R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 16
din 25 ianuarie 2007
privind acordul contractării finanțării și asigurarea contribuției proprii necesare implementării proiectului "Campania de informare cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor în județul Mureș", finanțat din Fondul de Mediu

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.808/18.I.2007 a Serviciului dezvoltare regionala,
În conformitate cu prevederile Ordonanța de Urgență a Guvernului Nr. 196 din 22 decembrie 2005 privind Fondul pentru mediu, sesiunea de proiecte 20.12.2002-15.02.2007,
În temeiul articolului nr. 109 din Legea nr. 215 / 2001 privind administrația publica locala, cu modificările si completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1. Se aprobă contractarea finanțării și asigurarea contribuției proprii necesare implementării proiectului"Campania de informare cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor în județul Mureș"
Art.2. Se numește ca responsabil de proiect, domnul Radu Spinei, consilier în cadrul Serviciului Dezvoltare Regională.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Integrare Europeană
Nr. 808/18.I.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
privind acordul contractării finanțării și asigurarea contribuției proprii necesare implementării proiectului "Campania de informare cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor în județul Mureș", finanțat din Fondul de Mediu

În vederea îndeplinirii angajamentelor asumate pentru capitolul 22 - Mediu, Guvernul României a adoptat OUG Nr. 196 din 22 decembrie 2005 privind Fondul pentru mediu.
Fondul pentru mediu este un instrument economico-financiar destinat susținerii și realizării proiectelor pentru protecția mediului, în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare în domeniul protecției mediului, gestionat de Administrația Fondului pentru Mediu, instituție publică cu personalitate juridică, finanțată integral din venituri proprii, aflată în coordonarea autorității publice centrale pentru protecția mediului.

La sfârșitul anului 2006, a fost lansată o licitație de proiecte finanțate prin Fondul pentru mediu, proiecte care vizau următoarele domenii:
a) prevenirea poluării;
b) reducerea impactului asupra atmosferei, apei și solului;
c) reducerea nivelurilor de zgomot;
d) utilizarea de tehnologii curate;
e) gestionarea deșeurilor, inclusiv a deșeurilor periculoase;
f) protecția resurselor de apă, stațiile de tratare, stațiile de epurare pentru comunități locale;
g) gospodărirea integrată a zonei costiere;
h) conservarea biodiversității;
i) administrarea ariilor naturale protejate;
j) educația și conștientizarea publicului privind protecția mediului;
k) creșterea producției de energie din surse regenerabile;
l) reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră;
m) reconstrucția ecologică și gospodărirea durabilă a pădurilor;
n) împădurirea terenurilor degradate situate în zonele deficitare în păduri, stabilite în condițiile legii;
o) închiderea iazurilor de decantare din sectorul minier;
p) lucrări destinate prevenirii, înlăturării și/sau diminuării efectelor produse de fenomenele meteorologice periculoase la lucrările de gospodărire a apelor aferente obiectivelor din domeniul public al statului.
Recuperarea deșeurilor menajere și colectarea lor selectivă va deveni, probabil, aproape un reflex și în rândul românilor, dar este un proces de durata și care necesită o atenție sporită.

În acest sens, Consiliul Județean Mureș va depune spre finanțare proiectul "Campania de informare cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor în județul Mureș", care vizează conștientizarea populației asupra importanței colectării selective a deșeurilor.
Conform Ghidului de finanțare pentru Programele de finanțare ale Administrației Fondului de Mediu, autoritatea publică trebuie să asigure o contribuție proprie, însemnând cofinanțarea de 40% din totalul cheltuielilor eligibile ale proiectului precum și cheltuielile neeligibile generate de proiect.
În cadrul componentei conștientizarea populației asupra importanței colectării selective a deșeurilor, pe care va fi depus proiectul Consiliului Județean Mureș, valoarea acestuia este cuprinsă între 10 000 și 300 000 RON.

Ca urmare, solicităm acordul cu privire la contractarea finanțării și asigurarea contribuției proprii necesare implementării proiectului "Campania de informare cu privire la importanța colectării selective a deșeurilor în județul Mureș"

 

DIRECTOR EXECUTIV
Valer Bățaga
ȘEF SERVICIU
Călin Suciu

Văzut
PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke