoarte, analiza de date, studii de caz comparative, întâlniri și evenimente (întâlniri interregionale, seminarii, conferințe), acțiuni de informare și publicitate (comunicate de presă, broșuri, website-uri, transmisii radio și tv), elaborarea și experimentarea de instrumente și abordări pilot, dezvoltarea de planuri de acțiune comune.
Programul INTERREG IV C are ca priorități:
Prioritatea 1. Inovație și economia bazată pe cunoaștere
     - inovație, cercetare și dezvoltare tehnologică;
     - antreprenoriat și IMM-uri;
     - societate informațională;
     - forță de muncă, capital și educație.
Prioritatea 2. Mediu și prevenirea riscurilor
     - riscuri naturale și tehnologice (inclusiv schimbările climatice);
     - managementul apei;
     - managementul deșeurilor;
     - biodiversitate și conservarea patrimoniului natural (inclusiv calitatea aerului);
     - energie și transport durabil;
     - patrimoniu cultural și peisagistică.
Astfel, în cadrul Priorității 2. Mediu și prevenirea riscurilor, subtema "riscuri naturale și tehnologice (inclusiv schimbările climatice)" se pot finanța proiecte sistemele de avertizare pentru prevenirea inundațiilor.
Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România a transmis în 09 iulie 2007 o propunere de parteneriat pentru proiectul "Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor" , la care și-au anunțat intenția de participare parteneri din Olanda, Bulgaria, Germania, Austria, Ungaria și România.
Prin adresa nr. 9.116/12.07.2007 Consiliului Județean Mureș a transmis acordul de participare la proiect, firmei olandeze de consultanță Haute Europe B.V. , ai căror experți au contribuit la elaborarea programului INTERREG IV C.
Consiliul Județului Galați a transmis cu adresa nr.513 din 03.10.2007 (înregistrată cu nr. 13.395 din 08.10.2007) o copie după Hotărârea Consiliului Galați nr. 513/28.09.2007 privind aprobarea parteneriatului cu UNCJR, CJ Vâlcea, CJ Gorj, CJ Mureș, CJ Olt și CJ Teleorman în vederea elaborării și implementării proiectului "Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor".
Consiliul Județean Vâlcea a transmis cu adresa nr. 13.819 din 17.10.2007 (înregistrată cu nr. 13.867 din 17.10.2007) proiectul de hotărâre privind aprobarea asocierii Consiliului Județean Vâlcea cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județului Galați, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Mureș, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Satu Mare, și Consiliul Județean Teleorman și Consiliului Județean Vâlcea, în vederea elaborării, promovării și implementării proiectului "Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor" în cadrul Programului INTERREG IV C.

Scopul proiectului este să contribuie la diminuarea efectelor inundațiilor în ariile expuse prin crearea și/ sau îmbunătățirea planurilor de urgență, conștientizarea opiniei publice și dezvoltarea unui sistem de informare a populației în cazul situațiilor de pericol care pot să apară. Se dorește schimbul de experiență între parteneri la nivel regional în domeniul sistemului de avertizare în cazul inundațiilor, astfel încât să se limiteze riscurile la inundații, să crească siguranța publică și să se diminueze pagubele.
Proiectul urmează să realizeze hărți de risc privind pericolul inundațiilor, să elaboreze și să dezvolte planuri, prin parteneriat interregional european, ale ariilor care prezintă cel mai înalt grad de risc, să elaboreze o bază de date în vederea unui management mai bun al viitoarelor inundații, să identifice gradul de inundabilitate pentru fiecare localitate aflată de-a lungul râurilor și să identifice sursele de finanțare (nu doar cele europene).
Valoarea estimată a proiectului este de 1,5-2 milioane euro, adică 100.000 - 150.000 euro per partener, din care 85% sunt finanțate prin FEDR, iar 15% reprezintă cofinanțare proprie.
Potrivit corespondenței purtate în perioada mai-octombrie 2007 cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și cu consiliile județene interesate Acordul de Asociere în vederea elaborării, promovării și implementării proiectului se va încheia între Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județului Galați, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Mureș, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Județean Vâlcea.
Fiecare dintre parteneri (Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județului Galați, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Mureș, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Județean Vâlcea):
     - va acoperi cheltuielile eligibile, ocazionate de implementarea proiectului;
     - va asigura cheltuielile neeligibile ocazionate de implementarea proiectului precum și eventualele depășiri ale bugetului contractat;
     - va asigura sustenabilitatea proiectului, pentru o perioadă de minim 5 ani, pentru activitățile care se desfășoară în cadrul proiectului;
     - va participa, prin personalul de specialitate, alături de parteneri, la managementul și implementarea proiectului.
Consiliul Județean Vâlcea este desemnat ca lider al asocierii și în această calitate, va avea în plus atribuțiile următoare:
     - va asigura, prin personalul de specialitate, managementul și implementarea proiectului;
     - va elabora documentațiile necesare pentru achiziția publică de bunuri și servicii aferente implementării proiectului.
Aspectele menționate vor fi cuprinse în Acordul de asociere (parteneriat).
Propunerea de asociere a Consiliului Județean Mureș cu PARTENERII în vederea promovării și implementării proiectului Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor respectă prevederile articolelor 35 din Legea finanțelor publice locale nr. 273/ 2006, cu modificările și completările ulterioare, precum și ale articolului 91 alineatul (6) litera "a" din Legea administrației publice locale nr. 215/2001, republicată.

Față de cele arătate, propunem asocierea Consiliului Județean Mureș cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Consiliul Județean Cluj, Consiliul Județului Galați, Consiliul Județean Gorj, Consiliul Județean Olt, Consiliul Județean Satu Mare, Consiliul Județean Teleorman și Consiliul Județean Vâlcea în vederea elaborării, promovării și implementării proiectului "Sistem de avertizare pentru prevenirea inundațiilor" în cadrul Programului INTERREG IV C.

 

VIZAT
VICEPREȘEDINTE
ing. Frătean Petru Alexandru

 

ARHITECT ȘEF
Arh.Csortan Ilona