R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 4
din 25 ianuarie 2007
privind aprobarea Programului acțiunilor economico - sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2007

Consiliul Județean Mureș,
Văzând expunerea de motive nr. 737/17.01.2007 a Direcției Dezvoltare Regională, Integrare Europeană din cadrul Consiliului Județean Mureș, precum și avizele comisiilor de specialitate,
În temeiul prevederilor art. 104, alin. 1, litera b și alin.3, lit.d", precum și a art. 109 din Legea nr. 215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art. 1. Se aprobă Programul acțiunilor economico - sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2007, conform anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.
Art. 2. De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri răspund direcțiile de specialitate din aparatul propriu și instituțiile subordonate Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Dezvoltare Regională,
Integrare Europeană
Nr. 737 din 17.01.2007
Dosar I. A. / 1.

EXPUNERE DE MOTIVE
privind aprobarea Programului acțiunilor economico-sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2007

În conformitate cu prevederile Legii administrației publice locale nr. 215/2001, autoritățile publice au sarcina de a adopta strategii, prognoze și programe de dezvoltare economico-socială a județului. Acestea sunt importante atât pentru dezvoltarea economico-socială armonioasă a județului, cât și pentru accesarea fondurilor puse la dispoziție de Uniunea Europeană și utilizarea lor în mod eficient.
În acest sens a fost elaborat Programul acțiunilor economico-sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2007, document pe termen scurt care are la bază Programul de Dezvoltare a Județului Mureș 2007 - 2013.
Activitățile propuse a fi realizate în cadrul Programului acțiunilor economico-sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2007 sunt în concordanță cu prioritățile stabilite în Programul de Dezvoltare a Județului Mureș 2007 - 2013, după cum urmează:
Prioritatea I - Dezvoltarea infrastructurii locale și județene (transport, mediu, sănătate, educație, asistență socială, reabilitare urbană, utilități publice) din cadrul Programul de Dezvoltare a Județului Mureș 2007 - 2013, este susținută de acțiunile prevăzute în cadrul următoarelor capitole din Programul pe anul 2007:
1. Programul de investiții și reparații;
2. Programul de alimentare cu apă și canalizare a satelor;
3. Programul privind pietruirea drumurilor comunale;
4. Programul "Întreținere curentă, întreținere periodică și siguranța circulației pe drumurile publice" propus a fi realizat printr-un împrumut contractat de Consiliul Județean Mureș;
5. Programul lucrărilor de drumuri din fonduri bugetare;
6. Programul de informatizare a administrației publice locale.
Prioritatea II- Sprijinirea afacerilor este susținută de o serie de acțiuni cuprinse în cadrul Programului de investiții și reparații (Studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Centru de cercetare inovare și transfer tehnologic, Studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Centru de servicii cluster în domeniul prelucrării lemnului și mobile și Studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Centru expozițional regional în Tîrgu Mureș)

Prioritatea III- Dezvoltarea turismului se regăsește în cadrul acțiunilor cuprinse în cadrul Programului de dezvoltare a turismului, program realizat în colaborare cu Asociația Județeană pentru Turism Mureș, a cărei membru fondator este și Consiliul județean.

Pentru Prioritatea IV - Dezvoltarea durabilă a localităților Consiliul județean a propus o serie de activități, regăsite în Programul de investiții și reparații, după cum urmează: 5 Studii de fezabilitate pentru reabilitarea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare în cadrul localităților din Asociațiile Microregionale din județ la care a aderat și Consiliul Județean Mureș, respectiv: Asociația Microregională "Tîrnava Mică - Bălăușeri - Sovata", Asociația Microregională "Tîrnava Mică Inferioară", Asociația "Zona Metropolitană Tîrgu Mureș", Asociația Microregională "Mureșul 2005" și Asociația "Comunităților Văii Gurghiului",un Studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Master - plan pentru managementul deșeurilor în județul Mureș și un Studiu de fezabilitate pentru realizarea unui Sistem integrat de management al deșeurilor în județul Mureș.

Ultima prioritate, respectiv Prioritatea V - Creșterea ocupării forței de muncă, dezvoltarea resurselor umane și a serviciilor sociale se regăsește în cadrul acțiunilor cuprinse în Programul de pregătire și perfecționare profesională, precum și în Programul Direcției de Asistență Socială și protecția Drepturilor Copilului Mureș.

De asemenea, Programul pe anul 2007 mai cuprinde Programul Consiliului Județean Mureș de Colaborări Externe, a cărui obiectiv general este dezvoltarea relațiilor de parteneriat ale Consiliului județean cu structuri similare din alte state, precum și Programul de promovare a imaginii Consiliului județean, a cărui obiectiv îl reprezintă informarea corectă și obiectivă a populației referitor la realizările instituției.

Programul acțiunilor economico-sociale din coordonarea Consiliului Județean Mureș pe anul 2007, având la bază bugetul Consiliului Județean Mureș pe anul în curs, se dorește a fi unul pragmatic care să poată fi monitorizat și evaluat pe parcursul derulării lui și reprezintă o inventariere a acțiunilor care vor fi întreprinse pentru dezvoltarea economico-socială a județului Mureș în anul 2007. Desigur, în măsura în care se consideră necesar, el poate fi completat cu noi propuneri.

 

DIRECTOR
Bățaga Valer

 

VĂZUT,
PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke