R O M Â N I A
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN

HOTĂRÂREA NR. 68
din 23 iunie 2005
privind aprobarea colaborării cu Fundația "Speranța" a familiilor cu copii handicapați


Consiliul Județean Mureș,
Văzând Expunerea de motive nr.7001/15.VI.2005 la proiectul de hotărâre privind aprobarea colaborării cu Fundația Speranța a familiilor cu copii handicapați,
În conformitate cu prevederile art. 104 lit o și s din Legea administrației publice locale nr.215/2001, Legea nr.705/2001 privind sistemul național de asistență socială,
În temeiul 104 alin.1 lit."s" și art.109 din Legea 215/2001 privind administrația publică locală,

h o t ă r ă ș t e:

Art.1. Se aprobă colaborarea cu Fundația Speranța a familiilor cu copii handicapați, potrivit Convenției de colaborare cuprinsă în anexa care face parte din prezenta hotărâre.
Art.2. Doamna Lokodi Edita Emöke, președintele Consiliului Județean Mureș, se împuternicește cu semnarea protocolului prevăzut la art.1.
Art.3. De aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri răspunde Direcția Buget, Finanțe și Asistență Economică.
Art.4. Prezenta hotărâre se comunică Direcției Buget, Finanțe și Asistență Economică și Fundația Speranța a familiilor cu copii handicapați.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke
  Contrasemnează
SECRETAR GENERAL
Togănel Ioan

 


ROMÂNIA
JUDEȚUL MUREȘ
CONSILIUL JUDEȚEAN
PREȘEDINTE

EXPUNERE DE MOTIVE
la proiectul de hotărâre privind aprobarea colaborării cu Fundația "Speranța" a familiilor cu copii handicapați

 

Fundația Speranța a familiilor cu copii handicapați din Tîrgu Mureș, s-a adresat Consiliului Județean Mureș, prin adresa nr.4624/2005 prin care a solicitat sprijin financiar necesar desfășurării activității fundației, în vederea acordării unor servicii de asistență socială pentru un număr de 9 tineri cu handicap sever.
Arătăm că acest Centru de zi, funcționează de 5 ani neîntrerupt, fiind frecventat de tineri cu handicap grav cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani. Alternativa acestor tinerii fiind de a rămâne între pereții caselor părintești sau cazarea lor într-un spital specific handicapului.
Principalele obiective ale fundației sunt:
- alternarea mediului de viață a copilului cu handicap sever;
- recuperarea neurosenzorială și psiho motorie prin tehnici cognitiv-comportamentale (logopedie, gimnastică medicală, ludoterapie, meloterapie, art terapie);
- educarea și formarea deprinderilor de autonomie;
- program de consiliere a părinților în vederea păstrării copiilor cu handicap sever în familie;
- schimbarea mentalității societății față de persoana cu handicap;
Sfera atribuțiilor Consiliului Județean Mureș, în virtutea prevederilor legale în vigoare (Legea nr.705/2001), se extinde și asupra serviciilor sociale privind îngrijirea persoanei, prevenirea marginalizării sociale, sprijinirea pentru reintegrarea socială, servicii socio-medicale, etc.
Potrivit prevederilor Legii nr.215/2001 privind administrația locală și a Legii nr.705/2001 privind sistemul național de asistență socială, consiliile județene pot încheia convenții de colaborare cu reprezentanți ai societății civile implicați în derularea programelor de asistență socială.
În acest sens propunem aprobarea Convenției de colaborare cu Fundația Speranța a familiilor cu copii handicapați din Tîrgu Mureș, potrivit proiectului de hotărâre alăturat și protocolului care face parte integrantă din acesta.

 

PREȘEDINTE
Lokodi Edita Emöke

 

SECRETAR GENERAL
Ioan Togănel