R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 42
din 29 martie 2007
privind aprobarea colaborării între Județul Mureș și Landul Sachsen din Germania

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr. 3510/15.03.2007 a Direcției Dezvoltare Regională, Integrare Europeană, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Văzând Avizul favorabil al Ministerului Afacerilor Externe, acordat în vederea semnării Protocolului de Colaborare,
In temeiul prevederilor art. 11, alin.(3), art.91 alin.(6), lit. c, și art.97 alin.(1) din Legea nr. 215/2001 a administrației publice locale, republicată,

hotărăște:

Art.1 Se aproba colaborarea între Județul Mureș si Landul Sachsen din Germania, în condițiile Protocolului cuprins în anexa care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2 Se împuternicește președintele Consiliului Județean Mureș să semneze protocolul de colaborare cu Landul Sachsen, Germania.
Art. 3 Prezenta hotărâre se comunică Cancelariei de Stat a Landului Sachsen și va fi adusă la îndeplinire de către Direcția Dezvoltare Regională, Integrare Europeană.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională
Integrare Europeană
Nr.3510/15.03.2007

Expunere de motive
privind aprobarea colaborării între Județul Mureș și Landul Sachsen - Germania


Una dintre preocupările majore ale Consiliului Județean Mureș o constituie stabilirea și dezvoltarea relațiilor de colaborare cu autorități publice din străinătate, în diverse domenii de activitate.
De-a lungul anilor, Consiliul Județean a stabilit relații de colaborare cu o serie de autorități publice și instituții din străinătate. Amintim protocoalele de înfrățire semnate cu județele Gyor-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmar-Bereg și Zala din Ungaria, Provincia Shanxi din China, Județul Fingal din Irlanda precum relațiile de colaborare reciprocă cu Provincia Lecce din Italia și Primăria Orașului Montigny le Bretonneux, Franța. Domeniile de colaborare vizate în documentele semnate sunt administrație publică, dezvoltare economică și regională, educație, cultură, protecția copilului și protecție socială, turism, integrare europeană și nu în ultimul rând schimb de experiență între aleșii locali și funcționarii din aparatul propriu al instituțiilor respective.
Cu ocazia unei vizite pe care o delegație a Consiliului Județean Mureș a efectuat-o la sediul Parlamentului Landului Sachsen (Germania), au fost stabilite primele contacte în vederea demarării unor relații de cooperare. Cu acest prilej au fost identificate acele domenii de activitate în care cooperarea ar putea fi benefică pentru ambele părți. În acest sens, a reieșit oportunitatea semnării unui Protocol de colaborare, în cadrul căruia cooperarea să fie extinsă la nivelul mai multor localități care fac parte din județul, respectiv landul semnatar, în vederea promovării în comun a diferite proiecte, în domenii care prezintă interes pentru părți.
Față de cele prezentate, propunem aprobarea de către plenul Consiliului Județean Mureș a colaborării dintre Județul Mureș și Landul Sachsen(Germania).

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke

 

SECRETAR
Ioan Togănel