R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 7
din 25 ianuarie 2007
privind trecerea centrelor pentru persoanele cu handicap în subordinea directă a Consiliului Județean Mureș, ca instituții de asistență socială cu personalitate juridică

Consiliul Județean Mureș
Având în vedere Expunerea de motive nr. 470 din 11 ianuarie 2007, precum și avizele comisiilor de specialitate,
Ținând seama de prevederile art.50 alin. 5, art.52 alin.1 și 3 și art.53 din Legea nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, art. 17 alin. 1 din Ordonanța Guvernului nr. 68/2003 privind serviciile sociale și prevederile Hotărârii Guvernului nr. 539/2005 pentru aprobarea Nomenclatorului instituțiilor de asistență socială și a structurii orientative de personal, a Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a instituțiilor de asistență socială, precum și a Normelor metodologice de aplicare a prevederilor O.G. nr. 68/2003,
În temeiul art.104 alin.2 lit. b și alin. 5 lit. a, art.109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală, cu modificările și completările ulterioare,

hotărăște:

Art.1 Cu data de 1 aprilie 2007 Centrele pentru persoanele cu handicap din județul Mureș trec în subordinea directă a Consiliului Județean Mureș, ca instituții de asistență socială cu personalitate juridică.
Datele de identificare a Centrelor pentru persoanele cu handicap din județul Mureș, cu personalitate juridică sunt prezentate în situația anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art.2 Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș va prezenta spre aprobarea Consiliului Județean, până la data de 1 aprilie 2007, modificările la Regulamentul de organizare și funcționare, organigrama și statul de funcții al direcției.
Art.3 Centrele pentru persoanele cu handicap vor prezenta spre aprobarea Consiliului Județean Mureș, până la data de 1 aprilie 2007, Regulamentul de organizare și funcționare, organigrama și statul de funcții.
Art. 4 Finanțarea Centrelor pentru persoanele cu handicap în trimestrul I 2007 se va face prin bugetul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, iar începând cu data de 1 aprilie 2007 prin bugetele proprii, aprobate de Consiliul Județean.
Contractele de finanțare nerambursabilă PHARE 2003/005-551.01.04.01/NAPH -MS-33 din programul de restructurare a Centrelor rezidențiale vor fi derulate până la finalizarea lor prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș, care va finanța 10% din costul total eligibil al proiectelor, costul lucrărilor neeligibile și funcționarea noilor structuri de asistență socială pe o perioadă de două luni.
Art. 5 Prezenta hotărâre se comunică Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mureș și Centrelor pentru persoanele cu handicap menționate în anexa hotărârii.
Art. 6 De executarea prezentei hotărâri răspunde Direcția Economică și Direcția Juridică și Administrație Publică din aparatul propriu al Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr. 470/11.01.2007

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind trecerea centrelor pentru persoanele cu handicap în subordinea directă a Consiliului Județean Mureș, ca instituții de asistență socială cu personalitate juridică

În conformitate cu prevederile art. 50 alin. 5 din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, "centrele pentru persoanele cu handicap se înființează ca structuri cu sau fără personalitate juridică în subordinea consiliilor județene".
Potrivit prevederilor art. 52 din aceeași lege, într-un centru de zi sau rezidențial serviciile sociale pot fi furnizate în sistem integrat cu serviciile medicale, de educație, de locuire, de ocupare a forței de muncă și alte asemenea, iar coordonarea acestora se face de către autoritatea administrației publice locale sau de către furnizorul de servicii sociale care înființează, administrează și finanțează centrul.
Din anul 2004, cele 7 Centre pentru persoanele cu handicap din județul Mureș, conform Hotărârii Consiliului Județean nr. 56 din 16 decembrie 2004, au intrat în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, fără personalitate juridică, întâmpinând o serie de greutăți în organizarea și desfășurarea activității, în special în domeniul financiar și asigurării condițiilor materiale necesare unei asistențe sociale de calitate.
În aceste condiții, la solicitarea conducerii centrelor și a direcției, s-au făcut mai multe demersuri pentru modificarea prevederilor art. 6 din Legea nr. 343/2004 pentru modificarea și completarea O.U.G. nr. 102/1999 privind protecția specială și încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap, în sensul ca aceste instituții să-și recapete personalitatea juridică, problemă care a fost rezolvată așa cum am arătat doar după doi ani prin Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
În cadrul analizei care s-a făcut în Colegiul Director al DGASPC Mureș în ședința din 10 ianuarie 2007, au fost analizate cele două variante de organizare și funcționare a centrelor ca structuri cu personalitate juridică, respectiv: a) în subordinea directă a Consiliului Județean sau b) în cadrul DGASPC Mureș. În urma dezbaterilor la care au participat și directorii celor 7 centre din județ, Colegiul Director, în unanimitate, propune spre aprobarea Consiliului Județean varianta "a".
În aceste condiții, Consiliul Județean va aproba bugetul anual al centrelor, trimestrialitatea acestuia și va asigura alimentarea contului, supraveghind realizarea veniturilor și încadrarea cheltuielilor în bugetul aprobat, iar directorii centrelor vor fi ordonatori secundari și vor răspunde de execuția bugetului.
De asemenea, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 539/2005, Consiliul Județean aprobă Regulamentul de organizare și funcționare, organigrama și statul de funcții a centrelor, numește și eliberează din funcție directorii și consiliile consultative ale centrelor.
Menționăm că domnul consilier Pokorny Vasile Ștefan a avut inițiativa rezolvării acestei probleme și a promovării proiectului de hotărâre a Consiliului Județean.
Având în vedere cele prezentate, supunem spre aprobarea Consiliului Județean Mureș proiectul de hotărâre anexat.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke

 

SECRETAR
Ioan Togănel