R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 70
din 27 iulie 2006
privind garantarea unui împrumut care va fi contractat de Regia Autonomă Aeroportul Transilvania -Tîrgu Mureș

Consiliul Județean Mureș,
Având în vedere expunerea de motive nr.9979/26.07.2006 la proiectul de hotărâre privind garantarea unui împrumut care va fi contractat de Regia Autonomă Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș,
În conformitate cu prevederile art.61 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale și art.3 din Legea nr.313/2004, legea datoriei publice,
În temeiul art. 104 și art.109 din Legea nr.215/2001 privind administrația publică locală,

hotărăște:

Art.1.Se aprobă garantarea de către Consiliul Județean Mureș cu veniturile proprii estimate a se încasa la bugetul local, a unui împrumut în valoare de 720.000 euro sau echivalentul în lei, care va fi contractat pe o perioadă de până la 5 ani de Regia Autonomă Aeroportul Transilvania - Tîrgu Mureș în vederea achiziționării unui air starter și a unei autospeciale PSI.
Art.2.De ducerea la îndeplinire a prezentei hotărâri răspund RA Aeroport Transilvania - Tîrgu Mureș și Direcția Economică din cadrul Consiliului Județean Mureș.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emőke
  Contrasemnează
SECRETAR
Ioan Togănel

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
Direcția Economică
Nr. 9979/26.07.2006

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind garantarea unui împrumut care va fi contractat de Regia Autonomă Aeroportul Transilvania-Tîrgu Mureș

RA Aeroportul Transilvania-Tîrgu Mureș este o regie de interes județean, funcționează pe bază de gestiune economică și autonomie financiară sub autoritatea Consiliului Județean Mureș având ca obiect principal de activitate administrarea și exploatarea bazei aeroportuare proprii, dirijarea și deservirea la sol a aeronavelor și pasagerilor, organizarea și efectuarea serviciilor de handling pe aeroport, dezvoltarea, modernizarea și întreținerea pistelor, căilor de rulare și a platformelor, echipamentelor, instalațiilor, introducerea tehnologiilor moderne de deservire aeroportuară.
Aducerea aeroportului la standarde internaționale și înscrierea acestuia în circuitele internaționale face parte din prioritățile de dezvoltare ale județului Mureș, fiind strâns legată și de dezvoltarea turismului internațional în zonă.
Creșterea traficului aerian din anul 2006 impune adaptarea echipamentelor la noile tipuri de avioane moderne de mare capacitate Malev B 737, Wizz Air A 320, Blue Air B 737.
Astfel, pe durata escalelor mai îndelungate cu rămânere peste noapte pe platforma aeroportului, pentru pornirea aeronavelor menționate anterior este necesar achiziționarea unui air starter de aeronave.
Reglementările internaționale IATA și OACI obligă administratorii de aeroport să asigure serviciile de PSI la capacitatea aeronavelor în funcție de mărime și numărul de pasageri. Pentru traficul aerian anterior, categoria V PSI era suficientă prin utilizarea celor două autospeciale, dar noile tipuri de aeronave de capacitate mare obligă la creșterea categoriei PSI la VII, ceea ce impune dotarea cu încă o autospecială de 18.000 litri de apă și praf.
Suma necesară pentru cumpărarea echipamentelor susmenționate este în volum de 720.000 euro, din care:
- 550.000 euro pentru autospeciala PSI;
- 170.000 euro pentru air starter.
Se propune ca aceste achiziții să se realizeze dintr-un credit bancar contractat de RA Aeroportul Transilvania-Tîrgu Mureș pe o perioadă de până la 5 ani și garantat de Consiliul Județean Mureș cu veniturile proprii, în conformitate cu prevederile Legii nr.313, Legea datoriei publice și a OUG nr.45/2003 privind finanțele publice locale.
Față de cele de mai sus vă supunem atenției, spre aprobare, proiectul de hotărâre alăturat.

 

DIRECTOR
Bartha Iosif