R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 76
din 27 iulie 2006
privind instituirea Diplomei de Onoare și a plachetei "PRO CAUSA MARISIENSIS COMUNITATIS" ce se acordă anual de către Consiliul Județean Mureș

Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.6052/14.VII.2006 la proiectul de hotărâre privind instituirea Diplomei de Onoare și a plachetei "PRO CAUSA MARISIENSIS COMUNITATIS",
Având în vedere inițiativa d-lui consilier dr. Pokorny Laszlo exprimată prin propunerea privind instituirea Diplomei de Onoare și a plachetei "PRO CAUSA MARISIENSIS COMUNITATIS", înregistrată la Consiliul Județean cu nr.6052/2006,
În temeiul art. 104 alin.(5), lit."a", pct.4 și art.109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art.1. Se instituie Diploma de Onoare și placheta "PRO CAUSA MARISIENSIS COMUNITATIS" ce se acordă anual, la data de 9 mai cu ocazia Zilei Europei, de către Consiliul Județean Mureș.
Art.2. Diploma de onoare și placheta "PRO CAUSA MARISIENSIS COMUNITATIS" se acordă persoanelor fizice și persoanelor juridice care în domeniile științei, culturii, asistenței sociale, medicinii, învățământului, administrației publice, sportului și altele au contribuit la promovarea și afirmarea pe plan național și internațional a valorilor de care unitatea administrativ - teritorială dispune.
Criteriile de atribuire a distincțiilor prevăzute la art.1, precum și modul de conferire a acestora se stabilesc prin Regulamentul aprobat prin hotărâre de către Consiliul Județean Mureș, în termen de 60 de zile.
Art.3. Proiectul Regulamentului menționat la art.2 va fi supus dezbaterii publice cu 30 de zile înaintea ședinței pe a cărei ordine de zi se propune și în acest sens, va fi publicat în cel puțin 2 cotidiene locale și pe site-ul instituției, conform Legii nr.52/2003 privind transparența decizională în administrația publică.
Art.4. Pentru stabilirea formei plachetei "PRO CAUSA MARISIENSIS COMUNITATIS" se va organiza un concurs de soluții.
Art.5. Compartimentul Cancelarie, Relații cu Consilierii și Monitor Oficial, va comunica prezenta hotărâre Direcției Economice și Direcției Integrare Europeană - Compartimentul Relații Externe, Mass-media.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Nr.6052/14.VII.2006

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind instituirea Diplomei de Onoare și a plachetei "PRO MARIS" ce se acordă anual de către Consiliul Județean Mureș

În virtutea drepturilor conferite de prevederile art.33 din Legea nr.393/2004 privind Statutul aleșilor locali și art. 50 alin.1 din Regulamentul de organizare și funcționare al Consiliului Județean Mureș, domnul consilier dr. Pokorny Laszlo inițiază proiectul de hotărâre privind instituirea Diplomei de Onoare și a plachetei "PRO MARIS", prin propunerea formulată în acest sens și înregistrată la Consiliul Județean cu nr. 6052/2006.
Este de notorietate faptul că județul Mureș, prin poziția sa geografică constituie o punte de legătură cu Europa și un pol de dezvoltare și colaborare orientat pe domenii competitive, în scopuri comune, agreate de comunitatea Europeană.
Instituirea acestor distincții, pentru recunoașterea valorilor din întregul spectru economic, politic, social-cultural, acordate cu ocazia zilei de 9 mai - Ziua Europei, este o dovadă a aprecierii contribuției aduse în promovarea și afirmarea pe plan național și internațional a resurselor de care unitatea administrativ teritorială dispune.
Diploma de Onoare și placheta "PRO MARIS" vor fi acordate anual de către Consiliul Județean Mureș, cu ocazia zilei de 9 mai - Ziua Europei, în baza unui Regulament supus dezbaterii publice și aprobat de către Consiliul Județean. Forma plachetei va fi stabilită în urma organizării unui concurs de soluții.
Beneficiarii Diplomei de Onoare și ai plachetei "PRO MARIS" vor fi persoane fizice, indiferent de cetățenie și persoane juridice care prin activitatea lor au adus o contribuție deosebită la dezvoltarea județului în domeniile științei, culturii, asistenței sociale, medicinii, învățământului, administrației publice, sportului și altele.
Propunerile pentru nominalizarea celor care beneficiază de aceste distincții vor putea fi făcute de către instituții de stat, instituții private, ONG-uri sau grupuri de cetățeni având domiciliul pe raza județului Mureș.
Având în vedere inițiativa legislativă a domnului consilier dr. Pokorny Laszlo propunem adoptarea proiectului de hotărâre alăturat.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke

  SECRETAR GENERAL
Ioan Togănel