R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 76
din 28 iunie 2007
privind aprobarea colaborării între Județul Mureș si Provincia Parma din Italia

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr. 7720/13.06.2007 a Direcției Dezvoltare Regională, Integrare Europeană, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Văzând Avizul favorabil al Ministerului Afacerilor Externe, acordat în vederea semnării Protocolului de Colaborare,
In temeiul prevederilor art. 11, alin.(3), art.91 alin.(6), lit. c, și art.97 alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată,

hotărăște:

Art.1 Se aproba colaborarea între Județul Mureș si Provincia Parma din Italia, în condițiile Protocolului cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2 Se împuternicește președintele Consiliului Județean Mureș să semneze protocolul de colaborare cu Provincia Parma, Italia.
Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică Consiliului Provinciei Parma și va fi adusă la îndeplinire de către Direcția Dezvoltare Regională, Integrare Europeană.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională
Integrare Europeană
Nr.7720/13.06.2007

Expunere de motive
privind aprobarea colaborării între Județul Mureș și Provincia Parma - Italia

Colaborarea care urmează să se deruleze între autoritățile administrației publice din Județul Mureș și din Provincia italiană Parma are la bază interesul deosebit pe care Excelența Sa, Domnul Ambasador al Italiei la București, l-a manifestat vis-a-vis de județul nostru și de potențialul economico-turistic pe care acesta îl deține.
Începând cu anul 2006, relațiile de colaborare între Ambasada Italiei la București și Județul Mureș s-au intensificat și au devenit din ce în ce mai strânse, o preocupare importantă a Ambasadorului Italiei la București devenind aceea de a facilita județului nostru crearea de relații de cooperare cu autorități ale administrației publice din Italia.
În acest sens, ținând cont de caracteristicile și potențialul județului Mureș, a fost identificată oportunitatea unei colaborări eficiente cu Provincia italiană Parma, în baza unui Protocol de Colaborare, care să constituie cadrul conlucrării pe viitor între cele două autorități administrative. Această oportunitate a fost prezentată în cursul unei vizite de lucru pe care o delegație a Ambasadei Italiei la București, condusă de Dl. Ambasador Daniele Mancini, împreună cu vicepreședintele Provinciei Parma dl. Pier Luigi Ferrari, a efectuat-o în data de 11 mai a.c. în județul Mureș.
Cu această ocazie, vicepreședintele Provinciei Parma - provincie care este și capitală europeană în ceea ce privește siguranța alimentelor, și-a exprimat interesul de a coopera cu județul Mureș pe această linie dar și pe linia conservării și promovării produselor tradiționale, a încurajării colaborării între firmele din județul Mureș și Provincia Parma.

S-a considerat de către participanții la întâlnirea de lucru, că domeniile principale pe care le vizează colaborarea, constituie puncte forte ale județului nostru, context în care colaborarea cu Provincia Parma ne-ar fi foarte benefică. În cadrul acestui protocol urmează a se elabora atât proiecte concrete în sectorul agro-alimentar, al siguranței alimentelor, proiecte în turism, dezvoltarea unor colaborări în domeniul cultural dar și în domeniul dezvoltării tehnice, științifice și a cercetării. De asemenea, s-a reținut a fi important să se includă în cadrul protocolului obiectivul organizării de întâlniri între autoritățile celor două administrații publice, în scopul schimbului de experiență și bune-practici în domeniul organizării și administrării locale și în special în ceea ce privește oportunitățile de accesare și folosire a fondurilor europene destinate dezvoltării locale.

Menționăm faptul că în conformitate cu reglementările legale în vigoare, am solicitat Ministerului Afacerilor Externe și am primit avizul favorabil, necesar în vederea promovării Protocolului de Colaborare.

Față de cele prezentate, propunem aprobarea de către plenul Consiliului Județean Mureș a colaborării dintre Județul Mureș și Provincia Parma (Italia).

 

DIRECTOR
Bățaga Valer

 

VĂZUT
PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke