R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 43
din 29 martie 2007
privind acordul contractării finanțării și asigurarea contribuției proprii necesare elaborării "Studiului de fezabilitate pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona de vest a județului Mureș" finanțat din PHARE 2005

Consiliul Județean Mureș,

Văzând Expunerea de motive nr.3517/15.III.2007 a Serviciului Dezvoltare Regională, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În conformitate cu prevederile Ghidului Solicitantului pentru solicitanții de fonduri nerambursabile care se adresează licitației deschise în cadrul programului Phare 2005 CES, linia de buget Phare/2005/017-553.04.01,
Având în vedere prevederile articolului nr. 91 alin. (1) lit. b și alin. (3) lit. d din Legea nr. 215 / 2001 privind administrația publică locală, cu modificările și completările ulterioare,
În temeiul articolului nr. 97 alin.1 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă contractarea finanțării și asigurarea contribuției proprii de 7.000 Euro, necesară implementării proiectului "Studiu de fezabilitate pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona de vest a județului Mureș", finanțat din PHARE 2005, Programul de Coeziune Economică și Socială, Schema de Granturi pentru Sectorul Public pentru Pregătirea de Proiecte în domeniul Protecției Mediului.
Art.2. Se numește ca responsabil de proiect, domnul Suciu Călin, Șef Serviciu Dezvoltare Regională.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Integrare Europeană
Nr.3517 /15.III.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
privind acordul contractării finanțării și asigurarea contribuției proprii necesare implementării proiectului "Studiu de fezabilitate pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona de vest a județului Mureș", finanțat din PHARE 2005, Programul de Coeziune Economică și Socială, Schema de Granturi pentru Sectorul Public pentru Pregătirea de Proiecte în domeniul Protecției Mediului

Schema de Granturi pentru Sectorul Public pentru Pregătirea de Proiecte în domeniul Protecției Mediului (SGSP-PP), lansată la începutul anului 2007, reflectă obiectivul general al programului PHARE CES 2005 de dezvoltare și implementare a politicilor și programelor pentru coeziune economică și socială, prin proiecte de investiții în domeniul mediului, în conformitate cu prevederile Planului Național de Dezvoltare (PND), care să sprijine creșterea economică la nivel național și regional, în vederea creșterii potențialului țării și al fiecăreia dintre cele opt regiuni de dezvoltare, și în vederea diminuării disparităților economice și sociale între acestea.

Obiectivul principal al Schemei de finanțare este acela de a oferi asistență financiară autorităților publice /ONG-urilor din cele opt regiuni ale României, cu responsabilități în domeniul protecției mediului, în eforturile lor de a:
- reduce volumul deșeurilor,
- îmbunătăți calitatea resurselor de apă și a apei potabile,
- reduce poluarea aerului, și
- extinde activitățile privind protecția naturii și biodiversitatea.

Tipurile de proiecte care puteau fi pregătite în cadrul prezentei scheme (SGPP) sunt următoarele:
- Studii;
- Studii de piață;
- Analize cost-beneficiu;
- Studii de pre-fezabilitate;
- Studii de fezabilitate;
- Studii de Impact asupra mediului.

Termenul limită pentru primirea cererilor de finanțare a fost 1 martie 2007.

Consiliul Județean Mureș este membru al Asociației "Mureșul 2005". În calitate de autoritate publică județeană, are menirea de a asigura o dezvoltare economico-socială armonioasă a județului. În cadrul Planului de Dezvoltare a Județului Mureș 2007-2013, aprobat prin Hotărârea Consiliului Județean nr. 95/30 august 2006, a fost stabilită ca prioritate dezvoltarea infrastructurii locale și județene, iar o măsură a acestei priorități se referă la îmbunătățirea infrastructurii tehnico-edilitare și de protecția mediului.

Astfel, localitățile membre ale Asociației "Mureșul 2005" sunt cele mai slab dezvoltate din județ din punct de vedere al alimentării cu apă. În consecință, am considerat că elaborarea unui studiu de fezabilitate ar facilita dezvoltarea zonei din acest punct de vedere, iar membrul care poate reprezenta interesele Asociației cel mai bine, este Consiliul Județean Mureș.

Asociația "Mureșul 2005" are 14 membrii: 1 oraș (Luduș), 12 comune (Bichiș, Ațintiș, Bogata, Chețani, Cuci, Grebenișu de Câmpie, Miheșu de Câmpie, Sânger, Șăulia, Tăureni, Valea Largă și Zau de Câmpie) și Consiliul Județean Mureș. Pe linia a 3 comune din Asociația "Mureșul 2005" (Bichiș, Ațintiș și Bogata), situate la sud de orașul Luduș va fi realizată o magistrală de alimentare cu apă în cadrul Ordonanței Guvernului nr. 7/2006, comuna Chețani și-a realizat sistemul de alimentare cu apă în cadrul Programului SAPARD, comuna Cuci este racordată la Uzina de apă de la Cipău (orașul Iernut), iar comuna Grebenișu de Câmpie are alimentarea cu apă asigurată din magistrala care trece prin localitățile din partea de nord-est a Zonei de Câmpie a județului.

Astfel se impune ca, în vederea dezvoltării echilibrate a întregii zone, să fie executată o magistrală la care să se poată racorda și cele 6 localități din Asociație situate la nord de orașul Luduș (Miheșu de Câmpie, Sânger, Șăulia, Tăureni, Valea Largă și Zau de Câmpie). Aceste localități au asigurată alimentarea cu apă numai în procent de 14,4% (29,1 km de rețea), iar din acesta 66,32% are nevoie de reabilitare. În total este nevoie de 202,1 km de rețea de alimentare cu apă.

În acest sens, Consiliul Județean Mureș a depus spre finanțare proiectul "Studiu de fezabilitate pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona de vest a județului Mureș", care vizează execuția unei magistrale la care să se poată racorda cele 6 localități amintite, situate la nord de orașul Luduș.

Proiectul depus are o valoare de 67.000 Euro, din care contribuția proprie a Consiliului Județean Mureș 7.000 Euro (10,45%).

Ca urmare, solicităm acordul cu privire la contractarea finanțării și asigurarea contribuției proprii de 7.000 Euro, necesară implementării proiectului "Studiu de fezabilitate pentru extinderea rețelei de alimentare cu apă în zona de vest a județului Mureș".

 

DIRECTOR EXECUTIV
Valer Bățaga

ȘEF SERVICIU
Călin Suciu

Văzut
PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke