R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 69
din 28 iunie 2007
privind aprobarea unor măsuri pentru eficientizarea serviciului județean de alimentare cu apă și de canalizare

Consiliul Județean Mureș,
Analizând Expunerea de motive nr.8443/26.06.2007 prezentată de Direcția Economică,
Având în vedere prevederile Legii nr.51/2006 a serviciilor comunitare de utilități publice,și prevederile art.21 alin(2) din Legea nr.241/2006 a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare
În temeiul prevederilorart.91 alin.(1) lit.d și art.97 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,republicată,

hotărăște :

Art.1. Se solicită Adunării Generale a Acționarilor S.C. Compania Aquaserv S.A. preluarea în concesiune, prin delegare directă de gestiune, a sistemelor zonale de alimentare cu apă și de canalizare aflate în domeniul public al județului Mureș.
Art.2. Se aprobă efectuarea demersurilor de către S.C. Servicii de Utilități Rurale Mureș S.A pentru reevaluarea societății.
Art.3. Se solicită conducerii și Consiliului de Administrație a S.C. Servicii de Utilități Rurale Mureș S.A. elaborarea și prezentarea, spre aprobare, Consiliului Județean a unui Program de reorganizare și restructurare a societății.
Art.4. De îndeplinirea prevederilor prezentei hotărâri răspund Direcția Economică a Consiliului Județean, precum și conducerea și Consiliul de Administrație al S.C. SURM S.A
Art.5. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Economice a Consiliului Județean, AGA S.C. Compania Aquaserv S.A. și directorului S.C. Servicii de Utilități Rurale Mureș S.A.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr.8443/26.05.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea unor măsuri pentru eficientizarea serviciului județean de alimentare cu apă și de canalizare

Serviciile de alimentare cu apă și de canalizare , în cadrul sistemelor zonale ce aparțin domeniului public al județului, vizând în special mediul rural, sunt asigurate de S.C " Servicii de Utilități Rurale Mureș" S.A, societate cu acționar unic Consiliul Județean Mureș.
Pentru realizarea serviciilor, între Consiliul Județean și prestator s-a încheiat un contract de concesiune(nr.4992/1999), care a mai fost prelungit prin HCJ 13/25.01.2007 până la 31 decembrie 2007.

Având în vedere deteriorarea continuă a situației financiare a societății în ultimii ani, datorate în primul rând creșterii pierderilor fizice de apă, ca urmare a accentuării stării tehnice precare a conductelor de distribuție, se impune un amplu program de investiții, vizând reabilitarea sau înlocuirea acestora , prin atragerea de fonduri europene.
In condițiile , în care, asemenea Programe de investiții pot fi accesate numai de operatori puternici, Consiliul Județean Mureș, ținând cont de strategia Guvernului României cu privire la eficientizarea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare, prin reorganizarea teritorială a operatorilor actuali pe principii de eficiență economică și performanță operațională la nivel european, a subscris la înființarea în județul Mureș, a operatorului regional SC " Compania Aquaserv" S.A.
Consiliul Județean , s-a asociat cu municipiile și orașele din județ, beneficiare ale Programului SAMTID , urmărind în afara criteriilor impuse de Programul SAMTID și soluționarea distribuției de apă în zona rurală a județului, deservită în prezent de SC SURM SA.
Operatorul regional poate opera pe patrimoniul județului, printr-un contract de concesiune, de delegare directă, în condițiile art.21 alin.(2) din Legea nr.241/2006 , a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare.
In acest sens, este nevoie de acordul AGA al Companiei Aquaserv, în care Consiliul Local al municipiului Tîrgu Mureș, este acționar majoritar.
După obținerea acordului AGA al Companiei, se va putea trece la pregătirea efectivă a concesiunii: inventarierea patrimoniului supus concesiunii, elaborarea documentației, etc
În ceea ce privește SC Servicii de Utilități Rurale SA, aceasta trebuie să fie supusă unui proces de reevaluare, urmând ca societatea să elaboreze și un Program de reorganizare și restructurare , ce va viza, menținerea unor activități viabile, creșterea activelor în vederea achitării datoriilor către creditorul SC Compania Aquaserv SA .
Restructurarea va implica și disponibilizarea unui important număr de persoane, pentru care se va căuta asigurarea protecției sociale, în condițiile prevăzute de OUG 116/2oo6.

Având în vedere motivele expuse , se propune aprobarea proiectului de hotărâre alăturat

 

DIRECTOR,
Bartha Iosif

 

VĂZUT

VICEPREȘEDINTE
Alexandru P.Frătean
VICEPREȘEDINTE
Emil Groza